Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vorel vzpomíná na Arsenal: Jarolím po sedmičce nepřišel do šatny, současná Slavia je jinde

    Michal Vorel vychytal nulu proti slavnému Arsenalu. | foto: Profimedia.cz

    Ve čtvrtek večer fotbalová Slavia změří síly se slavným Arsenalem. Proti londýnskému velkoklubu už tým z Edenu nastoupil v roce 2007. V prvním zápase na stadionu Emirates Stadium tehdy parta kouče Karla Jarolíma prohrála vysoko 0:7. Druhé utkání dopadlo o poznání lépe a sešívaní získali cenný bod po remíze 0:0. Lví podíl na něm měl brankář Michal Vorel, který na životní zápas zavzpomínal v rozhovoru pro Expres.cz. „Vlezl jsem tam s otevřenou pusou a za chvíli byl konec. Vlastně se přede mnou ani nic nestalo,“ říká s úsměvem na tváři skromný sympaťák, jenž věří, že současná Slavia má mnohem větší šanci proti silnému soupeři uspět a třeba i postoupit do semifinále Evropské ligy.

    Do Slavie přišel brankář Michal Vorel v roce 2006 těsně před koncem přestupního termínu. Než dostal nabídku od pražského klubu, reálně přemýšlel o konci kariéry.

    „Později jsem se dozvěděl, že jsem přišel jen kvůli utkání s italským Palermem, protože brankářská jednička Matúš Kozáčik nemohl chytat kvůli trestu. Zápas se mi povedl, tak si mě pak nechali,“ vzpomíná na začátky angažmá ve Slavii Vorel.

    Michal Vorel v dresu pražské Slavie

    Následující rok Vorel pro někoho možná překvapivě nastoupil v Lize mistrů proti slavnému Arsenalu, od něhož Slavia v prvním zápase na stadionu Emirates Stadium vyfasovala sedmigólový příděl.

    „Byl to můj první zápas v Lize mistrů. Vlezl jsem tam s otevřenou pusou. Stál proti nám silný soupeř. Oni tedy přijeli jen s náhradníky, ale i tak byla jejich kvalita třikrát větší než ta naše. Bylo hnusné počasí, byl jsem nervózní, měl jsem strach, abych neudělal nějakou chybu a nedostali jsme zase hodně gólů,“ vzpomíná na největší zápas kariéry Vorel.

    Žádné chyby se téměř dvoumetrový čahoun ale nedopustil a Slavia tehdy vyválčila cenný bod za remízu 0:0. Vorel po letech přiznává, že si v zápase příliš nezachytal a v brance se vlastně i chvílemi nudil.

    „Průběh zápasu mě ukolíbal a najednou byl konec. Nic velkého se přede mnou vlastně ani nestalo. Hodně nám pomohlo to ošklivé počasí. Před zápasem asi nikdo nečekal, že by to mohlo skončit bezbrankovým výsledkem. Arsenalu ale stačil bod, což také hrálo svou roli. Myslím si, že kdybychom dali třeba branku, oni by přepnuli na úplně jinou úroveň, a to bychom se asi nestačili divit,“ myslí si Vorel.

    Slavia před necelými čtrnácti lety vyválčila bod za remízu 0:0 proti slavnému Arsenalu. V brance stál Michal Vorel.

    Největší respekt měl brankář Slavie z dánského zlobivého útočníka Nicklase Bendtnera, který měl našlápnuto k velké kariéře, ale nakonec se stal spíše odstrašujícím případem pro všechny nadějné sportovce.

    „Sice dopadl, jak dopadl, ale byl to tehdy velmi kvalitní a nadějný útočník. Byl na tom skvěle technicky, ale i rychlostně. Výborně četl hru,“ popsal dánského potížistu Vorel.

    Současná Slavia je jinde, Jarolím po sedmičce nepřišel ani do šatny

    Bývalý ligový brankář se v rozhovoru pro Expres.cz vrátil také k již zmíněnému utkání v Londýně, kde Slavia s Arsenalem prohrála vysoko 0:7. 

    Vorel první zápas s anglickým gigantem sledoval z lavičky náhradníků, přednost dostal zkušenější Martin Vaniak.

    „Jeli jsme tam s malinkou nadějí, která se rozbila hned v první půli. Nebylo moc příjemné to sledovat z lavičky. Navíc když jsme se pak dozvěděli, že to byl rekord Ligy mistrů. Naštěstí to hned druhý den překonal turecký Besiktas, který dostal osmičku. Zaplaťpánbůh,“ směje se Michal Vorel.

    Slavii tehdy proti Arsenalu vedl vyhlášený trenérský bouřlivák Karel Jarolím. Po zápase prý ale žádná bouře v kabině nenastala.

    „Co si pamatuji, nepřišel po zápase ani do šatny. Byl z toho hodně špatný, popsal mraky papírků, kousal to opravdu těžko,“ vzpomíná Vorel.

    „Nechci se naší generace dotknout, teď má ale Slavia mnohem vyšší kvalitu, než jsme měli tehdy my,“ dodává jedním dechem Michal Vorel, který věří, že současná Slavia má šanci ve čtvrtek večer Arsenal minimálně pěkně potrápit.

    „Když Slavia neinkasuje brzy, může to být zajímavý zápas. Kluci musí hrát to, co hrají pořád. Po zemi, žádné nakopávání. Myslím, že nějaká naděje tam je, i když s těmi zdravotními problémy, co Slavia teď má, to bude těžké. Mají ale dobré náhradníky, kteří jsou schopni zaskočit na více postech. Navíc Arsenal na tom v lize není příliš dobře, naposledy zase prohrál,“ říká Vorel, který ocenil svého nástupce Ondřeje Koláře. 

    Ten je totiž pár týdnů po brutálním zákroku glasgowského Kemara Roofa opět v plném tréninku a rád by Slavii proti Arsenalu pomohl.

    „Ten hráč (Roofe) by si za takový faul už nikdy neměl kopnout v evropských pohárech. Kolář byl v tom souboji možná pozdě, ale to, jak tam on šel, to bylo na kriminál. Já si osobně nedovedu představit, jak na tom Ondra teď je. Mě nikdo nikdy do obličeje netrefil, vůbec si nedovedu představit, jaké to je, hrát s dírou v hlavě. Těžko říct, jestli se bude bát chodit do soubojů, ale jestli dnes nastoupí, hráči Arsenalu po něm podle mě půjdou. Zejména ve vzdušných soubojích to nebude to mít jednoduché,“ říká na závěr Michal Vorel.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:13 pátek 6. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Trapas
      14
    • Haha
      13
    • Cože
      12
    • Sladký
      12
    • Tvl
      12