Sympatický Brazilec Costa slavil se Slavií postup do Ligy mistrů, dnes je mrtvý

Brazilci jsou ve fotbalovém světě považováni za národ šikulů, kteří s míčem umí neuvěřitelné kousky. Z toho důvodu jsou čeští fanoušci vždy u vytržení, když si to nějaký „kanárek“ namíří do českého klubu. V roce 2007 Slavia udělala radost svým příznivcům tím, že podepsala skvěle technicky vybaveného středopolaře Michela Fernanda Costu. Jeho ale potkal velice tragický osud. Přinášíme vám další díl seriálu Expresu, který zkoumá příběhy nepovedených zahraničních posil.

Do České republiky Michel Costa zamířil v zimě roku 2007. Tehdy ho Slavia pozvala na testy a brazilský šikula v nich uspěl. Představil se v několika přátelských zápasech a ukázal, že v něm je potenciál.

Slavia neváhala a kreativního špílmachra podepsala. Jeho příchod jistě udělal radost nejenom fanouškům červenobílých, ale také jinému Brazilci v kádru, kterým byl útočník Gaúcho

Costa přicházel jako už poměrně ostřílený chlapík. Bylo mu 25 let a v rodné Brazílii už něco odehrál. Byl kapitánem třetiligového celku Gremio Barueri. Za velkoklub s ambicemi, jako měla tehdy Slavia, ale nikdy nehrál.

Ve své první sezoně Costa působil většinou v roli náhradníka. Celkem naskočil do čtyř utkání a vstřelil jednu (velice důležitou) branku proti Brnu.

Michel Fernando Costa v dresu Slavie

V týmu byla ale na postu středního záložníka velká konkurence, a tak sympatický šikula musel o dům dál. V září zamířil na hostování do druholigového Sokolova, kde si měl více zahrát.

Slavia, se kterou Costa oslavil i postup do milionářské Ligy mistrů (ač na něm neměl prakticky žádný podíl, pozn. red.), s ním ale přestala počítat. S balonem si sice rozuměl skvěle, ale na velkoklub hrající evropské poháry prostě neměl.

S krajanem Gaúchem na soustředění

Costa tak v následující zimní přestávce natrvalo přestoupil do Příbrami, se kterou vybojoval návrat do nejvyšší soutěže. Ani zde si ho ale nenechali a poslali ho do Olomouce, kde nastupoval za tamní HFK v třetí lize. Zde byl hvězdou týmu.

Brzy ale dal Costa profesionálnímu fotbalu vale a živil se jako inženýr. Jeho „pofotbalový“ život ale netrval příliš dlouho. Costa totiž před rokem zemřel. Prohrál svůj největší životní boj s vážnou chorobou. 

Zemřel v roce 2017 po dlouhém boji s těžkou nemocí.

I přestože Costa v Česku díru do světa neudělal, tak v den, kdy vyšla zpráva o jeho úmrtí, byli smutní fanoušci minimálně tří tuzemských celků. 

Byl to věčně pozitivně naladěný sympaťák, který i kvůli zdravotním patáliím nedokázal prodat svůj talent...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 pondělí 15. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 12
  • 10
  • 8
  • 8
  • 7