Jankulovski má zase oplétačky, jde o daně. O co šlo minule?

Marek Jankulovski vyhrál s AC Milán Ligu mistrů. Dnes je v Itálii podezřelý z daňových úniků. | foto: Profimedia.cz

Je jedním z nejúspěšnějších fotbalistů české historie. Kopal v AC Milán, v jednom z největších klubů světa, vyhrál s ním Ligu mistrů. Kolem Marka Jankulovského se však také už potřetí motá policie.

Poprvé šlo o praní špinavých peněz. „Naprosto odmítám svou vinu,“ řekl tehdy Jankulovski, jeden z klíčových členů skvělého českého týmu, který se v roce 2004 probojoval do semifinále mistrovství Evropy a podle expertů hrál nejlepší fotbal na turnaji. Soud také tehdy rozhodl o tom, že ke zločinu nedošlo.

V národním mužstvu odehrál Marek Jankulovski sedmdesát osm zápasů.

V případě nelegálních sázek to však bylo jinak. I když fotbalista, jenž vyrůstal v Baníku Ostrava, odkud odešel v roce 2000 do Itálie, reagoval stejně. Vše začalo v roce 2007, kdy byl obviněn, že byl, součástí party, jež se bavila nelegálními sázkami.

Marek Jankulovski se loučil s kariérou v roce 2013. Na ostravský stadion přišlo 20 tisíc diváků.

Mělo jít o „hru“ s rozpočtem více než 10 milionů eur. Do kauzy byli zataženi vedle Jankulovského i jeho spoluhráči z Udinese Calcio, kde působil v letech 2002 – 2005. Státní zástupce pro všechny požadoval čtyřměsíční vězení. V roce 2010 však případ skončil, pro Jankulovského a spol. dobře. Všichni byli zproštěni viny. Důvod? Promlčení...

Nyní je tu třetí problém. V Itálii se rozjelo vyšetřování ohledně daňových úniků ve fotbale, mezi podezřelými je i Jankulovski. Bývalý český reprezentant a hráč Udine, Neapole či AC Milán figuruje na seznamu, který obsahuje jména pětatřiceti klubů ze dvou nejvyšších soutěží a také čtyřiašedesáti funkcionářů, agentů a hráčů.

zdroj: www.youtube.com

Podle agentury ANSA jsou mezi podezřelými například také výkonný ředitel AC Milán Adriano Galliani, šéf Lazia Řím Claudio Lotito, bývalý argentinský reprezentant Diego Milito, trenér Modeny Hernán Crespo, Adrian Mutu nebo bývalý hráč Neapole Ezequiel Lavezzi s předsedou Neapole Aureliem De Laurentiisem.

Čeští vítězové Ligy mistrů

Jsou čtyři. Jen. Ani Pavel Nedvěd, jeden z největších fotbalistů historie, nevyhrál Ligu mistrů. Marek Jankulovski je jeden z Čechů, kteří znají pocity vítěze Champions League.

MILAN BAROŠ

Kanonýr vyhrál Ligu mistrů v dresu Liverpoolu v roce 2005 po jednom z nejúchvatnějších finále celé historie. Jeho tým prohrával v Istanbulu už 0:3, přesto nakonec po penaltovém rozstřelu zvítězil.

VLADIMÍR ŠMICER

Člen stejného týmu jako Baroš. Ve finále, jež bylo jeho posledním zápasem za Liverpool, zanechal hlubokou stopu. Dal první gól Angličanů, v rozstřelu pak proměnil vítěznou penaltu.

MAREK JANKULOVSKI

V roce 2007 v Aténách byl členem základní sestavy AC Milán, který zdolal FC Liverpool. Jankulovski poté přispěl gólem i k triumfu v Evropském superpoháru.

PETR ČECH

Největší Čech byl největším hrdinou finále hraného roku 2012 v Mnichově, kde domácí Bayern uvítal Čechovu Chelsea. Brankář ukradl Bavorům trofej, penaltu chytil v klasické hrací době a zazářil i v rozhodujícím rozstřelu.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 čtvrtek 26. května 2016. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 10
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8