Navrátilová se kaje za slova o transsexuálech. Není proč, má pravdu! vzkazuje plavkyně

Ačkoliv Martina Navrátilová vždy patřila mezi největší zastánce komunity LGBT, dnes byste mezi většinou homosexuálů a především transgender osob těžce hledali nenáviděnější osobu. Na vině je její nedávný výrok, že transsexuální sportovkyně jsou podvod, protože se sice mohou cítit ženami, ale pořád mají mužské proporce, a tím pádem i silnou výhodu. Zatímco bývalá tenisová jednička pod náporem kritiky couvla a za část výroku se raději omluvila, od jiné sportovní legendy se jí dostalo výrazné podpory. Bývalá olympijská plavkyně Sharron Daviesová dokonce prohlásila, že by transsexuálům nemělo být dovoleno se v ženském sportu angažovat a její názor prý sdílí většina žen!

Česká tenisová legenda Martina Navrátilová po letech zase plní titulní strany světových médií. Bohužel ne ze zrovna záviděníhodného důvodu. Navrátilová rozdělila společnost na dvě skupiny a ta jedna ji hodně ostře kritizuje za její nedávný článek v britském deníku The Times.

Bývalá světová jednička se kriticky vyjádřila na adresu transsexuálních osob působících v ženském sportu. Napsala, že transsexuální ženu ráda jakýmkoli způsobem podpoří, ale že by nechtěla s takovou ženou soupeřit, protože to není vzhledem k vrozeným fyzickým přednostem, jako je třeba vyvinutější svalstvo a kvalitnější kosti, fér. Už v prosinci navíc na Twitteru prohlásila, že se člověk nemůže prostě prohlásit za ženu a rovnou soutěžit se ženami.

Protože Navrátilová dlouho patří k výrazným podporovatelům homosexuálů, komunita LGBT ji okamžitě odsoudila jako zrádkyni. Vše zašlo dokonce tak daleko, že byla vyloučena ze spolku podporujícího homosexuální sportovce, jemuž dělala ambasadorku.

Cyklistická šampionka Rachel McKinnonová, která má stále mužskou anatomii, ale šest let se považuje za ženu, dokonce bývalou českou tenistku obvinila z transfobie a vyzvala ji, aby se za svoje slova omluvila. A dočkala se. Navrátilová nápor kritiky a osobních útoků neunesla a dnes se za část svého textu, byť zcela logickou, omluvila na vlastních stránkách.

Sama Navrátilová se hlásí ke komunitě LGBT. S manželkou Julií se vzaly v roce 2014.

„Vím, že použití slova podvod působí na transgender komunitu útočně. Omlouvám se za to, určitě jsem nechtěla naznačit, že všichni transgender sportovci jsou podvodníci,“ napsala Navrátilová.

Dodala také, že by vytváření separátních kategorií pro transsexuály bylo rozhodně chybou, ale že by ráda alespoň vyvolala debatu o zajištění co nejrovnějších podmínek mezi sportovci. Stojí si ovšem za tím, že pokud budou součástí ženského sportu i ženy, které bývaly mužem a stále tak mají mužské fyzické proporce, vedlo by to ke konci ženského sportu, jak ho známe dnes.

Má pravdu a všichni to vědí!

Martině Navrátilové se ovšem zároveň dostalo i poměrně silné podpory. Ta přišla od bývalé olympijské plavkyně Sharron Daviesové, která se dokonce nebála možná ještě ostřejšího vyjádření.

Za Navrátilovou se postavila plavecká ikona Sharron Daviesová.

V rozhovoru pro BBC Daviesová prohlásila, že by všichni transgender sportovci, kteří mají výhodu mužských proporcí, měli být ze ženského sportu vyloučeni.

Nejde prý o transfobní rozhodnutí, ale o nutnou ochranu ženského sportovního prostředí.

„Každá ženská sportovkyně, se kterou jsem mluvila, a mluvila jsem se spoustou sportovkyň, i moji přátelé ze sportovního světa, to cítí úplně stejně. Bohužel většina z nich jsou stále aktivními sportovci a nemohou o takové záležitosti mluvit. Možná lidé, kteří sportovali v minulosti, pochopí současnou situaci, zapojí se do debaty a pokusí se vysvětlit, že sportovní prostředí musí být spravedlivé a rovnoměrné,“ říká Daviesová.

Podle ní by bylo vhodné vytvořit soubor pravidel, kde bude působení transsexuálů v ženském sportu jasně definováno a bude vyhovovat všem.

„Nemám nic proti tomu, kdo je transgender. Ale myslím si, že existuje zásadní rozdíl mezi pohlavím, se kterým se narodíte, a pohlavím, se kterým se později ztotožníte,“ uzavírá.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:27 pondělí 1. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 157
  • 16
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13