Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zachraňte ženský sport, žádaly atletky v dopise proti transgender sportovcům. Teď mají pykat

    Celkem 309 sportovkyň v čele s legendární tenistkou Martinou Navrátilovou podepsalo dopis adresovaný Národní kolegiální atletické asociaci (NCAA), v němž se vymezují vůči začleňování transgender sportovců do ženského sportu. Signatáři dopisu měli zůstat před veřejností utajeni. Server Outsports jmenný seznam získal a publikoval ho s dovětkem, že tito lidé by měli nést následky svých rozhodnutí.

    Skupina Save Women’s Sports (Zachraňte ženské sporty) oslovila NCAA kvůli chystanému zrušení pravidla, jež zakazuje transgenderovým sportovcům soutěžit podle autentického pohlaví. Podle 309 sportovkyň to povede k nespravedlivým a nerovným podmínkám. 

    Asi nejznámějším takovým případem je běžkyně Caster Semenyaová, která má příliš vysokou hladinu mužských hormonů a bez hormonální léčby by již nesměla proti ženám závodit.

    „Pevně věříme, že každý by měl mít příležitost soutěžit, ale skutečná sportovní parita pro ženy vyžaduje ochranu ženských sportů pro biologické ženy,“ uvádí skupina Save Women’s Sports ve svém dopise. 

    Na svých webových stránkách uvedla jména čtyř žen, které se pod dopis podepsaly, dalších 305 chtělo zůstat anonymních.

    Server Outsports byl jiného názoru a po získání celého seznamu ho ihned zveřejnil ve snaze pošpinit jejich jména.

    „Vyhledali jsme tato jména ve veřejném zájmu, protože ti, kdo zastávají diskriminaci, by měli být odpovědní,“ stojí uvedeno na stránkách.

    Speciálně ve Spojených státech to pro řadu konkrétních sportovkyň může znamenat velký problém, protože podobné vymezování se proti některým LGBT tématům je vnímáno jako nekorektní.

    Své zkušenosti s tím má již zmíněná signatářka dopisu Martina Navrátilová, která se proti transgender sportovcům v minulosti nejednou vymezila a schytala za to pořádnou kritiku.

    „Je to šílené a podvodné. Jsem ráda, že mohu oslovit transgenderovou ženu v jakékoli formě, kterou upřednostňuje, ale nebyla bych šťastná, kdybych proti ní musela soutěžit. Nebylo by fér,“ uvedla tenisová legenda v minulosti pro The Sunday Times, přičemž byla později nucena se omluvit a vzít svá slova zpět.

    Martina Navrátilová se postavila za atletku Caster Semenyaovou. Není prý fér,...

    Vzhledem k tomu, že Navrátilová je nejen bývalá úspěšná tenistka, ale i homosexuálka, byla v LGBT komunitě brána jako velmi ceněná podporovatelka.

    Přestože server Outsports tvrdí, že jeho hlavním zájmem bylo ukázat pravdu a žádný hon na čarodějnice pořádat nehodlá, je zřejmá snaha signatářkám uškodit.

    Právnička Christina Holcombová uvedla, že má zprávy o tom, že jména všech podepsaných žen nebyla původně zveřejněna z toho důvodu, že mají strach z toho, že budou na sociálních sítích označeny jako nenávistné nebo transfobní.

    „Takže se mě a všechny atletky zase snaží zahanbit jen proto, že jsme podepsaly ten dopis? Tvrdí, že máme strach a skrýváme se? Není to tak, jen se snažíme udržet rovné podmínky pro dívky a ženy, které soutěží ve sportu,“ reagovala na zveřejnění jmen Martina Navrátilová a po čase se k ní začaly přidávat i další sportovkyně.

    „Jsem hrdá, že jsem na tom seznamu. Snažíte se nás očernit. Vy a vaši přisluhovači jasně ukazujete důvod, proč bylo třeba ten dopis sepsat. Šikanujete nás. Stojím za Martinou,“ napsala trenérka Linda Bladeová z Kanady.

    V současné době platí, že v USA je řada států, kde je povoleno, aby se biologičtí muži účastnili ženských sportů.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:26 sobota 5. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      131
    • Haha
      53
    • Trapas
      53
    • Tvl
      50
    • Cože
      48
    • Sladký
      46