Fotbalový šíbr Pelta: Hráčům stáhl platy přes WhatsApp, nejlepší berou 60 tisíc!

Majitel Jablonce Miroslav Pelta (55) bývá často označován za jednoho z nejmocnějších mužů českého fotbalu. Mluví se o něm též coby o vynikajícím byznysmenovi. Bývalý ředitel pražské Sparty své manažerské schopnosti musel zúročit v období koronavirové krize, kdy jeho Jablonec jako první český klub zavedl snížení mezd hráčů. Nehezkou novinu jabloneckým plejerům Pelta oznámil přes aplikaci WhatsApp! Jak reagovali?

Jablonecký boss Miroslav Pelta se v pořadu Česká ulička Michala Hrdličky rozpovídal o tom, jak ve svém klubu jako vůbec první český fotbalový boss během koronavirové krize zavedl snížení mezd.

„Máme po Slavii, Spartě a Plzni čtvrtý největší rozpočet. Teď byla situace, kdy nás vypnuli, ze dne na den jsme se stali ohroženým druhem. Měli jsme se x let všichni dobře, udělali jsme to, že maximální plat je 60 tisíc a prémie nechávám v původní podobě,“ svěřil se Pelta.

Ne všichni jablonečtí fotbalisté snížení platu přijali bez výhrad.

„Nejhorší je vždycky ta atmosféra, že někdo má tolik a někdo tolik. Ti, co měli nejvíc, mají teď 60 tisíc. Ti, co měli trošku míň, mají 55, 50, 40. Pro to prostředí to bylo překvapení, jakým razantním způsobem jsme to udělali. Hráči to ale chápou. Když není příjem, není výdej,“ říká jablonecký šéf, kterému s komunikací v kabině hodně pomáhá velezkušený středopolař Tomáš Hübschman.

„Jablonec je celkově takový zvláštní klub v tom, že ta má pozice majitele je jiná než v jiných klubech. Já jsem jeden z těch kluků, tykají mi všichni, jsme rodina. Mám tam Tomáše Hübschmana, to je můj komunikační kanál do kabiny. Co řeknu, to ti lidé musí akceptovat. Děláme to tak, že já si zatelefonuji s Tomášem Hübschmanem, oni mají takovou tu komunikaci na WhatsAppu,“ popisuje Pelta, podle něhož zhruba tři jablonečtí hráči „remcali“.

„Ne každý má takovou finanční gramotnost, to je všude ve všech klubech. Když bere hráč 50 tisíc, utratí 100. Když bere 300, utratí 400 měsíčně. I u nás v Jablonci máme takové případy. Pro některé to byla rána do hlavy. Je to ale kolektivní rozhodnutí. Všichni pochopili, že situace je nezbytná,“ vzpomíná Pelta, jehož Jablonec se v současné době vyhřívá na třetí příčce dva body před pražskou Spartou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:06 sobota 10. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 46
  • 42
  • 41
  • 41
  • 37