Stloukal: Pešána nemám rád, ale kritizujte až po turnaji! Říhův projev mi vadil více

Celý hokejový národ nemůže přijít na jméno reprezentačnímu trenérovi Filipu Pešánovi. Legendám i fanouškům vadí jeho nepříliš energický projev na střídačce během zápasů na mistrovství světa v Lotyšsku. „Umí jenom žvýkat a ani se neraduje z našich gólů,“ píší rozčílení hokejoví fanoušci na sociálních sítích. Pešán se dočkal nečekané podpory od svého trenérského kolegy Martina Stloukala. Ten sice přiznává, že bývalého kouče Liberce nemá vůbec v lásce, ale fanouškům radí, aby Pešána hodnotili, až světový turnaj skončí.

Martin Stloukal je dlouholetý mládežnický trenér. Proslavila ho uniklá audionahrávka z kabiny Techniky Brno, na které cepoval své svěřence a nebál se použít i trochu peprná slova.

„Nechci vidět, že budete žrát nějaký čínský přejetý psy, kebaby u těch cikánů smradlavých, špinavých tam. Nebo něco takovýho,“ zaznělo například na nahrávce.

Stloukal si je vědom, že ho často až velmi upřímné názory dostávají do malérů. I tak ale rozhovor s redaktorem Expresu začal větou: „A můžu být zase úplně upřímný?“

Samozřejmě jsme souhlasili a zkušeného trenéra jsme se zeptali, co říká na nepovedený vstup českého národního týmu na letošním světovém šampionátu. Stloukal se nám na hned úvod svěřil, že mistrovství světa nesleduje.

„Neviděl jsem tam ani jeden zápas, vůbec mě to nezajímá. Nikdo tam nesestupuje, ten turnaj mě netankuje. Ty výsledky, které se tam rodí. Kanada tam přijela s děckama... Pro mě to není turnaj, který by měl kvalitu,“ vysvětlil Stloukal.

Šampionát v Lotyšsku ho nezajímá, i když na něm hraje jeden z jeho bývalých svěřenců.

„Je tam David Musil, kterého jsem trénoval v Blansku jako malého kluka,“ říká Stloukal, který poté zareagoval na ostrou kritiku, jež se v posledních dnech snáší na trenéra Filipa Pešána.

Ten na lavičce působí velmi chladně, což české fanoušky, kteří byli zvyklí na energické kouče, jako byli Miloš Říha či Ivan Hlinka, velmi dráždí. Příznivcům českého hokeje vadí také to, že Pešán neslaví branky svého týmu a své svěřence vůbec nemotivuje.

„Máme spolu velice špatné vztahy, on je povolaný z té skupiny od Lenera a Krále, já ho teď ale kritizovat nebudu, protože by to nemělo úroveň a nebylo by to vhodné. Je to hlavní trenér a nese odpovědnost. Bude se zpovídat, až ten turnaj skončí. Počítejme zajíce až po honu,“ vyzval české fanoušky Stloukal.

Říha hrál svůj vlastní zápas, to mi vadilo více

I přestože Stloukal patří mezi velmi emotivní trenéry, o čemž svědčí výše zmíněná audionahrávka z kabiny, Pešánův chladný projev mu vůbec nevadí.

„Jeho projev bych tolik nezkoumal, to není to hlavní. Když byl u nároďáku Franta Musil coby asistent, přeřval i fanoušky, slyšel jsem to v televizi. Pešán má takový NHL styl, kdy trenéři stojí jako sfingy a nehnou brvou. To v Česku moc vidět není, ale nesnažil bych se na něj hledat klacek. Třeba Miloš Říha, který byl vynikající trenér a měl jsem ho hrozně rád, vedl ještě během zápasů svůj vlastní individuální zápas s rozhodčím. To mi třeba vadilo, myslím, že to hráče ruší v koncentraci,“ srovnává dva reprezentační trenéry Stloukal.

„Každý ten trenér má osobitý styl, vychází to z jeho trenérské filozofie. Pointa je, jestli je to úspěšné, nebo není. Pokud ten trenér s tím zažívá úspěchy, třeba to není. Pokud ne, je třeba sebereflexe. Pešán tím svým chladným chováním něco možná sleduje, možná je to jen hra, ale třeba takový skutečně je,“ dodal na závěr trenér Stloukal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:12 pátek 24. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4