Neuer v duhové pásce a maďarské antiLGBT: Německo čeká mimořádně vyostřený duel

Obří spor mezi Německem a Maďarskem se rozhořel ještě předtím, než fotbalové reprezentace obou zemí vyběhnou k zápasu posledního kola skupiny F na evropském šampionátu. Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána chce uplatnit zákon, podle něhož mezi lidmi mladšími osmnácti let nesmí být šířen materiál znázorňující homosexualitu či změnu pohlaví. Němci proti tomu chtěli protestovat duhovým osvětlením Allianz arény, brankář Manuel Neuer zase nosí duhovou kapitánskou pásku. A do toho přijedou maďarští fanoušci, kteří už v prvním zápase měli problém s nápisy namířenými proti homosexuálům.

S nápadem rozsvítit mnichovský stadion duhovými barvami přišel starosta města Dieter Reiter, chtěl tak protestovat proti chystanému zákonu maďarské vlády.

To UEFA zatrhla s odůvodněním, že je apolitickou a nábožensky neutrální organizací. 

Setkala se kvůli tomu s odporem nejrůznějších LGBT aktivistů, kritizoval ji i sám Reiter. Několik klubů v Německu se následně rozhodlo, že na znamení solidarity během zápasu osvětlí duhovými barvami svoje stadiony.

Allianz aréna duhovými barvami zářit nebude.

Další kauzou je duhová páska německého gólmana Manuela Neuera. Ten ji po prvních zápasech odmítl sundat a čelil vyšetřování ze strany UEFA, ta ale nakonec rozhodla, že se nijak neprovinil. 

Neuer si tak hodlá duhovou pásku nasadit právě i při utkání s Maďarskem.

Manuel Neuer se svou duhovou páskou

I kvůli tomu bude nejspíše utkání mezi Německem a Maďarskem mimořádně vyhrocené. Protože je tu ještě další strana: maďarští fanoušci.

Mezi nimi převládá odpor vůči LGBTQ komunitě, jak se ukázalo již v prvním zápase proti Portugalsku. Maďaři si do kotle donesli dokonce i transparenty s nápisy jako „antiLMBTQ“ (v překladu antiLGBTQ). 

Maďarští fanoušci s transparentem namířeným proti LGBT komunitě.

„Maďarská fotbalová federace a maďarský národní tým maximálně respektují každého, ať už jde o spoluhráče, soupeře, fanoušky, nebo kohokoli jiného. Fotbal se stal nejpopulárnějším sportem na světě právě proto, že patří každému. Naše federace již roky bojuje proti všem formám nenávisti a diskriminace v rámci své kampaně s názvem Nenávist není v pořádku,“ informoval mluvčí maďarské fotbalové asociace.

Kromě toho maďarští fanoušci od začátku mistrovství Evropy vylepují samolepky s přeškrtnutou klečící postavou, které značí odpor k poklekávání před začátkem zápasů na podporu hnutí Black Lives Matter.

V Allianz aréně tak bude nejspíše hodně vypjatá atmosféra.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:22 neděle 24. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 0