Fotbalové šílenství: Fanoušci Messiho a Neymara se nahánějí s mačetami!

Fotbalové mistrovství světa je v plném proudu. Kdo by ale čekal, že sportovní horečka nejvíce cloumá pořadatelským Ruskem, ten bude zřejmě pořádně překvapen. To pravé šílenství totiž propuklo jinde – v Bangladéši, která přitom fotbalovou úrovní spadá tak do českého okresního přeboru. Místní jsou pobláznění tak moc, že v ulicích dokonce zcela běžně dochází i k násilí. Minulý týden si to fanoušci v dresech Messiho a Neymara rozdali s mačetami v rukou!

Reprezentace Bangladéše se ve světovém žebříčku krčí na posledních místech, nikdy se nezúčastnila mistrovství světa, a pokud se v budoucnu nestane zázrak, patrně se na něj ani nepodívá. I přesto byste ve světě jen těžko hledali zemi, která letošním šampionátem žije víc. Závidět může snad i pořádající Rusko.

V Bangladéši propuklo doslova fotbalové šílenství. Jak informuje například server Business-standard.com, po celé zemi jsou vyvěšeny vlajky všech možných účastníků turnaje. Početnou fanouškovskou základnu má například Německo, jednoznačně nejvíc ale Bangladéšané fandí latinskoamerickým týmům.

Jejich nadšení zejména pro Argentinu a Brazílii pramení z dob, kdy se po fotbalových trávnících proháněl legendární Diego Maradona. Právě v časech jeho největší slávy se v Bangladéši vůbec poprvé mistrovství světa vysílalo.

Jeden chlapec už při vyvěšování vlajky zemřel.

Jenže fanatismus, který zemi zachvátil, má i jednu velmi stinnou stránku. Právě mezi příznivci jihoamerických gigantů často rivalita přerůstá až v násilné střety. 

Nedávno se například v ulicích jednoho města střetly dvě skupiny fanoušků, kteří byli dokonce vyzbrojeni mačetami – jedni na sobě měli dresy Argentince Messiho, druzí Brazilce Neymara. Po rvačce skončil ve vážném stavu jeden muž a jeho syn.

To navíc není z výčtu úmrtí zaviněných fotbalem vše, teprve dvanáctiletého kluka zabil elektrický proud, když se pokoušel vyvěsit brazilskou vlajku na sloup vysokého napětí. Řada obyvatel se proto nyní snaží zasadit o to, aby byl vyhlášen zákaz vyvěšování brazilských a argentinských vlajek.

Mezi příznivci Argentiny a Brazílie často dochází k ozbrojeným potyčkám!

Ve skutečnosti však násilné střety během šampionátu nejsou v Bangladéši ničím neobvyklým. Během minulého mistrovství v roce 2014 byl – nijak překvapivě – také během rvačky mezi fanoušky Argentiny a Brazílie dokonce zabit osmnáctiletý mladík.

Čtyři roky předtím se vzbouřili pro změnu úplně všichni, to když po celé zemi vypadl televizní signál. Vláda pak začala přijímat opatření, aby už k žádnému dalšímu výpadku nedošlo.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:14 čtvrtek 18. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6