Erat, Zábranský a Erbová. Trojice, která dýchá pro Kometu, akorát každý jinak

  • Kometa Brno ve finále extraligy porazila Třinec.
  • Stav série skončil 4:1.
  • Klub z Brna tak získal již svůj třináctý titul v historii.
  • Pohár pro mistra extraligy přebírali svěřenci kouče Zábranského i loni.
Libor Zábranský, Martin Erat a Vlaďka Erbová. Tři jména, která jsou v posledních letech více či méně spjata s hokejovou Kometou Brno, která se právě raduje ze zisku mistrovského titulu. Pojďme si postupně rozebrat každého z této trojice a připomenout si to, jak a proč si právě tito tři podmanili klub z Brna.
1/4

Libor Zábranský

Boss a doslova živoucí legenda Komety Brno. Libor Zábranský, bývalý řízný obránce, ukončil svou hráčskou kariéru v roce 2005. 

Dotáhl to jako hokejista poměrně daleko, v zámořské NHL si na něj ukázali skauti z St. Louis Blues. Více se ale Zábranský prosadil v domácí soutěži, kde kromě Brna působil ve Spartě, Pardubicích a Vsetíně.

Fanoušci Komety Brno mu ale budou navždy vděční. Krátce po ukončení hráčské kariéry totiž majetkově vstoupil do klubu svého srdce a zachránil tak Kometu před krachem.

Libor Zábranský je takřka neomezeným vládcem hokejového Brna.

Z klubu, který už dlouho čekal, začal Zábranský postupnými krůčky dělat neporazitelné monstrum. Nejprve holohlavý boss odvrátil konkurzní řízení a poté klub finančně stabilizoval a přivedl nové posily.

Hned v prvním ročníku po převzetí klubu skončila Kometa na slušném sedmém místě první ligy. Jednalo se o nejlepší umístění od ročníku 1996/97. Následující roky tým Libora Zábranského hrál ještě lépe.

Zlomovým byl rok 2009, kdy Zábranský odkoupil licenci na extraligu od Znojma, které přišlo o generálního partnera. Do Brna se tak extraliga vrátila po dlouhých třinácti letech.

Libor Zábranský líbá medaili pro mistra extraligy.

Od roku 2016 Zábranský není jen majitel, ale také trenér. Tehdy nahradil bývalého reprezentačního kouče Aloise Hadamczika a hned v následující sezoně se coby šéf lavičky poprvé radoval z mistrovského titulu. A letos přidal další. 

„Je to člověk, který získal na svou stranu celé Brno. My jsme šli za ním a byla to neskutečná jízda. Takhle se má dělat hokej,“ chválil svého chlebodárce brněnský útočník Martin Erat poté, co společně se svými spoluhráči vybojovali vytoužený druhý titul v řadě.

Libor Zábranský plní v Kometě Brno funkci generálního manažera, místopředsedy představenstva a hlavního trenéra.

Z týmu, který byl na odpis, Zábranský udělal během třinácti let tvrdé práce mančaft, který poslední dva roky v Česku nemá konkurenci. A to si zaslouží uznání.

Nikdo by se asi nedivil, kdyby se tento chlapík v Brně jednoho dne dočkal sochy. 

1/4
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:12 úterý 21. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 9
  • 8
  • 8
  • 8
  • 7