Fenina už nechtějí ani ve třetí lize. V osmadvaceti letech

Martin Fenin býval hvězdou německého Frankfurtu. | foto: Profimedia.cz

Měl být budoucností českého fotbalu. Nadání však utopil v baru Kozička. Martin Fenin je v osmadvaceti letech na odpis, nechtějí ho už ani v třetí německé lize.

Psal se rok 2007, v Kanadě se hrálo FINÁLE mistrovství světa do dvaceti let. Pro Česko to byl neuvěřitelný úspěch. Bez ironie, v konkurenci světového fotbalu naprostá bomba. Češi vedli, na 1:0 dal exkluzivním gólem Martin Fenin. Nakonec vyhráli Argentinci 2:1, přesto byli mladí Češi doma za hrdiny. Právem.

Podívejme se o osm let později. Sergio Agüero, tehdejší největší argentinský příslib, je superhvězdou. Jedním z nejlepších útočníků světa, góly dává za nechutně bohatý Manchester City – a chtěl by ho každý: Real Madrid, Barcelona i Bayern Mnichov.

Martin Fenin slaví gól ve finále mistrovství světa do dvaceti let.

Proti němu stál Martin Fenin, na šampionátu v Kanadě hlavní česká zbraň. Dnes působí v týmu z třetí německé ligy a je jasné, že tam skončí. Nechtějí ho. „On je jedním z kandidátů, se kterými se během zimní přestávky rozloučíme. Je to smutný příběh,“ nechal se slyšet sportovní manažer Chemnitzeru FC Stephan Beutel.

Fenin, kluk původem z Teplic, odehrál během podzimu v třetiligovém týmu jen sedmdesát osm minut. Jinak jej trenér nevyužil, nehodil se mu. Tak pokračoval příběh neuvěřitelného talentu, který jeho majitel hodil do kanálu.

Říkalo se o něm, že bude novým Milanem Barošem. Měl k tomu všechny předpoklady. Rychlý, technický, střílel góly. V prvním zápase po stomilionovém přestupu z Teplic do německého Frankfurtu dal tři góly. Čekalo se, že půjde dál a dál. Bayern, Barcelona, nic nebylo nemožné.

zdroj: www.youtube.com

Jenže mladý chlapec se vzhlédl v Barošově horší tváři: mejdany, holky, bar Kozička. Zatímco Baroš vyhrál Ligu mistrů, byl nejlepším střelcem mistrovství Evropy, Fenin chátral. Přišly deprese, alkohol, prášky, mladý fotbalista dokonce vypadl pod vlivem z okna. V roce 2009 byl vyloučen z národního mužstva kvůli účasti na party, jež se konala před zápasem.

Vrátil se do Čech, ale ani ve Slavii před dvěma lety neprorazil. Naopak se přimíchal k incidentu na Václaváku. Kdosi ho vyfotil, on vytrhl autorovi snímku telefon a zahodil ho. Stalo se na konci května 2013 a Fenin byl později odsouzen za loupež. Dostal podmínku, soud uznal, že se provinil ve chvíli, kdy bylo narušeno jeho soukromí.

Co s ním bude teď? Doma v Teplicích už to zkoušel, jenže fanoušci ho nenáviděli, dokonce pomalovali dům jeho rodičů. Štvalo je, že z Německa šel do Slavie, a ne domů. Tam se vrátil až po neúspěchu v pražském klubu.

Poté přišel návrat do Německa a další krach. Někdejší supertalent nechtějí už ani ve třetí lize. Vypadá to na kyselý konec.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:43 čtvrtek 14. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 11
  • 9
  • 9
  • 8
  • 7