Trenér Stloukal: Jsme ve válce, svaz si vzal děti jako rukojmí! Za jakých okolností skončí?

Vyhoďte ho, nebo váš klub ponese následky! Výkonný výbor Českého hokeje se rozhodl potrestat Techniku Brno za to, že stále zaměstnává „běsnícího“ trenéra Martina Stloukala, kterého proslavil peprný proslov v kabině. Svaz brněnskému klubu vypověděl smlouvu, na jejímž základě byl Stloukal vedoucím trenérem a klub nesl status Sportovního centra mládeže. Technika Brno tak přijde o statisíce korun a může být ještě hůř. „Může to znamenat i zánik klubu, svaz si vzal děti jako rukojmí,“ řekl Expresu trenér Stloukal, který je toho názoru, že s ním svaz vede otevřenou válku.

„Výkonný výbor Českého hokeje vypověděl smlouvu s klubem Technika Brno, na jejímž základě v něm působil jako vedoucí trenér Sportovního centra mládeže Martin Stloukal. Učinil tak proto, že některé jeho výroky se zjevně rasistickým podtextem, zveřejněné ve sdělovacích prostředcích, se neslučují s principy sportovní výchovy mládeže. Výkonný výbor je, stejně jako vulgarity, již dříve odmítl a odsoudil,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Svazu vadila červnová „kauza“, kdy se na internetu objevila nahrávka, na níž trenér Martin Stloukal dost drsně svým svěřencům vysvětloval, jak se mají stravovat. 

„Nechci vidět, že budete žrát nějaký čínský přejetý psy, kebaby u těch cikánů smradlavejch, špinavejch tam. Nebo něco takovýho,“ zaznělo například na nahrávce. 

Vedení brněnského klubu se tehdy kouče Stloukala veřejně zastalo, disciplinární komise ale trenérovi udělila desetitisícovou pokutu a podmíněný dvouměsíční trest k tomu.

Expresu hokejový trenér přiznal, že delší dobu tušil, že brzy přijde něco mnohem horšího, což se nakonec stalo.

„Dozvěděl jsem to dnes ráno, ale věděli jsme o tom z dřívějška, protože existuje zápis z jednání svazu. Už před časem se k nám dostalo, že se něco takového chystá. Fyzicky jsme ale výpověď dostali včera,“ řekl nám Stloukal.

Podle zkušeného kouče může rozhodnutí svazu znamenat i zánik klubu, který v minulosti vychoval už nespočet kvalitních hokejistů.

„Není to otázka let, ale spíše měsíců vzhledem k dnešní situaci. Peněz teď nikdo nemá nazbyt a ten polštář, který si každý klub vytváří, ten teď není. Může se stát to nejhorší,“ bojí se Stloukal, který krok svazu vůbec nechápe. Vedení Českého hokeje by podle něj mělo řešit důležitější věci.

„Na rovinu, nevím, o co těm lidem jde? Teď proběhl draft do NHL a my v prvním kole nemáme ani jednoho hráče, jsou tam ale dva Němci a dva Rakušané. My tady děláme takovouhle šaškárnu, místo abychom se starali o podstatné věci. Nesouhlasím s tím, jak se tady hokej dělá, oni to dobře vědí, jsem s nimi ve sporu od samého začátku. Tahle válka z jejich strany proti každému, kdo s nimi nesouhlasí, je evidentní. Já se dívám na výsledky, jestli vám to nevadí, mně to tedy vadí,“ říká Stloukal.

Svaz si vzal děti jako rukojmí, pokud klubu bude hrozit zánik, skončím

Bouřlivý trenér vůbec nechápe to, že byl za peprný projev vlastně potrestán už potřetí. Pokud to dojde skutečně tak daleko, že by Technice Brně hrozil zánik, Stloukal zváží rezignaci.

„Svaz si vzal děti jako rukojmí, pokud to bude nastavené tak, že když neodejdu, klub skončí, samozřejmě budu zvažovat, že odejdu sám. Není mi lhostejný osud 250 dětí. Z žádného jiného důvodu ale neodstoupím, já žádnou chybu neudělal. Za celou dobu jsem nedostal jedinou negativní reakci, ani od rodičů. Kdyby oni se mnou měli problém, vedení Techniky by mě už vyhodilo. Naopak máme podporu,“ stojí si za svým Stloukal.

Redaktorovi Expresu se Martin Stloukal svěřil také s tím, že před časem on i jeho svěřenci prodělali koronavirus a museli zrušit přípravu.

„Chytil to celý mančaft. Zjistili jsme to po soustředění v Boskovicích. Všichni jsme letěli na testy. Já jsem v podstatě neměl skoro žádný průběh, stejně jako kluci. Teploty, únava, ztráta čichu, bolení hlavy. Měl jsem to jen dva dny. Na testy jsem šel asi až desátý den a byl jsem už negativní. Ostatní byli ale pozitivní. Zvláštní,“ řekl nám Stloukal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:39 čtvrtek 4. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 18
  • 18
  • 17
  • 15
  • 14