Pelta perlil před soudem: Morální nárok, samopaly u hlavy a mocí posedlá Valachová

V úterý před soudem působil nervózně až sklesle, i tak ale plánoval čtyřhodinovou závěrečnou řeč, kterou chtěl přednést spatra. Nakonec Miroslav Pelta u Městského soudu v Praze ve čtvrtek mluvil zhruba hodinu, to ale fotbalovému šíbrovi nebránilo v tom, aby chrlil jednu hlášku za druhou. Bývalý šéf českého fotbalu, jemuž hrozí až 9 let za mřížemi a pokuta 25 milionů korun, například prohlásil, že má morální nárok na to, aby byl zproštěn viny.

Ve čtvrtek se před Městský soud v Praze opět dostala ostře sledovaná dotační kauza, jejíž hlavní postavou je bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta.

Ten se měl podle obžaloby spolu se Simonou Kratochvílovou, bývalou náměstkyní ministryně školství Kateřiny Valachové, podílet na machinacích s dotacemi na sport.

Kratochvílová s Peltou údajně nezákonně ovlivnili rozdělení nejméně 454 milionů ze státního rozpočtu, když se domluvili na tom, kterým dalším 21 konkrétním žadatelům ministerstvo poskytne dotace v programu „Podpora materiálně technické základny sportu“.

Jako první před Městským soudem v Praze mluvila Simona Kratochvílová, pro kterou státní zástupce Ondřej Trčka v úterý navrhl trest 10 let odnětí svobody.

„Státní zástupce mi podsouvá něco, co není pravda. Skutečnost je jiná, než ji vykreslil státní zástupce,“ řekla podle deníku Sport Kratochvílová, která se poté věnovala „případu voucher“.

Pelta měl na podzim roku 2016 předat Kratochvílové voucher v hodnotě 200 tisíc korun od cestovní kanceláře Alexandria splatný s ročním odkladem. Podle státního zástupce Trčky šlo o úplatek.

„Odkázala bych na výpověď pana Šatného (marketingový ředitel CK), který uvedl, že jsem voucher chtěla zaplatit. Byl splatný v listopadu 2017. Voucher jsem zaplatila v květnu 2017,“ hájila se ve čtvrtek Simona Kratochvílová, která před soudem v jeden moment dokonce zvýšila hlas.

Po krátké pauze na oběd se ke slovu dostala i nejsledovanější osoba celé aféry, a to Miroslav Pelta. Ten původně avizoval, že si připravil zhruba čtyřhodinovou závěrečnou řeč. Nakonec mluvil asi hodinu. Na úvod zásadně odmítl obžalobu a vyjmenoval, co vše pro český fotbal udělal.

„Mrzí mě, že jsem vnímaný u veřejnosti, která tomu nerozumí, jako nepřítel sportu. Opravdu jsem nechtěl jenom peníze pro fotbal. I v rámci voleb mimo fotbal jsem dostával největší počet hlasů. Pelty se nikdo mimo fotbal nebál. Já se snažil, aby to celé fungovalo a dávalo smysl. Žádná zpětná kontrola vůbec neexistovala,“ řekl Pelta.

„Jak se do sportu dostane politika, je to začátek konce. A vláda sociální demokracie vymyslela program Můj klub, který vypadá famózně, ale je bez kontroly,“ pokračoval fotbalový šíbr, který se konkrétně pustil do bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD).

„Nerad ji pomlouvám, když tu není, ale jak byla posedlá mocí, jak chtěla za každou cenu být úspěšná. Slibem nezarmoutíš, tak slibovala. Lidé žili v iluzi. Napsala všem hejtmanům dopis, aby určili priority. Problém byl, že se do ministerstva školství vneslo politické rozhodování, boj o voliče. To je smrtící situace. O prostředcích do sportovního prostředí musí rozhodovat sportovci,“ vypověděl před soudem bývalý generální ředitel pražské Sparty.

Miroslav Pelta před soudem

Samopaly u hlavy, oddechl jsem si, že je to jen policie

Pelta se nechal slyšet, že má čisté svědomí, a Valachovou označil za největší zklamání. Státnímu zástupci, který navrhl desetiletý trest pro Peltu, pak vzkázal: „Rozhodují fakta, a ne sny.“

Muž, jenž stojí poslední roky za úspěchem jabloneckého klubu, také prohlásil, že on i ostatní obvinění v kauze mají „morální nárok na to, aby byli zproštěni viny“. Pelta také zavzpomínal na moment, kdy byl v roce 2017 zatčen.

„Vyběhli na mě z transportérů a mířili na mě samopaly. Nevěděl jsem, jestli to je policie, nebo nějaká mafie, nebo co. Oddechl jsem si, že to je policie,“ řekl před soudem Pelta.

Dotační kauza sice míří do finiše, podle tiskového mluvčího Městského soudu v Praze Adama Weniga ale rozhodnutí tento týden veřejnost ještě znát nebude.

Jednání bylo odročeno buď na 26. listopadu, nebo 6. prosince. Datum bude ještě upřesněno. 

Spolu s výše zmíněnými Miroslavem Peltou a Simonou Kratochvílovou čelí obvinění také předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, jemuž hrozí pět let za mřížemi a dvoumilionový peněžitý trest.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:08 pátek 11. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 8
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1