Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    5 důvodů, proč Slováci právem vyletěli z mistrovství

    Symbolický obrázek na mistrovství světa. Slovenský brankář Julius Hudáček dostává gól. | foto: ČTK

    Hrůza, děs, hotová noční můra. Tak se dá ohodnotit představení slovenských hokejistů na právě probíhajícím mistrovském šampionátu. Turnaj, který se odehrává v Německu a Francii, naši sousedé zakončili nejhorším výsledkem za posledních 22 let. Co stojí za úpadkem národního týmu, jehož síla budila respekt po celém světě?

    Sedm zápasů, pouhé čtyři body a šílené skóre 12:28. Tak s tímto vystoupením nejsou spokojení jak slovenští fanoušci, tak i bývalí reprezentanti.

    „Situace je opravdu vážná, už jsme na dně,“ řekl například bývalý reprezentační obránce Ľubomír Višňovský pro server Čas.sk. „Nestydím se to říct, na tomto turnaji jsme hráli hokej kategorie B.“

    Proč ale slovenský výběr předvedl na šampionátu tak prachbídné výkony? Měla parta kolem trenéra Zdena Cígera na něco více? Redakce Expres.cz vám přináší pět základních důvodů chabé formy Slovenska na Mistrovství světa v hokeji 2017 v Německu a Francii.

    Chybí kvalita

    Zaprvé je třeba si říct, že když se kouknete na výběr Slováků, tak musíte uznat, že jejich tým na medailové umístění rozhodně myslet nemůže.

    Tým je složený z mnoha nezkušených hráčů a soupiska Slováků se nepyšní ani jedním borcem ze zámořské NHL. To je tedy pořádný hendikep a naplno si ho uvědomuje sám trenér Zdeno Cíger.

    „Musíme se na to ale podívat reálně - na kvalitní soupeře na MS jednoduše nemáme. Je to jiná úroveň,“ řekl zklamaný kouč pro server hokej.sk.

    Tým je bez lídra

    Na soupisce Slovenska je spousta mladých hráčů, kteří v budoucnosti možná zažijí velké úspěchy. V současnosti ale není nikdo z nich lídrem, který by vyburcoval ostatní a pomohl týmu nalézt vítěznou mentalitu.

    Snad jediným opravdu ostříleným borcem je brankář Július Hudáček, který se do role spasitele ale stavět nehodlá. „Vždyť to (mistrovství světa) je vyšší úroveň i pro mě a to jsem si už své v kvalitních ligách odchytal. Chlapci z extraligy nemají šanci takový hokej stíhat,“ nechal se slyšet pro server hokej.sk zkušený gólman.

    Hráčům nevěří ani trenér

    Bandu mladých hokejistů v médiích pořádně sepsul sám trenér Zdeno Cíger. Ten řekl na plná ústa, že s takovýmto kádrem nelze čekat velké úspěchy. Jak potom mají mladíci hrát, když jim ani jejich kouč nevěří?

    Navíc se zdá, že hráči mají neúspěchů plnou hlavu a na ledě si zrovna moc nevyjdou vstříc, což potvrzuje útočník Mário Bližňák.

    „Nevyhověli jsme jeden druhému a zodpovědnost se přenášela na druhé. Každý byl nazlobený na toho druhého, přišlo mi to neprofesionální. To se nemůže stát, tohle je velký turnaj, na němž hrajeme proti hráčům z NHL,“ řekl pro server hokej.sk slovenský útočník.

    Chyba je v systému

    Někteří hokejisté, například brankář Július Hudáček, říkají, že hlavní problém je v systému slovenského hokeje.

    „Celý systém slovenského hokeje je na prd. Kompetentní tu patnáct roků nic nedělali, a tak se bude patnáct roků bojovat o záchranu,“ říkal Hudáček pro hokej.sk.

    Dost možná ale velký propadák Slováků na právě probíhajícím šampionátu odstartuje menší revoluci. Šéf slovenského hokejového svazu Martin Kohút už například naznačil, že dál pokračovat nejspíše nebude nebude jak trenér Cíger, tak i manažer Róbert Švehla.

    „Na základě toho, co jsem viděl, já nebudu určitě pro to, aby tato dvojice pokračovala. Moje snaha je pro slovenský hokej získat Miroslava Šatana jako nového generálního manažera,“ řekl pro server Hospodárske noviny Kohút.

    Miroslav Šatan je bývalý vynikající slovenský reprezentant a jeho příchod by mohl být startem pomyslné revoluce. „Získat Mira Šatana může být silný moment pro uklidnění celé situace,“ míní Martin Kohút.

    Soupeři se zlepšují

    Posledním problémem je fakt, že země, které byly dříve brány za slabé soupeře, jsou teď považovány za černé koně turnaje.

    S tím souhlasí i někteří hráči Slovenska. „I Lotyši tady mají kvalitní hokejisty z KHL, ani Slovan Bratislava u nás takové nemá,“ řekl pro hokej.sk slovenský brankář Hudáček.

    Pomyslným ukazatelem kvality týmu by podle nespokojeného gólmana mohl být počet hráčů, kteří působí v elitní soutěži NHL. A Slovensko na turnaj žádné takové borce nepřivezlo.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:10 středa 13. září 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      16
    • Sladký
      12
    • Super
      11
    • Cože
      8
    • Haha
      7
    • Tvl
      7