Analýza: Kdo vystřídá ponížené Německo? Začnou Brazílie a Argentina vyhrávat?

Král je mrtev. Hledá se nový. Mistrovství světa ve fotbale došlo do vyřazovací fáze, od soboty se hraje osmifinále. Ve hře už není obhájce titulu, Němci odjeli domů jako zpráskaní psi. Kdo je favoritem na titul? Nejvýše je ceněna Brazílie.

Německo zažilo ponížení: poslední místo ve skupině, dvě prohry ze tří utkání. Jako vrchol propadák s Koreou.

Thomas Müller už ví, že pro Němce šampionát skončil.

„Tým nefungoval a netáhl za jeden provaz. Je to největší ostuda v historii reprezentace,“ kritizoval legendární Lothar Matthäus.

Jeho země bude ještě do půlky července držet titul mistra světa, pak bude znám nový. Finále se hraje v Moskvě 15. července.

Dvě zásadní věci na stadionu v moskevských Lužnikách: míč Telstar a trofej pro mistra světa.

Podle bookmakerů má největší šance Brazílie. Jihoamerická velmoc drží kurs 4,5:1, jenže její cesta za fotbalovým grálem rozhodně nebude jednoduchá. Ocitla se totiž v polovině šestnáctičlenného pavouka, přičemž bude muset překonat (pokud v osmifinále porazí Mexiko) velikány.

Je tu supersilná Belgie, Portugalsko, Francie, Argentina.

„Nežijeme v prognózách, žijeme v realitě,“ řekl brazilský trenér Tite. „A realita je taková, že jsme silní a budeme ještě silnější.“

Brazilský kapitán Marcelo se modlí před zápasem se Švýcarskem.

To Brazilci ukázali. Už sice nehrají, jak jim velí jejich nátura, to znamená bezstarostně, ale o to jsou asi silnější. Ve třech duelech ve skupině dostali jen jeden gól, a to po jasném faulu Švýcarů.

Dokonce i volnomyšlenkář Neymar se vrací do obrany, to dříve nebývalo. Těžko se dá čekat, že by Brazilci zažili takový propadák jako v semifinále minulého šampionátu, kdy padli s Němci 1:7.

Může Cristiano Ronaldo dotáhnout Portugalsko k titulu mistra světa?

Brazilci, pokud potvrdí prognózy a postoupí do finále, definitivně utnou sen dvou nejlepších fotbalistů světa o titulu. Argentinec Lionel Messi i Portugalec Cristiano Ronaldo se nedostanou do finále, pokud v něm bude Brazílie. To určil los a výsledky základních skupin.

Rozložení osmifinále podle všeho určuje i druhého největšího favorita. Odborníci ze sázkových kanceláří jej vidí ve Španělsku. Tým ze země Realu i Barcelony přitom zatím není dominantní, porazil jen Írán, remizoval dokonce i s Marokem.

Symbol naděje. Anglii vede jako kapitán i střelec Harry Kane. Uspěje na mistrovství světa?

Jenže na šampionátu platí zkušenosti, protřelost. „Nepředpokládám, že by turnaj vyhrál někdo ze zemí, jako je Chorvatsko nebo Belgie,“ řekl známý trenér Verner Lička.

Jeho slova potvrzuje i historie. Šampionát, který se konal jedenadvacetkrát, vyhrálo zatím jen osm zemí. Z toho Uruguay naposledy v roce 1950 a Anglie v roce 1966. Obě země to mohou zopakovat i letos v Rusku, ale bylo by to velké překvapení.

Titul totiž patří jen těm nejsilnějším a nejmocnějším.

Potvrdí se to i v Rusku?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:46 neděle 28. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 295
  • 277
  • 275
  • 259
  • 249
  • 10