Měl hrát v Realu Madrid, teď ho nechce ani Příbram

Už je zase na dlažbě. Fotbalový zlobivec Martin Zeman, hráč s jednou z nejlepších levaček Česka posledních deseti let, nakonec nemá ani na to, aby hrál za Příbram, po podzimu poslední tým první ligy.

Platy ve fotbalové lize vylétly strmě vzhůru. Důvod je zřejmý, Sparta se Slavií se posunuly do evropských čísel. S tím se, logicky, svezly i další kluby, což drtí majitele těch menších, naopak hráči si mnou ruce.

Dvě stě tisíc korun, to je sice pořád (na rozdíl od hokejové extraligy) nadprůměrný výdělek, ale ne nijak výjimečný.

Na podzim měl Martin Zeman táhnout Příbram. Nezdařilo se.

Zvlášť když se jedná o borce, který dokáže být produktivní, výjimečný, přínosný, jak se moderně říká rozdílový. Navíc v týmu, jenž bude hrát na jaře o holý život, protože na podzim vyhrál pouhé tři duely z dvaceti. Získal nicotných třináct bodů a je poslední.

Takové kluby rády zainvestují, vsadí na zkušenost, ověřenou kvalitu.

Příbram se tak nezachovala. Proto je Martin Zeman, prcek s vybroušenou levačkou, na dlažbě. Tedy v B-týmu, ale to je pro hráče jeho garnitury stejné.

Šéf Jaroslav Starka, byť je léta známý tím, že má rád flamendry, problémové kluky (viz Marek Kulič, Petr Švancara nebo Rudolf Otepka, nakonec i Zeman během prvního angažmá ve středočeském celku) a dokáže je zvládnout, tentokrát ztratil trpělivost.

„Čekal jsem od nich mnohem víc. Necítili jsme z nich touhu udělat maximum, abychom v tabulce nebyli na samém dně. To je špatně. Leklé ryby musely pryč, neměly by dobrý vliv na kabinu,“ vysvětlil boss, proč vyřadil Zemana a s ním například Romana Květa.

„Takové hráče tady nechceme. Teď potřebujeme fotbalisty, kteří udělají všechno, abychom se zachránili, i když nejsou našimi odchovanci. Jsou to přece profesionálové a jejich povinností je makat pro klub, za který hrají a který je platí,“ dodal.

Také v Plzni zažil Martin Zeman vzestupy i pády.

V Zemanově případě je zmínka o výplatě zásadní. Příbram mu dala smlouvu na dvě stě tisíc korun měsíčně, základní plat. K tomu připočtěme prémie, které však na podzim kvůli bídným výsledkům nepřicházely.

Přesto je potetovaný záložník pro klub z hornického města sakra drahý hráč. A šéf si spočítal (to on umí), že se nevyplatí.

„Martin pro Příbram v minulosti odvedl dobrou práci. Na něj jsem hodně spoléhal, je to velmi dobrý fotbalista. Když pominu, že na podzim měl tři asistence, ale žádný gól, pak ani na trávníku neodváděl to, co jsme tady od něj čekali. Domluvili jsme se, že se rozejdeme,“ řekl.

Zeman tak končí během roku ve třetím klubu. To je na chlapce, o nějž měl v devatenácti letech zájem Real Madrid, celkem propadák (fanoušci Sparty mu dokonce začali přezdívat „pan Real“). Jenže také logické vyústění cesty, na niž se vydal.

Ještě v roce 2010 vyhrál se Spartou titul, ale pak jen uvadal, tedy s mírnými výjimkami. „Asi jsem to nezvládl v hlavě,“ přiznal.

Ve Spartě začal Martin Zeman velkou kariéru. Ale už tam zlobil.

To je možné, jenže odpověď je spíše jinde. Zemana semlel přísun velkých peněz, spadl do hazardu, a to opakovaně.

„Pokud se bude chovat tak, jak se choval v posledních měsících, nemá šanci se tady prosadit. Talent má, ale pokud bude pokračovat ve svém přístupu k tréninkům a k dalším věcem kolem fotbalu, nemá smysl, aby tu zůstával dál,“ řekl o něm trenér Jozef Chovanec, když ho v létě 2010 vyhodil ze sparťanského prvního mužstva.

Tato slova by se dala použít i na další roky Zemanovy kariéry.

Dnes třicetiletý chlap vystřídal všemožná místa. Pravda, s Plzní vyhrál dva tituly, ale loučil se s ní jako odkopnutý. Zase na druhou stranu díky výdělkům ve Viktorii a předtím ve švýcarském Sionu srovnal své dluhy z hazardu.

Poslední měsíce v Příbrami se mu nezdařily, a tak je dnes na dlažbě. Pan Real.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:36 pátek 22. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 52
  • 52
  • 49
  • 44
  • 42