Peltovy hlášky před soudem: Dámy, vám se nevede špatně! Mafiánka, Lojza i slivovice z Moravy

Před třemi lety u soudu předváděl čapí chůzi, naznačil milostný poměr exministryně Kateřiny Valachové a dělal si legraci z legendárního brankáře Petra Čecha. Ve čtvrtek byl Miroslav Pelta během soudního stání výrazně méně rozjetý, i tak z něj padaly slušné perly. Za zmínku stojí například vzpomínka, jak fotbalový bafuňář poznal Valachovou a její tehdejší náměstkyni Kratochvílovou. „Říkal jsem jim: Dámy, vám se nevede vůbec špatně,“ vypověděl Pelta před soudem.

Dotační kauza, která už několik let hýbe českým sportem, se opět vrátila před soud. Od pondělí se čekalo, kdy k obnovenému soudnímu jednání dorazí nejsledovanější postava, bývalý šéf FAČR Miroslav Pelta. Vlivný fotbalový bafuňář chyběl kvůli nemoci, u soudu se objevil ve čtvrtek.

„Přicházím s pokorou,“ uvedl před přítomnými novináři. Tentokrát byl výrazně klidnější než v minulých letech. Evidentně změnil taktiku, nechtěl být za každou cenu showman, ale občas se před soudem rozjel a padaly z něj opět slušné perly.

„Nevadilo by, kdybych si sundal sako?“ zeptal se na úvod Pelta, který mimo jiné detailně popisoval způsob vyjadřování v komunikaci s tehdejší ministerskou náměstkyní Simonou Kratochvílovou, s níž udržoval milenecký poměr.

„Paní Kratochvílová neměla znalost prostředí jako já. Jinou roli jsem neměl. Říkal jsem jí: Tohle je mafiánka, tohle je Lojza. Takhle já mluvím. Měl jsem stovky telefonátů za den. Lidé se ptali, jak vypadá moje dotace. Je to na dobré cestě. Slibem nezarmoutíš,“ pravil Pelta.

Miroslav Pelta u soudu

Bývalý šéf českého fotbalu poté jako konkrétní příklad uvedl vzpomínku na to, když za ním přijel jeden z funkcionářů z klubu z Moravy.

„Dovezli slivovici a ptali se, jak to s tou dotací vypadá. No, je to fuška, kluci. Jo, žvanil jsem,“ řekl Pelta.

Miroslav Pelta u soudu

Dámy, vám se nevede vůbec špatně! Pelta o setkání s Valachovou a milenkou

Kontroverzní podnikatel a bývalý člen ODS před soudem také vysvětloval, proč v roce 2016 předal již zmíněné Kratochvílové voucher v hodnotě 200 tisíc korun od cestovní kanceláře Alexandria.

Státní zástupce Ondřej Trčka to považuje za úplatek. Pelta měl své milence také pronajmout byt na Senovážném náměstí v Praze, kde měl údajně Kratochvílovou instruovat, kam mají směřovat státní dotace.

„Když jsem se potkal s paní Valachovou a Kratochvílovou, říkal jsem jim: Dámy, vám se nevede vůbec špatně,“ pobavil soudní síň Pelta.

„Nosily značkové oblečení. Šťouchal jsem do nich. Ministryně Valachová říkala, že její manžel je ajťák a že je to lepší práce než v úřadu. Věděl jsem, že voucher za 200 tisíc byl odpovídající životní úrovni paní Kratochvílové. Cítil jsem, že rodina je na tom dobře,“ pokračoval Pelta.

Miroslav Pelta u soudu

Kratochvílová se ve čtvrtek snažila přesvědčit soud, že voucher od Miroslava Pelty nebyl úplatkem.

„Ze strany pana Pelty šlo o laskavost v rámci našeho mileneckého vztahu, abych si odpočinula. Voucher jsem od začátku chtěla zaplatit, což potvrdil ve výpovědi i zástupce cestovní kanceláře pan Šatný. Voucher jsem zaplatila v červenci 2017, čtyři měsíce před splatností,“ tvrdí Kratochvílová, podle které šlo o zájezd pro rodinu.

„Při svém vytížení jsem neměla čas někam chodit, něco organizovat, něco domlouvat. Nebyl to žádný tajný konspirační zájezd, všichni o tom věděli. Valachové jsem dokonce přivezla dárek,“ dodala bývalá náměstkyně.

Boss fotbalového Jablonce Miroslav Pelta se měl podle obžaloby spolu s milenkou Simonou Kratochvílovou, bývalou náměstkyní tehdejší ministryně školství Kateřiny Valachové, podílet na machinacích s dotacemi na sport.

Společně údajně nezákonně ovlivnili rozdělení nejméně 454 milionů korun ze státního rozpočtu, když se domluvili na tom, kterým dalším jednadvaceti konkrétním žadatelům ministerstvo poskytne dotace v programu „Podpora materiálně-technické základny sportu“.

Předloni pražský městský soud uložil bývalému šéfovi Miroslavu Peltovi šest let vězení, pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech a k tomu peněžitý trest pět milionů korun! Bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová vyfasovala šest a půl roku a dvoumilionovou pokutu.

V létě roku 2022 ale vrchní soud v Praze odsuzující verdikt zrušil a případ se vrátil k městskému soudu.

„Státní zástupce navrhoval zrušení zprošťujících výroků a dále i zrušení odsuzujícího výroku s tím, aby ten obsahoval přísnější právní kvalifikaci,“ sdělil tehdy pro ČTK státní zástupce Ondřej Trčka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:59 sobota 3. června 2023. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 12
  • 12
  • 8
  • 6
  • 4