Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh „cinklého” Pelty: Umí politiky a umí udělat peníze! Nakonec ho srazí neziskovky?

    Miroslav Pelta odjíždí s policisty ze sídla fotbalové asociace. Stal se součástí vyšetřování dotačních machinací. | foto: iDNES.cz

    Zatím není jisté, zda je Miroslav Pelta, šéf fotbalové asociace, hlavní postavou dotačních machinací, již začali ve středu tvrdě řešit policisté. Může být jen komparsem, byť vysvětlováním strávil celý den a v noci odjel policejním vozem. Přesto je Pelta, zvaný Velký čáp, nepřehlédnutelnou postavou.

    Když před rokem skandálně remizoval Jablonec s Příbramí na konci ligy 0:0 (na bránu nešla ani jedna střela), ministryně školství Kateřina Valachová se rozjela. Možná jen na oko.

    „Miroslav Pelta se musí vzdát podílu v jabloneckém klubu,” nakázala.

    Policisté zasahovali také v sídle jabloneckého klubu, jehož je Miroslav Pelta majitelem.

    Pro vysvětlení: Pelta je majitelem Jablonce a zároveň předsedou fotbalové asociace, což je naprosto šílený střet zájmů. Příbrami zase velí jeho kámoš Jaroslav Starka - oba jsou bafuňáři z 90. let, vykukové fotbalu, kteří o sobě tvrdí, že „rozhodně nejsou svatí”. Slabá slova!

    A tak zase jednou Míra pomohl Jardovi. Mimochodem, před dvěma týdny se situace opakovala znovu. Příbram hrající o záchranu vyhrála lehce v Jablonci, kterému tak nějak už o moc nejde...

    Policisté prohledávali sídlo asociace celou středu.

    Ale zpět k ministryni. Její slova asi byla jen sranda. Pelta je dál majitelem Jablonce, byť se (naoko) snažil podíl předat. Dál si jede svoje, dál podporuje klub svého srdce.

    Proto není divu, že když ve středu policie rozjela razii týkající se dotačních machinací ve sportu, zasahovala především na dvou místech: v Praze na Strahově, kde sídlí fotbalová asociace, a na jabloneckém stadionu. Tam je totiž Pelta králem.

    Pelta strávil s policisty celý den, odjel až o půlnoci. Dokonce kvůli vyšetřování neodletěl na semifinále Ligy mistrů Monaco - Juventus Turín.

    Ač během dne probleskovaly nejrůznější zprávy, nakonec byl zadržen i obviněn. „Pan Pelta nebyl ani ani vyslýchán. Vydává doklady, označuje ty, které by mohla policie hledat. Takže spolupracuje a komunikuje,” tvrdil však Bronislav Šerák, Peltův advokát a známý fotbalový právník, který zastupoval například Davida Limberského při jeho řidičsko - alkoholické kauze

    Jenže fakt, že se Pelta dostal do centra případu, který řeší přerozdělování velkých peněz, není vlastně vůbec překvapení. Jeho pověst tomu napovídá. „Mirek umí politiky,” říká jeden z krajských funkcionářů fotbalu, který má k Peltovi velmi blízko. V překladu jsou jeho slova jednoznačná: Pelta vždy dobře vycházel s politiky, vždy uměl sehnat peníze pro fotbal (a Jablonec).

    Pelta je léta městským zastupitelem za ODS, vždy se však dokázal dohodnout. Dobré vztahy má s premiérem Bohuslavem Sobotkou, s prezidentem Milošem Zemanem. Bývalému ministrovi Marcelu Chládkovi zase vytvořil na asociaci pěknou trafiku. Jmenuje se: generální manažer státních reprezentací a fotbalových akademií.

    Do holportu se dal i s někdejším ministrem Jaroslavem Tvrdíkem, nyní šéfem Slavie, s jehož pomocí domluvil, že se stali čínští majitelé Slavie zásadním sponzorem fotbalové asociace.

    „Míra prostě umí sehnat peníze,” vyřkne krajský funkcionář zásadní větu. Dodejme, že především z veřejných zdrojů. To je Peltova parketa.

    Důkazem je například rekonstrukce stadionu ve Znojmě. Pelta pomohl malému klubu i městu získat příspěvek kolem 70 milionů. Pro celý fotbal zase vyjednal zvýšený přísun financí ze státního rozpočtu až na 560 milionů. Z toho 380 milionů míří na činnost svazu, dalších téměř 70 milionů jde na reprezentaci a 110 milionů na talentovanou mládež.

    Proto je ve fotbale neomezeným vládce, byť má za sebou, dá se říct, temnou minulost. Při korupční kauze roku 2004 se objevila nahrávka, kdy jako ředitel Sparty mluvil o „cinklém jaru”. Jeho pozici neohrozila ani akce Zastavme kmotry, již podepsalo na 16 tisíc lidí.

    „Nebyl jsem obviněn ani odsouzen, takže nejsem pod tlakem, že bych měl nějaký škraloup. Říkám, že jsem si tu aféru odpracoval. Zlehčuju to tím, ale zároveň myslím, že je to pravda. Prokázal jsem na všech úrovních, že fotbal je můj život a že se mu věnuju dvacet čtyři hodin denně. Makám jako cvok,” vyznal se několikrát.

    Takhle „makal” samozřejmě i na dotacích. Teď jde o to, zda se mu to vymstí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:40 pátek 1. září 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      13
    • Haha
      9
    • Trapas
      9
    • Tvl
      8
    • Cože
      7
    • Sladký
      7