Z krále je turista. Kolik toho odříznutý Messi proti Chorvatsku nachodil?

Do Ruska si přijel pro titul mistra světa, aby se stal nejlepším fotbalistou v dějinách a z argentinského trůnu sesadil feťáka Diega Maradonu. Lionelovi Messimu se to nepovede, jeho Argentina podle všeho nepostoupí ani ze základní skupiny.

Je to do očí bijící. Portugalec Cristiano Ronaldo žije, povzbuzuje, rve se, a hlavně dává góly. Lionel Messi je na světovém šampionátu jako bez duše. Souboj arcirivalů, dvou největších hvězd světového fotbalu, vyznívá v Rusku až směšně jednoznačně pro CR7.

Lionel Messi je dole. Obrazně i fakticky.

Čtvrteční večerní duel Argentiny s Chorvatskem to jasně demonstroval. Messiho tým prohrál 0:3, jeho kapitán byl na hřišti jako cizí element. Osamoceně se toulal po trávníku, vlastně k ničemu se nedostal.

„Podali jsme skvělý týmový výkon, to bylo klíčové. Když chcete porazit tým, jako je Argentina, musí hrát všichni na hranici svých možností. Dokázali jsme odříznout Messiho od míče. Prakticky k ničemu jsme ho nepustili a Argentinci se pak nedostali do šance. On je pro ně klíčový. Jsme šťastní, ale zůstáváme nohama na zemi, zatím jsme splnili první cíl, kterým byl postup,“ řekl po utkání Luka Modrič, kapitán vítězů.

„Ve druhé půli už jsme ji nepustili k její hře, to bylo klíčové. Messi nedostával míče, které potřeboval. Výkon našeho mužstva byl dokonalý. Určitě dosud nejlepší a my jsme rádi, že už máme jistý postup,“ doplnil ho na tiskové konferenci trenér Zlatko Dalič.

V jediné šanci proti Chorvatsku nedosáhl Lionel Messi na padající míč.

Ano, je to tak, ale Messi se vlastně ani nepokusil vzepřít. V prvním duelu proti Islandu, když viděl, že mužstvo nehraje dobře, zabral. Tlačil se do útoku, chodil si pro míče, bojoval. Nakonec to bylo k ničemu, protože sám neproměnil penaltu, ale aspoň něco Messi předvedl.

Proti Chorvatům nic.

Jen prázdný pohled – a fotbal v chůzi. A to není jen dojem, dokazují to i statistiky. Messi v uvozovkách naběhal za zápas 7,6 kilometru.

Samozřejmě, on nikdy neláme maratonské rekordy, jako například mladý Rus Alexander Golovin, který za dva duely šampionátu naběhal pětadvacet kilometrů a je ze všech hráčů nejusilovnější.

Problémem je však Messiho intenzita. Proti Chorvatům 84 procent z 7,6 kilometru zvládl rychlostí 0–7 kilometrů v hodině. Tedy v chůzi. To jsou spíše brankářská čísla. Většina hráčů stlačí tuto položku svého pohybu pod 70 procent.

0:3 s Chorvatskem, to je pro Lionela Messiho potupa.

Messiho jako kdyby ničil i demotivoval pohled na nesourodost týmu. Ač má kolem sebe zvučná jména, dohromady to Argentině to neladí.

„Je to velký průšvih a já ho beru na sebe. Ponesu za něj také plnou odpovědnost. Hráči jako by neunesli tíhu utkání. Chorvaté podali vynikající výkon. U nás jako by ostatní spoléhali na Lea Messiho, ale neposkytli mu podporu, jakou by potřeboval a jakou má třeba Ronaldo od Portugalců,” řekl trenér Jorge Sampaoli.

„Už jsem to řekl, jsem za prohru odpovědný a vím, že ponesu důsledky. Bolí to hodně. Pro Argentinu je to těžká rána. Ještě existuje teoretická naděje, ale nemáme situaci ve svých rukou,” vykládal.

Argentině opravdu pomůže k postup ze skupiny jen shoda okolností. Pro Messiho je to tvrdá rána.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 neděle 21. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 10
  • 10
  • 10
  • 8
  • 7