Jediný český fotbalista, který uspěl pod Stramaccionim. Kysela končí kvůli epilepsii

Nádor na mozku, prasklá plíce, epilepsie. Ne, to není lékařská karta válečného veterána, ale zpráva o stavu pětadvacetiletého profesionálního fotbalisty. Jablonecký Marek Kysela proto končí kariéru, i když měl nakročeno mezi hvězdy, za což mohl i současný trenér Sparty Andrea Stramaccioni.

Je to unikát. Český fotbalista, který uspěl pod vedením kouče Andrey Stramaccioniho. Tenhle Ital už od léta ukazuje ve Spartě, co všechno se dá pokazit. Nejslavnější český klub pod jeho vedení krvácí výsledkově i finančně.

Ale s tím nechoďte na Marka Kyselu.

„Trenér je to výborný. Hráli jsme hodně útočný, kombinační, pohledný fotbal. Žádný beton, opravdu jsme hráli hodně dopředu,“ vykládal, když Sparta angažovala elegána, jehož později fanoušci překřtili na zmrzlináře a koupili mu jednosměrnou letenku zpátky do Itálie.

Jenže Kysela pod ním zažil v roce 2012 největší úspěch kariéry. „Měl jsem ho jenom jeden rok, ale vlastně ten nejúspěšnější, kdy jsme vyhráli ligu i juniorskou obdobu Ligy mistrů NextGen Series, takže za něj jsem tam prožil ty největší úspěchy,“ vzpomínal na dobu, kdy byl devatenáctiletý junák a válčil v akademii Interu Milán.

Je konec. Marek Kysela, fotbalista Jablonce, musel uzavřít kariéru už v pětadvaceti letech.

Od té doby se mnohé změnilo. Kysela se neprosadil do prvního mužstva slavného klubu, což je pro mladíky s podobným osudem příznačné. Inter stejně jako další světové kluby vsází spíše na velké nákupy.

Proto se mladý Čech vrátil v roce 2012 do Česka. Začal kopat za Jablonec, přestože se mluvilo i o zájmu Plzně a Sparty. V Jablonci měl však větší šanci na průnik mezi respektované osoby ligy.

Dařilo se mu to celkem slušně, jenže pak zasáhla vyšší moc. Ne, za to opravdu nemůže ani Stramaccioni.

Kyselu začala ničit zranění, nemoci - a to ne ledajaké. V dubnu 2016 ho trefil kolenem v zápase se Spartou pozdější spoluhráč Petr Jiráček. Kysela chtěl hned vyrazit po ošetření zpět na hřiště, ale lékaři ho zastavili. Pro jistotu, co kdyby měl otřes mozku.

Dopadlo to jinak, v nemocnici poté přišli na to, že má na mozku nezhoubný nádor. „Kdyby na to nepřišli, tak se nádor mohl zvětšovat a bylo by to špatný. Přišlo se na to úplně náhodně. Petrovi jsem pak poděkoval,“ vykládal.

Jenže půl roku po operaci se u něj probudila epilepsie. „Když se stupňovala zátěž, měl jsem motání hlavy a nebylo mi celkově dobře. Vynechal jsem nějaké dny a vyvrcholilo to poprvé v Praze, kde jsem byl sám autem a měl první epileptický záchvat,“ popsal. Další ho postihla například v kabině týmu.

S Interem Milán vyhrál Marek Kysela juniorskou Ligu mistrů.

Přesto se zase vrátil.

Na konci jara 2017 však přišla další ťafka. Najednou se mu špatně dýchalo, duel v Karviné i tak dohrál. Zvládl to, i když měl prasklou plíci… „Všechna zranění se mi stala dvacátého sedmého. První 27. dubna minulého roku a teď 27. května,“ vyprávěl po dalším osudovém zážitku.

Ještě na podzim 2017 odkopal pět zápasů v lize, dal jednu branku, ale v zimní přípravě se cítil nedobře.

„Teď už jsem si myslel, že to bude v pohodě. Začal jsem přípravu, ale od začátku se mi motala hlava, měl jsem divný pocit, že epilepsie může vyskočit. Mám takové pocity, kdy poznám, že se blíží epileptický záchvat. Podle toho jsme se rozhodli, že bude lepší skončit. Takhle bych třeba začal znovu, cítil bych se pár dní dobře, ale ty stavy by se mohly vyskytnout znovu. Tím bych neabsolvoval přípravu tak, jak se absolvovat má, a musely by být úlevy. To ale nejde donekonečna, buďto se fotbalu můžu věnovat naplno, anebo skončit. Myslím si, že je to správné rozhodnutí,“ řekl klubovému webu.

Stává se z něj trenér mládeže. Snad bude úspěšnější než Stramaccioni.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:15 sobota 19. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 6
  • 5
  • 5
  • 4
  • 4