Běsnící trenér Stloukal: Vedení mu napařilo pokutu! Omlouvat se nebudu, vzkazuje

Klub se za něj nejprve rázně postavil. Teď se ale mládežnický hokejový trenér Martin Stloukal (49), známý coby běsnící kouč z populární audionahrávky, dočkal pokuty! Výkonný výbor hokejového svazu po něm navíc žádá, aby se za svůj peprný proslov, kde zazněly i výroky s rasistickým podtextem, veřejně omluvil. To energický kouč ale vylučuje.

„Nechci vidět, že budete žrát nějaký čínský přejetý psy, kebaby u těch cikánů smradlavejch, špinavejch tam. Nebo něco takovýho,“ zaznělo na nahrávce, která už nějakou dobu baví lidi na českém internetu.

Autorem těchto slov je rázný hokejový kouč Martin Stloukal, který vede mladé naděje Techniky Brno. Poté, co se nahrávka dostala na internet, se český hokejový národ rozdělil na dva tábory. Jedni (a těch bylo mnohem více) Stloukala podpořili a na plná ústa řekli, že jeho proslov byl naprosto v pořádku. 

Našli se ale tací, například legendární Dominik Hašek či třinecký trenér Václav Varaďa, kteří Stloukalovo chování odsoudili. Nelíbily se jim zejména jeho výroky s rasistickým podtextem.

„Dominik Hašek u mě skončil, pro mě ten člověk neexistuje. To, že bych byl rasista, samozřejmě odmítám. To mě navíc vyloženě uráží, je to mé slabé místo,“ řekl Expresu Stloukal.

Klub se za Stloukala omluvil a dal mu pokutu

Vedení klubu Technika Brno se původně za Stloukala postavilo. Teď se ale nejvyšší představitelé hokejového oddílu za výše zmíněný projev omluvili a trenérovi ještě napařili pokutu. Konkrétně přijde o finanční odměny za měsíc červen.

„Na prvním místě zdůrazňujeme, že nešlo o veřejný projev, jehož cílem by bylo vyjádření názoru trenéra nebo klubu na příslušníky jakékoliv rasy či národnosti. Pokud v projevu zazněl výrok, který by mohl, vytržený z kontextu, tento dojem vyvolat, potom se těm, kterých se dotkl, klub veřejně omlouvá a zdůrazňuje, že nebylo cílem tohoto projevu nikoho urazit ani hanobit,“ napsali v tiskové zprávě předseda Techniky Brno Pavel Kubica a místopředseda klubu Richard Němec.

„Klub považuje za nutné sdělit, že pod vlivem mediálního tlaku by bylo nejjednodušším řešením trenéra odvolat, což by jistě potěšilo mnohé novináře i toho, kdo nahrávku všem médiím rozeslal. Nicméně pro ty, pro které náš klub působí, tedy pro hokejovou mládež, by šlo o naprosto nevhodný návod, jak postupovat, pokud se jim nelíbí nároky nějakého trenéra. Že je pohodlnější nahrávat svého trenéra a až mi nebude trenér vyhovovat, tak to, co trenér říká v zavřené kabině, zveřejnit, namísto toho, aby na sobě hráči začali systematicky pracovat,“ dodávají Kubica s Němcem.

Trenéra Martina Stloukala jsme kontaktovali a požádali o reakci na výše zmíněné rozhodnutí. „Nezlobte se, ale musím to nechat bez komentáře,“ sdělil nám.

Hokejový kouč Martin Stloukal (vpravo)

Omlouvat se nebudu, kluci za mnou jdou!

Výkonný výbor hokejového svazu navíc o víkendu Stloukalovi vytkl vulgarismy a odsoudil jeho výroky s rasistickým podtextem. Trenéra výbor vyzval, aby se za své výroky omluvil. To Stloukal ale dělat nebude.

„Aby bylo jasno, omlouvat se nebudu, protože nemám za co,“ reagoval Stloukal o víkendu na sociální síti. Podle trenéra byly peprné hlášky v proslovu řečeny s nadsázkou.

„Musíš si jako trenér s těma klukama vybudovat vztah a neustále o něj pečovat. Je to na delší debatu, ale každý den máš zpětnou vazbu, zda tě berou a jdou za tebou, nebo ne. To je nejdůležitější,“ vysvětluje Stloukal, který se během pár minut stal nejskloňovanějším hokejovým trenérem v Česku.

„Své rozhodnutí nezměním, trvám si na tom,“ řekl nám dnes energický kouč.

Velký rozhovor s trenérem Martinem Stloukalem si můžete přečíst ZDE.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 22. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 102
  • 46
  • 37
  • 35
  • 34
  • 33