Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mistrovství světa začalo soubojem ubohých: Tady je pět jeho bizarností

    Začala sportovní událost roku. V Rusku odstartovalo mistrovství světa ve fotbale. | foto: ČTK

    Soubojem těch nejhorších začal ten nejlepší turnaj. Mistrovství světa ve fotbale. Rusko v úvodním zápase v Moskvě přivítalo Saúdskou Arábii. Klasicky se kolem klání, na něž v Rusku dohlíží asi nesmrtelný Lenin, objevuje pár pikantností.

    První zápas

    Do roku 2002 bylo všechno jinak. Úvodní zápas mistrovství hrál vždy obhájce titulu. Bylo tedy zajištěno, že bude na trávníku alespoň jeden opravdu exkluzivní mančaft.

    Od roku 2006 zahajuje šampionát domácí mužstvo – tehdy v Německu to nevadilo, domácí patří mezi světové giganty. O čtyři roky v Jižní Africe už to bylo trošku horší – alespoň se ale proti domácím postavilo vždy atraktivně hrající Mexiko.

    Ruští fotbalisté před úvodním zápasem se Saúdskou Arábií.

    Až letos v Rusku byl startovací duel střetem ubohých. Potkala se dvě mužstva, která jsou ze všech účastníků turnaje na světovém žebříčku nejhorší: Rusko je sedmdesáté, Saúdská Arábie je na tom pouze o tři příčky lépe.

    I Češi jsou jinde – šestačtyřicátí.

    Balon s čipem

    Byla to událost – ostatně jako vždy. Adidas Telstar 18 představil sám Lionel Messi, hlavní světový vyslanec této firmy. Jako pokaždé společnost připravila pro velký turnaj nový míč, to je také tradice.

    Název Telstar odkazuje na první míč, který Adidas pro MS dodal v roce 1970. Tehdy byl balon sešit z 32 dílů, nyní jich má jen šest, které nejsou sešité, nýbrž slepené.

    Míč Telstar představil slavný Argentinec Lionel Messi.

    Každý míč je vybavený NFC čipem a diváci se k němu mohou připojit přes mobilní aplikaci. Bohužel, žádná exkluzivní data tato vymoženost nepřinese.

    Španělský risk

    Patří mezi favority mistrovství, vždyť před osmi lety se stali šampiony. Navíc jsou zemí Realu a Barcelony.

    Jenže Španělé, kteří vstoupí do bojů už v pátek prestižním soubojem s Portugalskem, ve středu vyhodili trenéra.

    Julen Lopetegui skončil ve funkci reprezentačního kouče jen několik hodin poté, co bylo oznámeno jeho angažmá v Realu, kam má nastoupit po sezoně. Trenér ani Real totiž neinformovali vedení svazu o jednáních, což šéfy mírně řečeno rozladilo.

    Novým koučem Španělska se stal narychlo legendární Fernando Hierro.

    „Možná by vše dopadlo jinak, kdyby byl přístup druhé strany jiný a byli jsme informováni včas,“ řekl rozlobený předseda Luis Rubiales. „Vítězství je důležité, ale existují důležitější věci, jako například způsob jednání. To je důvod, proč jsme byli nuceni trenéra odvolat.“

    Lopeteguimu nepomohla ani přímluva hráčů. Do funkce byl dosazen slavný obránce minulosti Fernando Hierro, dosud sportovní ředitel svazu.

    Kmet v bráně

    V nominaci Egypta pro mistrovství světa je i brankář Essam El-Hadary. S největší pravděpodobností se pětačtyřicetiletý brankář stane nejstarším hráčem, který nastoupí na mistrovství světa. Poslední sezonu odchytal v saúdskoarabském Taawonu.

    Hadary připraví o primát kolumbijského kolegu brankáře Faryda Mondragona, který si na minulém mundialu v Brazílii zachytal ve čtyřiatřiceti.

    Pozor na cizáky!

    Netradiční výzvu dostaly ruské ženy a dívky. Vedoucí parlamentního výboru pro rodinné záležitosti Tamara Plentěvová upozornila své krajanky, aby si dávaly pozor při neformálních vztazích se zahraničními fotbalovými fanoušky. Pokud by neplánovaně otěhotněly, mohly by pak být jejich děti bez otců.

    Ruské ženy si mají dát pozor na nemravné cizince.

    „Děti trpí, když zůstanou pouze samy s matkou. Kdyby si naopak někdo vzal Rusku za ženu, tak to také může přinést mnoho problémů. Čím dál více Rusek si stěžuje, že pak přišly v zahraničí o právo na výchovu svých dětí,“ upozornila ženy vedoucí parlamentního výboru pro rodinné záležitosti Plentěvová v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Govorit Moskva.

    Naštěstí mají ruské ženy návod na všechno.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:47 pátek 12. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      27
    • Haha
      10
    • Super
      7
    • Cože
      7
    • Tvl
      6
    • Sladký
      5