Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Pelta nasadil výraz „jsem v šoku“ a maže si fanoušky na chleba!

    Miroslav Pelta, šéf českého fotbalu, chystá změny v komisi rozhodčích. | foto: iDNES.cz

    Řezník z Horní Břízy, jak se přezdívá Michalu Patákovi, je podle něj kvalitní rozhodčí. A vedle toho je Miroslav Pelta, předseda fotbalové asociace, také smutný muž. Proč vlastně?

    Pelta se pustil v rozhovoru pro iDnes do hodnocení rozhodčích. Od soboty totiž fotbalem cloumá skandál, jež vyvolal Paták řízením duelu Zlín - Plzeň. Sudí, známý svou naprostou bezcitností, v něm domácí doslova popravil. Nešlo jen o plzeňskou branku, která padla po jasné ruce.

    Co Pelta řekl? A jak se dají jeho slova interpretovat?

    “Paták patří mezi nejkvalitnější rozhodčí, ale je pravda, že před časem utkání Zlína pískal a už před zápasem s Plzní tam byla nedůvěra.”

    Expres: Je prostě šílené, že je Paták, člověk s pověstí všechoschopného rozhodčího, považován za elitu mezi českými sudími. Navíc je naprosto nepřípustné, aby ho česká federace tlačila mezi mezinárodní arbitry, což se jí podařilo. Důvod je však jasný: Je to odměna za dobré služby.

    “Nedávno řídil Paták zápas Sparty v Olomouci, byla tam rovněž neodpískaná ruka. Ano, byla to těžká situace podobně jako ve Zlíně, kde asi nezafungovala koordinace hlavního a asistenta. Ale jak říkám, každý je strůjcem svého štěstí. Jestli ta nominace byla šťastná, nebo ne...“

    Expres: Pelta jen povídá. Moc dobře ví, kdo kde bude pískat. Je to bafuňář ze staré školy, pro ně je nasazování rozhodčích mantrou jejich práce. Navíc jako šéf asociace, který se snaží hrát, že bojuje proti nešvarům, prostě měl zasáhnout. Patákova nominace do Zlína byla průhledná až moc. I na české poměry.

    Rozhodčí Michal Paták poškodil Zlín v duelu s Plzní. Byl to další z jeho skandálních výkonů.

    “Nechci dnes dělat předčasné závěry, máme před sebou ještě šest kol. Ale s největší pravděpodobností dojde ke změnám nejen na pozici předsedy, ale i v komisi rozhodčích samotné. To bude můj návrh.”

    Expres: Především musí dojít ke změnám v zákulisí komise. Roman Berbr, “vodič” své manželky Dagmar Damkové a nyní Miroslava Tulingera, musí ztratit vliv. Jenže to je problém, Pelta Berbra nezvládá, i když sliboval, že to bude jinak.

    “Pana Tulingera (nynějšího předsedu) mám za slušného člověka, odborně i charakterově. Dostal příležitost komisi vést.”

    Expres: Přesto ho bere jen jako záskok. To je dost výmluvné...

    Dagmar Damková a Miroslav Tulinger, bývalý a nanější předseda komise rozhodčích.

    “V českém fotbale je předseda komise rozhodčích významná pozice. Musí to být člověk, který má důvěru a je fundovaný. Moje preference jsou, aby to byl člověk, který dřív působil jako rozhodčí. Aby všechno dokázal ze své pozice objektivně vyhodnotit.”

    Expres: Tak to je skvělá zpráva. Ani Pelta nepochopil, že to je cesta do pekel. Rozhodčí jsou armáda sešikovaná kolem Romana Berbra. Ti, co vybočili, byli dávno potrestaní a vyobcovaní. Dohled nad sudími by měl dostat nezávislý člověk. Nejlíp bohatý, nejlíp bývalý hráč se zkušenostmi ze zahraničí. Prostě někdo nezaháčkovaný a nepodplatitelný.

    “I když nehraje Jablonec a na hřišti dojde ke kontroverzní situaci, tak lidi křičí Pelta ven. Z toho nemám dobrý pocit, nejsem imunní. To si nezasloužím za to, co pro český fotbal dělám. Je tady nedůvěra, což je horší než chyby rozhodčích.”

    Expres: Skvělé řečnické cvičení. Z čeho asi ta nedůvěra vychází? Právě ze systému, který v českém fotbale řídí rozhodčí. Hlavou tohoto systému - a především jeho symbolem - je právě Pelta. Řeči, že si staré hřích odpracoval, fanoušky logicky neobměkčují.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:17 pátek 12. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      21
    • Trapas
      10
    • Tvl
      10
    • Haha
      7
    • Cože
      7
    • Sladký
      5
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...