Módeman Vácha chtěl pomoci Liberci i sobě. Místo toho je z něj fotbalová troska

Jeden z nejvýraznějších českých hráčů padá do pekla. Lukáš Vácha, módeman, který uměl hrát fotbal, se pomalu stává karikaturou sama sebe. Po vyhazovu ze Sparty se nezvládá prosadit ani do sestavy Liberce.

Byl uražený, zhrzený, neměl slov. „Je to šok,“ prohlásil Lukáš Vácha, když ho na přelomu srpna a září vyhodila Sparta ze své kabiny. „Chytám se liberecké ruky,“ poděkoval na sever.

Do Liberce, kde už strávil velmi plodná léta, vyhrál tady například v roce 2012 ligu, však odcházel s podupanou pověstí. Vácha skončil ve Spartě, protože nezvládl konkurenci zahraničních posil. Nepozdávaly se mu platové rozdíly i herní vytíženost.

On sám měl základní plat 600 tisíc, zahraniční hráči ho však násobně převyšují. Přitom – to Váchovi přiznejme – nepodávají rozhodně oslnivé výkony. Jenže v té době se nevědělo to, co dnes, že Sparta spadne na dno. Vácha se nechoval jako loajální zaměstnanec, navíc ne úplně špatně placený, proto šel.

„Ve stávající situaci, vzhledem k nižšímu počtu utkání a šíři kádru Sparty, existovalo značné riziko, že nebude mít takové vytížení, jaké by si s ohledem na jeho návrat on i klub představovali. Proto jsme hledali pro obě strany dobré řešení této situace, přičemž přáním Lukáše bylo zvolit právě Liberec,“ uvedl pro klubový web generální ředitelAdam Kotalík.

„Vždycky jsem za Spartu bojoval a snažil se pro ni odvést vždy to nejlepší. Poslední tři roky pro mě nebyly nejšťastnější, ale nyní jsem zdravý a cítím se fit. A to chci také všem dokázat. Věřím, že pravidelná herní praxe, kterou bych teď zřejmě ve Spartě neměl, mi pomůže a budu nadále součástí Sparty,“ reagoval Vácha už způsobně.

Ve Spartě prodloužil smlouvu, přesto musel jít.

Lukáš Vácha dostal šanci v sestavě Liberce v poháru s Karvinou. Jenže po poločase ho trenér Jindřich Trpišovský vystřídal.

Vzal ho Liberec, nekoukal na fakt, že z Váchy se postupně stala spíše celebrita než fotbalista. Záložník má vlastní módní kolekci, prodává značku LV6, něco jako CR7. Takže Lukáš Vácha 6 jako Cristiano Ronaldo 7. V tom přece není rozdíl…

„My víme, že je extravagantní, poznal jsem to už v době, kdy jsme spolu hráli,“ nelámal si hlavu s Váchovým soukromím liberecký ředitel Jan Nezmar, jenž byl jednou z hlavních postav týmu, který v roce 2012 vybojoval zatím poslední mistrovský pohár pro Slovan.

Jenže v té době měl Váchu kdo ukočírovat. Především právě Nezmar, osobnost a šéf kabiny. Navíc Vácha rostl i fotbalově, byl jedním z nejlepších hráčů ligy. Proto ho koupila Sparta. V ní vyhrál další titul, dostal se do národního mužstva, ale také zažil dost zranění a postupně výkonnostně uvadal.

Přesto nikdy neztratil sebevědomí ani pocit, že je jedním z šéfů mančaftu. Až letos narazil – a to velmi tvrdě. „Liberec pomůže mně a já jemu,“ maloval si po přesunu.

Bylo to bláhové, Vácha je náhradník, hráč k prakticky k nepotřebě. Pro Liberec to není zase až tak bolestivé, protože Sparta hradí 90 procent jeho platu.

V lize Vácha odehrál za Slovan od začátku září jen 58 minut, takže minimum. Naposledy ho kouč Jindřich Trpišovský nasadil od začátku do pohárového utkání s Karvinou. Z placu ho ale vyhnal už o poločase. To je potupa pro bývalého reprezentanta.

„Jak fotbalista začne vymýšlet vlastní módní kolekce a hrát si na módní ikonu, tak to je konec,“ řekl kdysi na Váchovu adresu bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Trefil to.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 neděle 4. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 14
  • 11
  • 10
  • 8
  • 5