Muradov dostal stopku od policie, může za to Putinův oblíbenec? Šándor říká: Muselo to být horší!

Uzbecký zápasník Makhmud Muradov (32), který střídavě žije v Buchaře, Praze a Los Angeles a má dceru s českou zpěvačkou Monikou Bagárovou (27), nedostal podle svého vyjádření pro deník iSport.cz víza do České republiky, což podle něj znamená, že jeho zápas ve Francii měl být zrušen a kvůli tomu se přesouvá do Abú Zabí. Nicméně vyjádření Ministerstva vnitra naznačuje, že bezpečnostní složky České republiky mají důvodné podezření, že by zápasník mohl ohrozit mezinárodní vztahy České republiky.

Uzbecký zápasník Makhmud Muradov nyní pobývá v Uzbekistánu a odtamtud svým českým fanouškům vzkazuje, že jeho zápas ve Francii byl zrušen, protože „nemá vízum do Evropy, jelikož mu ho Česko zrušilo a ani neví proč, že prý je nebezpečný pro republiku a veřejnost“.

Vypadá to, že neudělení víza pro vstup do České republiky by mohlo být zásadním důvodem jeho opakovaného rozchodu s Monikou Bagárovou, která odluku potvrdila před třemi týdny během karlovarského filmového festivalu, kam přijela sama s dcerou. Tehdy kolovala domněnka, že se tak stalo jen proto, že měli mezi sebou partnerské neshody.

Muradov neuvedl, co přesně se myslí tím, že má být pro Českou republiku nebezpečný. Je možné, že to sám ani neví, ale tiskový odbor Ministerstva vnitra se nám prve vyjádřil tak, že neudělení víza do České republiky nemá vliv na to, zda může zápasit ve Francii, přestože Muradov tvrdí, že země mu tuto možnost zrušila.

„Bohužel se nemůžeme vyjadřovat k individuálním případům. Nicméně v obecné rovině můžeme říct, že Ministerstvo vnitra při rozhodování o udělení pobytových oprávnění postupuje striktně podle zákona. Pro udělení příslušného titulu je tedy vždy potřeba splnit všechny zákonem dané podmínky. Každý má právo se proti rozhodnutí ministerstva odvolat u nadřízeného orgánu, případně se bránit u soudu. Rozhodnutí o neudělení pobytového oprávnění také nemá vliv na možnost dané osoby požádat o pobytový titul v jiné zemi EU,“ sdělila Hana Malá z tiskového odboru.

Požádali jsme ji proto o sdělení informace, na základě čeho se by nemělo být Muradovovi uděleno vízum pro údajnou nebezpečnost.

„Obecně zákon o pobytu cizinců stanoví důvody pro neudělení pobytového oprávnění v této oblasti jako důvodné nebezpečí, že by cizinec mohl při svém pobytu na území ohrozit bezpečnost státu, závažným způsobem narušit veřejný pořádek nebo ohrozit mezinárodní vztahy České republiky. Zákon je norma obecná, tedy jednotlivé případy se posuzují individuálně podle skutečností zjištěných bezpečnostními složkami ČR, které vyšly v daném řízení najevo,“ dodala Hana Malá.

Z vyjádření tak vyplývá, že cizinecká policie shledala důvody pro nevpuštění uzbeckého zápasníka na území ČR s důvodem na obavy o ohrožení jejího chodu. Nejprve se nabízely důvody pro takový krok s ohledem na Muradovovo spojení s prezidentem Šavkatem Mirzijojevem, jenž má blízko k Putinovi a kterému Muradov na sociálních sítích pravidelně projevuje sympatie.

„V dnešní době ruského konfliktu už stačí jen to, že je Uzbek, pochází z autokratického režimu nakloněnému Rusku, přestože je Uzbekistán nyní údajně demokratický, a dává na veřejných sítích obdiv a přátelství s vládnoucím prezidentem a jeho rodinou,“ řekl nám k tomu zdroj, který pracoval pro mezinárodní policii a Ministerstvo vnitra.

Požádali jsme proto o vyjádření i bezpečnostního analytika a bývalého náčelníka vojenské rozvědky Andora Šándora.

„Pokud není vyloženě na sankčním seznamu, tedy na listině osob, na kterých byla shoda buď v Evropské unii, nebo v USA, že na ně budou uvaleny sankce, tak si myslím, že tento způsob selektivního vybírání, že někdo někoho zná, není úplně ideální. Jenom na základě toho, že se zná s uzbeckým prezidentem a že on je blízký Putinovi?“ okomentoval Šándor Muradovovy styky s uzbeckým prezidentem, které by pro ČR a potažmo Evropskou unii mohly být, jak se prve zdálo, problematické.

Zakopaného Muradovova psa nakonec Šándor nepřímo odhaluje i v tom, jak jeho vyjádření dále pokračuje.

„Je možné, že se k tomu vyjadřovaly zpravodajské služby a byl tam nějaký poznatek, o kterém nevíme. Jestli tam něco takového je a je to vyhodnoceno jako bezpečnostní riziko, pak prosím,“ dodává bývalý náčelník vojenské rozvědky.

Muradov se po delší době ozval v souvislosti se svým vízovým problémem i českým fanouškům na Instagramu, doposud byla jeho videa natáčena především v ruštině.

„Děkuji za podporu, brzy se vrátím a budu trénovat v Praze,“ vzkázal Muradov.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 2:17 čtvrtek 1. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

  • 65
  • 41
  • 18
  • 14
  • 8
  • 4