Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Reprezentace jako Slavia. Fotbalisté mohou na EURO 2020 jen šokovat

    Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý musí mít z losu mistrovství Evropy těžkou hlavu. | foto: Profimedia.cz

    Brutální los. Tak to je. Fotbalovou reprezentaci čeká na mistrovství Evropy, které se bude hrát příští léto, stezka odvahy.

    Jako slávisté si musí připadat fotbaloví reprezentanti. Klub z Edenu dostal v Lize mistrů drsnou skupinu s Interem Milán, Barcelonou a Dortmundem. Národní mužstvo je na tom podobně. A to ještě nezná posledního soupeře v základní skupině mistrovství Evropy.

    Může být totiž ještě hůř.

    Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý se zdraví s Garethem Southgatem, trenérem Anglie.

    V Bukurešti, kde se EURO 2020 losovalo, se musel kouč Jaroslav Šilhavý hořce uculovat. Do skupiny D vyfasovali Češi Anglii, s níž se potkají v londýnském Wembley, kde na jaře dostali naloženo 1:5, a k tomu Chorvaty, úřadující vicemistry světa.

    To je srážka s elitou, tím nejlepším.

    „Anglie ve Wembley bude zase těžký soupeř, Chorvatsko to samé. Ale když se podívám na další skupiny, je těžké si vybírat a říkat, ta je hratelnější než tahle. Bereme to jako fakt, s pokorou, cíl je postup ze skupiny. O to se budeme prát, věřím, že budeme dobře připravení, aby se nám to mohlo podařit,“ glosoval trenér Šilhavý.

    Před losem to byla naprosto logická ambice, celkem lehce splnitelná. Ale nyní je to jinak. Ze základní skupiny postupují dva nejlepší mančafty, k tomu čtyři ze třetích míst. Skupin je celkem šest.

    Na bronzovou pozici si Češi dozajista mohou myslet, ale ani ta nebude předplacená.

    Mezi slavnými hráči, kteří losovali EURO 2020, byl také Karel Poborský.

    Důvod? Skupina bude doplněná čtvrtým účastníkem, který vzejde z březnových bojů v play-off Ligy národů. Mužstva, která se o účast pobijí, nejsou rozhodně žádní „nazdárci“: Skotko, Srbsko, Norsko a Izrael.

    Především první z nich je hrozba. Skotsko by totiž v případě postupu hrálo doma. Skupina D se bude konat vedle Londýna v Glasgow, což je další nepříjemnost. Ale ani Srbové by nebyli kdovíjakou úlevou.

    Ostatně ani na britských ostrovech s českým mužstvem příliš nepočítají.

    Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý se zdraví s Garethem Southgatem, trenérem Anglie.

    „Je to solidní tým, zejména ve středu pole díky Tomáši Součkovi a Alexi Královi, ale pro Anglii ani pro Chorvatsko nejsou soupeřem. Pravděpodobně je navíc čeká další obtížný tým v podobě Srbska,“ napsal Bleacher Report.

    List navíc seřadil všech dvacet dosud známých účastníků evropského šampionátu podle kvality a Češi jsou až na předposledním místě. Hůř dopadli pouze Finové.

    Co se musí stát, aby se tým kouče Šilhavého vzepřel?

    Los fotbalového mistrovství Evropy 2020

    Především potřebuje, aby si udrželi formu slávisté, aby také na jaře hráli jako v prvních zápasech Ligy mistrů. Jenže to nebude jednoduché, celek z Edenu bude hrát pouze českou ligu, jejíž kvalita je oproti mezinárodnímu fotbalu mnohem nižší.

    Zadruhé je nutné, aby se do tempa dostal útočník Patrik Schick. Ten během podzimu v Lipsku kvůli zraněním jen paběrkoval, až tuto sobotu dal první branku po přesunu z AS Řím. Pro reprezentaci je však klíčovou postavou.

    Rovněž by se hodilo, aby se dal dohromady zdravotně i herně Bořek Dočkal. Tým potřebuje svého kapitána. „Je to šéf, má ohromný respekt,“ přikývl Šilhavý.

    Dočkal však prakticky celý rok nehrál, do tréninku Sparty by se měl vrátit v zimní přípravě. Zda se dostane do staré formy, je ve hvězdách.

    Zkrátka v tématu Češi a EURO 2020 je mnoho otazníků. Jedno však jisté je: Pokud národní tým ve skupině uspěje, bude to příjemný šok.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:09 pondělí 30. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Sladký
      50
    • Super
      47
    • Trapas
      47
    • Cože
      43
    • Tvl
      43
    • Haha
      42