Šest let natvrdo a pět mega pokuta k tomu! Bývalý boss českého fotbalu Pelta zná svůj trest

Pražský městský soud v pátek dopoledne uložil bývalému šéfovi Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslavu Peltovi šest let vězení, pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech a k tomu peněžitý trest pět milionů korun! Bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová vyfasovala šest a půl roku a dvoumilionovou pokutu. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Pražský městský soud došel k závěru, že vlivný fotbalový funkcionář Miroslav Pelta se Simonou Kratochvílovou se pokusili způsobit škodu v hodnotě nejméně 175,8 milionu korun.

Podle soudkyně Cihlářové se Kratochvílová pokusila o zneužití pravomocí a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Pelta ji zase k těmto činům navedl. 

„Obžalovaní Pelta a Kratochvílová si na základě klientelismu stanovili vlastní kritéria hodnocení žádostí,“ konstatoval pražský městský soud.

„Kratochvílová porušila povinnost opatrovat majetek MŠMT. Úmyslně porušila povinnost o ochraně hospodářské soutěže. Vykonávala svoji činnost stylem odporujícím právním předpisům. Kratochvílová vykonávala svou pravomoc v rozporu se zákony,“ nechala se slyšet soudkyně.

Ostatní obžalované, předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu, sekretáře Unie Jana Boháče, exředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu i ČUS a Fotbalovou asociaci ČR (FAČR), soud osvobodil.

Státní zástupce požadoval nejdelší (desetileté) vězení pro Kratochvílovou. Peltu chtěl poslat za mříže na devět let, navrhl pro něj také peněžitý trest 25 milionů korun.

Kvůli ostře sledované dotační aféře rezignovala tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). 

Kauza stála místo také Kratochvílovou i Peltu, který se postu šéfa českého fotbalu vzdal ve vazbě. Obžalovaní svou vinu popírají.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:52 sobota 26. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 6
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0