Rozhovor s běsnícím trenérem Stloukalem: Hašek u mě skončil, Novotný si mě zablokoval

Žádný Růžička, Říha nebo snad Pešán. Jednoznačně nejskloňovanějším českým hokejovým trenérem posledních dní je kouč dorostenců Techniky Brno Martin Stloukal! Před časem se na internetu objevila audionahrávka, na které impulsivní trenér dost drsně svým svěřencům vysvětluje, jak se mají stravovat. „Nechci vidět, že budete žrát nějaký čínský přejetý psy, kebaby u těch cikánů smradlavejch, špinavejch tam. Nebo něco takovýho,“ zaznělo například na nahrávce. Kouč Martin Stloukal v rozhovoru pro Expres.cz ale jasně říká, že žádný rasista není. Proč u něj skončil legendární Dominik Hašek?

Těší vás, že jste v posledních dnech s přehledem nejpopulárnějším českým hokejovým trenérem?

To mě samozřejmě netěší, nejsledovanějším českým trenérem bych chtěl být z jiných důvodů. Žiji ale dál svůj život. Že je kolem toho nějaká debata ve společnosti, je samozřejmě dobře, s tím já problém nemám. Klukům jsem to vysvětlil, velmi dobře to pochopili a soustředí se každý sám na sebe.

Naštvalo vás, když se nahrávka objevila na internetu?

Ona byla určená primárně pro hráče a jejich rodiče. Tam by to asi mělo zůstat, tak jsem to i řekl. Ne vše patří na internet. Na druhou stranu, že to uniklo ven, je zkrátka taková doba. Musím to vzít, jak to je. Využil jsem to tak, že jsem klukům řekl, že si vytvořili na sebe tlak. Všichni o nich teď vědí a nikdo je nepodcení. 

Hokejový kouč Martin Stloukal (vpravo) se proslavil svým drsným projevem ke svěřencům.

Víte, jak se nahrávka dostala z kabiny ven?

Nevím a ani jsem po tom nepátral. To není vůbec důležité. Důležité je to, že tu mám dvaadvacet dětí a můj džob je v tom, že ty kluky musím ovlivnit do života tak, aby v tom životě byli úspěšnější a šťastnější než beze mě a bez toho hokeje.

V nahrávce jste se ostře vymezil proti hokejovým matkám. Zaznamenal jste nějaké negativní reakce z řad rodičů?

Vůbec ne, všichni trénují nadoraz, naopak mám obrovské množství podporujících reakcí. Od kolegů, NHL skautů, agentů. Včera jsme přivítali na tréninku dva nové hráče. 

Chápu to správně, že díky vašemu ostrému výstupu směrem k vašim svěřencům klub získal dvě nové posily?

Ano, dá se to tak říct. Volali mi otcové těch kluků, že je přivedou k nám do Techniky. A k těm matkám bych rád ještě něco dodal...

A co?

To, co jsem řekl, nebylo nic proti nim, ale naopak obžaloba otců, kteří se musí více zajímat a zapojit. Říkám zcela vážně, že bez hokejových matek by se český hokej zastavil.

V pondělí se uskutečnilo interní klubové jednání, na němž jste měl dostat varování. Byl ve hře váš vyhazov?

Nebyl, alespoň podle jednatele klubu ne. Ani se to tam v podstatě neřešilo, měli jsme trenérskou radu a řešili jsme spoustu věcí. Na závěr jsme okrajově řešili, že nám vadí, že se to někdo snaží zatáhnout do rasistické roviny.

Nejsem rasista a Hašek u mě skončil!

Ano, hodně lidí zarazila vaše slova „cikáni smradlaví špinaví“...

To byla nadsázka samozřejmě a „vyfutrování“ toho mého proslovu směrem ke klukům.

Považujete se za rasistu?

To, že bych byl rasista, samozřejmě odmítám. To mě navíc vyloženě uráží, je to mé slabé místo.

Bývalý skvělý hokejový brankář Dominik Hašek v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že rasistické výrazy v kabině jsou neakceptovatelné a vy nemáte u mládeže co dělat. Co na to říkáte?

Dominik Hašek u mě skončil, pro mě ten člověk neexistuje. To, co předvedl, to byla tragédie. Umím zpracovat balon Mariana Jelínka (bývalý osobní kouč Jaromíra Jágra, pozn. red.), to je člověk, který když mluví, každý by se měl zamyslet nad tím, co říká. Co ale předvedl Hašek, to ne. Nikdo mu nebrání, aby si vzal píšťalku na krk. Dávno mohl předávat svoje zkušenosti dětem. Ať zanechá těchto kravin, to mu vzkazuji.

Co vás na jeho reakci nejvíce vytočilo?

On tam drmolil jako kolovrat, že je to rasismus, že takový trenér nemůže být u dětí. Co ten o tom ví? Vždyť nikdy netrénoval, neví nic. Ať se vyjadřuje k něčemu, čemu rozumí. Je bývalý hokejista, vynikající, všichni před ním smekáme, ale dost! 

Hašek ovšem nebyl sám, kdo se do vás pustil. Trenér Třince Václav Varaďa váš projev v kabině označil za hulvátský.

To jsem nezaznamenal, ale je to jeho názor a neberu mu ho. Respektuji ho jako trenéra, má výsledky a úspěchy. Je na něm vidět, že má svou filozofii, je čitelný. Neuráží mě to, je to jeho názor, beru to.

Novotný si mě zablokoval. Je to lhář, nikoho jsem neokradl!

Na sociálních sítích jste v minulosti měl jisté slovní přestřelky s řeporyjským starostou Pavlem Novotným. Jaké jsou vaše vztahy?

Naše vztahy jsou nulové, na Twitteru si mě zablokoval, vůbec nevím, co kde říká. Nenechám se jako například pan Foldyna vtáhnout do něčeho takového, že dělá Novotnému PR a zlepšuje mu pozici u lidí, kteří ho uznávají a přejí mu. Není to má krevní skupina. Vždy jsem se vyhýbal bulváru. Já toho člověka vnímám, že tam někde je. Nikdy jsme se ale osobně nesetkali.

Starosta Novotný na svém Facebooku před pár dny připomněl, že jste figuroval v kauze bývalého reprezentanta Patrika Eliáše, který před třinácti lety žaloval své agenty o miliony korun. Do případu jste měl být zapleten i vy, je to pravda?

Vůbec jsem to nezaznamenal. Nemám potřebu číst něco, co on řekne. Nikdy jsem nebyl u soudu, nikdy jsem nikoho neokradl. Ta situace je úplně jiná, ale to je na samostatnou story. Vše, co on říká, jsou výmysly a lži. Živil se jako bulvární novinář a živí se tak dál. Nemám potřebu ho dál komentovat.

Zůstaneme u sociálních sítí. Na Twitteru jste poměrně dost aktivní a rád tam komentujete politické dění. Uvažujete o vstupu do politiky?

Ne, takové ambice vůbec nemám. Devadesát procent mých tweetů jsou jen nadsázky. Někdo to může zkusit zneužít. Samozřejmě mám svůj názor, bude mi padesát, něco jsem zažil. Maturoval jsem v komunistické době, byl jsem hokejista na vojně, mám sjetý celý svět, více než polovina rodiny žije v Americe. Můj kluk hrál pět let ve Finsku, moje dcera studuje na Berkeley. Působil jsem šest let ve Švýcarsku, pak v Německu. Můžu si dovolit se vyjadřovat názorově k nějakým věcem, i když si z toho dělám legraci. V seriózní debatě bude má rétorika samozřejmě jiná.

Jaký máte názor na současné dění ve světě?

Myslím si, že ten svět je na rozcestí vlivem vědecko-technické revoluce. Bude záležet na tom, jak si s tím společnost poradí. Ekonomické vlivy v tom hrají hroznou roli. Máme tady dneska dominantní Rusko, které takto dominantní nebylo nikdy, protože dneska tam je u nich vůdce, který je velice efektivní, to si musíme přiznat. Sportovně mu to dává velký kredit z mé strany, na druhé straně v Americe je dnes také efektivní člověk, který tam změnil pořádky, které tam jsou, protože velmi významně ho podpořilo černošské voličstvo při volbách. Přešlapujeme na rozcestí.

Když máte část rodiny v Americe, jistě sledujte, co se tam v posledních dnech a týdnech děje. Co si o tamních nepokojích myslíte?

Je to podněcování zezadu. Tvrdím, že to jsou demokrati, ta skupina, která prohrála na celé čáře. V USA bývám hodně často a červené čepice podporující Trumpa nosí nejčastěji černoši, u bělochů to vidím málokdy. To, že manžel Sereny Williamsové, takový miliardář, řekne, že odstupuje ze společnosti a chce, aby na jeho místo nastoupil černoch, protože se cítí vinný, že se narodil jako bílý, to mi přijde jako rasismus. To je špatně, to dělá ve společnosti bordel a nemělo by to tu být.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:42 čtvrtek 15. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 139
  • 52
  • 51
  • 50
  • 48
  • 44