Zdrcená volejbalistka Sluková: Po olympiádě přišla o další turnaj! Co řekla o covidovém letu?

Kvůli účasti na olympiádě odložila plány na založení rodiny. Těšila se, že tvrdou dřinu zúročí a v Tokiu s parťačkou Barborou Hermannovou fanouškům ukáže, co umí. Sny o velkém sportovním úspěchu ale volejbalistce Markétě Nausch Slukové překazil „covidový let“. Česká olympionička nyní uvedla, že stále není ve své kůži a kromě olympiády přišla také o evropský šampionát, na němž ji musela nahradit mladší kolegyně.

„Olympiáda oficiálně skončila a uzavřela se tím i jedna sportovní kapitola. Někteří si odvezli domů zlomené rekordy, někteří jen svá zlomená srdce. Obojí je velká lekce, součást sportu i života,“ napsala na svém instagramovém profilu volejbalistka Markéta Nausch Sluková, která patří k olympionikům, co odskákali covidovou smršť v českém týmu.

Sluková, která měla ze všech nakažených sportovců nejtěžší průběh, kromě olympiády přišla také o mistrovství Evropy, kde ji musela nahradit mladičká Marie Sára Štochlová.

„Máří je skvělá, pevně věřím, že si holky společnou hru hlavně užijí a že do toho dají úplně všechno, o tom není ani trochu pochyb,“ říká zkušená volejbalistka.

„Já budu zatím odpočívat, po očku mistrovství Evropy sledovat, mazlit se s pejsky a pomalu, ale jistě sbírat síly. Uvidíme, co přinesou následující týdny,“ dodává Sluková, kterou s největší pravděpodobností nakazil neočkovaný lékař Vlastimil Voráček.

Zkušený ortoped, který se dlouhé roky stará o české tenistky, nedávno lidem veřejně radil, aby se proti nákaze covidem-19 chránili kloktáním ústní vody. Voráček byl prvním nakaženým v české výpravě. Sluková měla sedět kousek od něj.

„Ačkoliv nechci nikoho pranýřovat, mám potřebu, jako přímý účastník letu, uvést pár věcí na pravou míru. Seděla jsem se Simonem jen ob jednu řadu za doktorem Voráčkem, a to celou cestu do Tokia. Stejně tak Simon, moje parťačka Bára, Ondra Perušič s Davidem Schweinerem i jejich trenérem Andreou Tomatisem. Přímo v řadě za námi pak seděl stolní tenista Pavel Širuček,“ uvedla ve vyjádření pro média Sluková. Vedle Perušiče byl z této skupiny pozitivně testovaný ještě Širuček.

Vlastimil Voráček pečoval také o Karolínu Plíškovou.

Snaží se bagatelizovat problém a hodit to na nás

Doktor Voráček měl pozitivní test okamžitě po příletu a lidé, kteří s ním byli v nejužším kontaktu, šli hned do karantény.

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser minulý týden v rozhovoru pro Českou televizi nařkl zástupce ČOV z toho, že podváděli při označování lidí, kteří byli v kontaktu s infikovaným lékařem. 

Výbor to popřel a uvedl, že v letadle nebyl pevně daný zasedací pořádek a případy se řešily individuálně. 

„Když jsem pak zpětně četla vyjádření hygieny, zcela nepochybně jsem byla, z pohledu toho, jak jsme v letadle seděli, blízký kontakt pana doktora Voráčka, který byl prvním pozitivně testovaným po příletu do Tokia,“ doplnila Nausch Sluková.

„Primární problém vnímám v tom, že se do letadla evidentně dostal někdo s covidem. Věřila jsem, že opatření před charterovým letem budou taková, aby se právě tomuhle zamezilo. To byl také jeden z hlavních důvodů, proč jsme s týmem zvolili formu společného transportu. A to se evidentně nestalo,“ posteskla si známá volejbalistka, která je smutná z toho, jakým směrem se vyšetřování covidového skandálu ubírá.

„Cítím snahu problém bagatelizovat a přehodit na nás sportovce, že jsme nebyli zodpovědní. To mě na tom všem mrzí asi nejvíc,“ nechala se slyšet Sluková.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:06 čtvrtek 9. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 8
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2