Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chyby „Pepy“ Jandače: Proč nedostal více z nezkrotného Pastrňáka?

    Dva roky byl šéfem lavičky národního mužstva. Absolvoval čtyři velké turnaje, ale medailovou mizérii nepřetrhl. Josef Jandač tým pozvedl herně, našel mladé hráče, ale také na nynějším mistrovství světa v Dánsku chyboval při koučování. I proto reprezentace vypadla ve čtvrtfinále se Spojenými státy americkými.

    Nenašel ideální spojení, které by pozvedlo kapitána Romana Červenku. Občas také nezkrotil herní temperament mladé hvězdy Davida Pastrňáka. A ve čtvrtfinále nedokázal pomoci týmu, aby zastavil americkou super hvězdu. Patrick Kane klíčový zápas rozhodl.

    I proto skončilo pro Josefa Jandače angažmá u národního mužstva rozpačitě. Co mu lze po neúspěchu na turnaji v Dánsku vyčítat?

    Kapitán Roman Červenka gólmana Keitha Kinkaida nepřekonal.

    Nepomohl Červenkovi

    Před šampionátem na něj spoléhal. Udělal z něj kapitána. „Už není tak rychlý, ale má um,“ řekl Jandač o Romanu Červenkovi.

    Zkušený hráč je sice často pod palbou kritiky fanoušků, ale jeho kvality jsou nepopiratelné.

    Vždyť letos ve švýcarské lize, která je rozhodně kvalitnější než česká, nasbíral ve 31 zápasech (víc jich neodehrál kvůli zdravotním lapáliím) 36 bodů. Dal 13 gólů na 23 nahrál. Na únorové olympiádě rovněž nezapadl. V šesti duelech dal tři branky a přidal jednu asistenci.

    Jenže v Dánsku byl marný: ani jeden gól, dvě nahrávky, to vše za osm utkání.

    Důvody jsou zřejmé. Červenka nastoupil na křídle místo ve středu útoku, kde hraje obvykle. Navíc hrál s defenzivním specialistou Radkem Faksou, jenž se rovněž střelecky neprosadil. Toto nejsou dva typy pasující vedle sebe.

    David Pastrňák prochází francouzskou obranou.

    Volnomyšlenkář Pastrňák

    Přijel z Ameriky a hned první zápas zazářil proti Rusku. Pálil, hrál rychle, bleskově kombinoval. Dva góly dal a na jeden nahrál.

    Pak přišel zlom. V dalších čtyřech vystoupeních posbíral stejnou porci bodů.

    Ano, hrál velmi dobře, ale nezářil tak, jak se čekalo. „Přehrával situace,“ glosoval televizní expert a trenér Marek Sýkora.

    To značí, že si Pastrňák, jak mu velí jeho nátura, hlavně hrál. Občas udělal riskantní kličku, přihrávku přes obranné pásmo, po níž měl soupeř šanci. Otálel se střelbou, což byl hlavní problém.

    Jandač ho nedonutil vrátit se do stoprocentního nastavení.

    Rozhodující chvíle: Patrick Kane střílí střílí gól na 3:2, Pavel Francouz nemá šanci.

    Taktika na Ameriku

    Útočník David Krejčí přiznal, že už po první třetině čtvrtfinále Češi měnili „systémové věci“. To ukazuje, že se záměry, s nimiž šel český tým na soupeře z USA, neosvědčily.

    Hra i skóre se poté zlepšily, ale nejviditelnější věc Jandač nezměnil.

    Zatímco Američané nasazovali na útok nazvaný 3D (Dmitrij Jaškin, Davidové Krejčí a Pastrňák) obranné psy, čeští trenéři to v případě formace kapitána Kanea neudělali.

    Výsledek: Dylan Larkin a spol. Krejčího řadu zastavili, vlastně ji utrápili, a to skvělým bruslením, dotěrností, tvrdostí, provokacemi. A na druhé straně dal Kane dva rozdílové góly.

    Ani to se Jandačovi nezdařilo. Proto skončil bez oslav.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:57 pondělí 17. září 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      8
    • Haha
      8
    • Cože
      7
    • Tvl
      7
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6