Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sportovec s nesportovní figurou: Jaký byl Pelta brankář a proč ukončil kariéru?

    Bafuňář, šíbr, gauner a důležitý hráč fotbalového podsvětí! Tak česká veřejnost nahlíží na jabloneckého bosse Miroslava Peltu (55), který figuruje jako obžalovaný v kauze údajných machinací s dotacemi na sport. „Jsem sportovec,“ kasal se u čtvrtečního soudu bývalý funkcionář pražské Sparty. Většina lidí o jeho aktivní hráčské kariéře nemá ani ponětí. Jak se Peltovi dařilo a proč musel předčasně pověsit kopačky na hřebík?

    S fotbalem začínal Miroslav Pelta ve svých šesti letech. Jako malý chlapec hrál za mančaft TJ Krásná Lípa. Později si ho všimli v nedalekém Slovanu Varnsdorf.

    Během studia Střední průmyslové školy stavební v Liberci se na internátu seznámil s vychovatelem Vlastimilem Caklem, jedním ze zakladatelů jablonecké ODS. Díky němu se v patnácti letech dostal do TJ LIAZ Jablonec.

    Měl pověst velmi nadějného brankáře, ale dotáhl to „jen“ do druhé ligy, kde v dresu Jablonce odchytal 25 utkání a jedno další si připsal během vojny ve VTJ Tábor v sezoně 1983/84. 

    Hráčskou kariéru Pelta ukončil kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním potížím.

    „Zažil jsem ho jako talentovaného brankáře, když do Jablonce přišel z Varnsdorfu. Chodil na stavební průmyslovku do Liberce. Já jsem dělal asistenta trenéra Chobota a my jsme Mirka zařazovali do přátelských zápasů, byl to dobrý gólman,“ vzpomínal na Peltu pro Deník.cz fotbalový trenér Luboš Šrejma.

    Miroslav Pelta v mládí

    Chtěl být komentátorem, nakonec vytáhl Jablonec z bídy

    Po ukončení hráčské kariéry Miroslav Pelta snil o tom, že se stane alespoň fotbalovým komentátorem. 

    Vzhledem k jeho vrozené vadě řeči to ale byl neuskutečnitelný sen. U fotbalu ale „Velký čáp“ zůstal a vyklubal se z něj úspěšný funkcionář.

    Miroslav Pelta býval talentovaným brankářem. Dnes si občas zachytá na různých exhibicích.

    V roce 1991, kdy mu bylo pouhých sedmadvacet let, se stal předsedou milovaného Jablonce. Mančaft, který od druhé poloviny osmdesátých let hrál pouze nižší soutěže, dokázal rychle nastartovat a dostat mezi elitu.

    Pro Peltu byl v jeho funkcionářských začátcích v Jablonci velkým pomocníkem kouč Jaroslav Dočkal.

    „Vytvořil v Jablonci silné mužstvo. A uměl to i mimo hřiště. Bylo těžké proti nim hrát,“ vzpomínal v rozhovoru pro Reflex.cz bývalý šéf fotbalového svazu František Chvalovský.

    „Od začátku byl takový, že když šlo jít za hranu, tak za ni šel. Přirozený talent. Fotbalu rozuměl, byl vždy pracovitý – a taky srdcař,“ popisuje Miroslava Peltu další známý fotbalový funkcionář Jiří Kubíček.

    Miroslav Pelta, majitel Jablonce, investoval do týmu desítky milionů.

    Fotbalový boss, politik a realitní magnát

    V sezoně 1993/94 Jablonec pod jeho vedením suverénně vyhrál druhou ligu a po téměř dvaceti letech se tak severočeský celek vrátil do nejvyšší fotbalové soutěže, kde v novodobé historii hraje velmi výraznou roli a pravidelně trápí ligové favority.

    Peltovi se později začalo dařit také na poli realit. Hned po revoluci totiž na úvěr skoupil několik domů v centru Jablonce, které později začal pronajímat. 

    V mladém věku se dostal také do regionální politiky, kopal za občanské demokraty a pronikl až na radnici! Jeho politické konexe se mu poté hodily pro jeho hlavní byznys: fotbal. 

    Radnici získal například pro přestavbu stadionu Střelnice. „Jsem budovatel. Stadion v Jablonci beru jako svoje dítě, svoje dílo,“ říkal tehdy pyšně. 

    Miroslav Pelta je šéfem fotbalového Jablonce.

    Teď budovateli Peltovi hrozí dvanáct let za údajné machinace s dotacemi na sport. On se ale evidentně baví! Více o jeho kauze ZDE.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:54 pondělí 19. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      55
    • Trapas
      55
    • Super
      51
    • Sladký
      49
    • Tvl
      48
    • Cože
      46