Temná stránka skokana Nykänena: Opilec a kriminálník, co se ztrapnil jako rocker

V noci z neděle na pondělí zemřel Matti Nykänen, jeden z nejlepších skokanů na lyžích všech dob. Bylo mu 55 let. Jeho život ale nebyl jen sláva a úspěchy. Pojďme se podívat i na temnou stránku života „létajícího Fina“.

Matti Nykänen byl pěkný sígr už jako malý kluk. Nedokončil ani základní školu, vychodil pouze sedmou třídu. Mnohem více než učení ho totiž zajímal sport, zejména pak skoky na lyžích. Celé dny jenom trénoval na můstku a škola byla jen jakýsi jeho doplněk. Dá se říct, že dobře udělal, když tehdy upřednostnil sport před školou. 

Stal se z něj totiž jeden z nejlepších skokanů všech dob. Celkem se mu podařilo získat čtyři zlaté medaile na olympijských hrách. Vybojoval také zlato na mistrovství světa v letech na lyžích a dvakrát opanoval Turné čtyř můstků. Úspěchy ale nebylo to jediné, čím se proslavil.

Už během skokanské kariéry se mluvilo o tom, že má velké problémy se životosprávou. Velmi rád popíjel a údajně byl na alkoholu i závislý.

Před startem olympiády v roce 1988 se ztratil a finská výprava musela do kanadského Calgary odjet bez něho. Po několika dnech našli Nykänena opilého a on do Kanady nakonec odcestoval. 

Matti Nykänen alias létající Fin (vlevo)

Ještě více začal Nykänen řádit poté, co ukončil kariéru. S alkoholem nepraštil, ba naopak, ještě více přitvrdil. Navíc začal být podezírán i z toho, že bere drogy.

Rockový propadák

Nejspíše pod vlivem alkoholu a drog ho poté napadlo, že zkusí prorazit jako rockový zpěvák. To se mu ale nepovedlo a akorát si uřízl ostudu. Lidé na jeho koncerty chodili spíše jen proto, aby viděli, jak špatně tento slavný sportovec dopadl.

Matti Nykänen zkoušel prorazit i jako rocker.

Nykänen také strávil více než rok ve vězení. Soud ho uznal vinným z pokusu o zabití rodinného přítele, s nímž se pohádal. Původně si měl odsedět 26 měsíců, nakonec mu byl trest zkrácen.

Na svobodě ale vydržel jen pár dní. Byl zatčen kvůli domácímu násilí a vyfasoval další čtyři měsíce.

Štědrovečerní masakr

O poslední velký průšvih se Nykänen postaral o Vánocích v roce 2009. Byl Štědrý den a finská sportovní legenda pod vlivem alkoholu napadla svou manželkou. Nykänen ji pořezal nožem a škrtil ji.

Tehdy hrozilo, že bude obviněn z pokusu o vraždu. Nakonec ale policie napadení vyhodnotila „jen“ jako týrání a vyhrožování.

Dlouhá léta bojoval se závislostí na alkoholu.

V posledních letech to vypadalo, že se „létající Fin“ zklidnil a začal na stará kolena sekat dobrotu. Zúčastnil se několika veteránských soutěží. V roce 2011 se stal v Harrachově mistrem světa ve své věkové kategorii.

Další mimořádné úspěchy už Matti Nykänen bohužel nepřidá. 

Je velká škoda, že si takto výjimečného sportovce mnoho lidí bude pamatovat spíše jako zkrachovalce, kriminálníka a alkoholika...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:56 úterý 4. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 8
  • 6
  • 6
  • 6
  • 5