Kolik stojí semifinále Ligy mistrů? Šejk z Abu Dhabí nešetří...

Belgičan Kevin de Bruyne je nejdražším hráčem v historii Manchesteru City. Ve čtvrtifinále Ligy mistrů investici zhodnotil. | foto: ČTK

Poprvé v historii se probili mezi nejlepší čtyři týmu Evropy, do semifinále Ligy mistrů. Fotbalisté Manchesteru City tak konečně zhodnotili obří investice šejka Mansoura, pána z Abu Dhabí.
zdroj: www.youtube.com

ManCity během úterní noci slavili. Ve čtvrtifnále nejlepší soutěže světa vyřadili Paris Saint Germain, další přebohatý tým. Po remíze 2:2 v Paříži jim k tomu stačil jediný góly a výhry 1:0.

Trefil se Kevin de Bruyne, jeden z typických příkladů klubové politiky. “Prožíváme něco úžasného,” radoval se ryšavý Belgičan. “Věřím, že můžeme být nejlepším týmem Evropy. Nebude to jednoduché, protože nás čekají velmi silní soupeři, ale naším cílem je Ligu mistrů vyhrát,” netajil trenér Manuel Pellegrini.

Manuel Pellegrini dovedl Manchester City do semifinále Ligy mistrů. Přesto po sezoně skončí.

Pro chilského odborníka by to bylo stylové loučení. Po sezoně totiž končí, do City přijde slavný Španěl Pep Guardiola. Šejkové se prostě rozhodli, že chtějí větší jméno...

Je to jejich styl.

Šejk Mansour koupil bleděmodrý klub v roce 2008 a od té doby za jeho provoz utratil více než 40 miliard korun. Jeho největším nákupem je právě de Bruyne, sedmý nejdražší hráč historie. Z německého Wolfsburgu přišel za více než 2 miliardy korun.

Argentinec Agüero je nejlépe palceným hráčem Manchesteru City.

Světovým hvězdám navíc musí dát luxusní platy. ManCity totiž nejsou klubem s největším jménem, nepatří do ligy Manchesteru United, Realu Madrid, Juventusu Turín či Barcelony.

Pro šejka to však nejsou nejzásadnější investice (navíc na svou stranu získal i čínské investory), jeho osobní majetek je odhadován na 580 miliard. Jmění celé jeho rodiny pak na 20 bilionů.

Platy v City

Průměrný týdenní plat hráče v Manchesteru City je 100 tisíc liber, což je 3,4 milionu korun. V žádném sportovním klubu na světě neberou hráči více.

Joe Hart £110 000

Vincent Kompany £120 000

Nicolas Otamendi £120 000

Eliaquim Mangara £100 000

Yaya Touré £220 000

Rahim Sterling £180 000

Samir Nasri £120 000

David Silva £160 000

Kevin De Bruyne £150 000

Sergio Agüero £220 000

Wilfried Bony £100 000

Šejk Mansour utratil za éru v ManCity více než 40 miliard korun.

Proto je jedním z těch, kteří změnili fotbal, posunuli peníze v něm na další level. A je za to často kritizovaný. Například Arséne Wenger, trenér Arsenalu, se nechal slyšet: „Pár klubů v Evropě je nesmírně bohatých a zbytek je velice chudý. Sami patříme mezi ty privilegované, máme slušné příjmy, ale nejsme superbohatí. Naše prostředky nejsou neomezené. Kluby jako PSG, Manchester City nebo Chelsea, které mají skoro nekonečné zdroje peněz, jsou pro fotbal neštěstím.”

Fanoušci ManCity s ním dozajista nesouhlasí.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 12. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 13
  • 13
  • 12
  • 12
  • 11