Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co pomohlo Nečesanému? Policejní šlendrián i pochyby soudce

    Proč byl osvobozen, když ho v minulosti soud poslal opakovaně do vězení? Lukáši Nečesanému, obžalovanému z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích v únoru 2013, pomohly v ostře sledované kauze pochybnosti i přehmaty policie.

    „Jo, jo,“ vykřikl táta Luděk Nečesaný. Zaťal pěst. Jeho syn byl právě osvobozen. Lukáš Nečesaný byl v pondělí krátce po desáté hodině zproštěn viny v případu pokusu o vraždu, čehož se podle obžaloby dopustil v únoru 2013, kdy měl napadnout v Hořicích kadeřnici v její provozovně.

    Dříve byl několikrát odsouzen (k šestnácti a později třinácti letům), tentokrát ho Krajský soud v Hradci Králové osvobodil.

    „Nepodařilo se dokázat, že by byl pana Nečesaný pachatelem,“ vysvětlil verdikt soudce Miroslav Mjartan.

    Pomohly mu především pochybnosti u hlavních důkazů. U jakých?

    Lukáš Nečesaný tvrdí, že se dočkal spravedlnosti.

    Poznala ho?

    První a hlavní důkaz obžaloby. Napadená kadeřnice u soudu opakovaně ukázala na Nečesaného. Tvrdila, že on je pachatelem. „Poznala jsem ho podle úsměvu,“ řekla.

    Jenže takto vystoupila až po dvou letech. V době, kdy se kauza podruhé vracela ke krajskému soudu v Hradci Králové.

    Obhajoba se bránila, tvrdila, že kadeřnice identifikovala pachatele na základě zpráv z médií, že si později prostě spojila tvář, kterou vídala v novinách či televizi s hrozným prožitkem z roku 2013. A také, že napadenou navedli policisté, proti nimž se klan Nečesaných velmi tvrdě vymezoval.

    „Oběť nepůsobila na soud, že by si něco chtěla vymyslet, ale to, zda její poznání je produktem vzpomínky, nebo změny paměťových stop v mozku, se nedá jednoznačně posoudit,” vysvětloval v pondělí soudce Mjartan, proč nemohl dát na tento bod obžaloby.

    V takových případech totiž platí, že je nutné rozhodnout ve prospěch obviněného. „Vina musí být prokázána bez pochybností. Když se vkrádají, je potřeba aplikovat pravidlo in rubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného, pozn. red.),řekl soudce. „Je to povinnost, ne volba,“ upřesnil.

    Lukáš Nečesaný s manželkou byli po rozsudku nadšení.

    Pachové stopy

    Kolem nich bylo velmi rušno. Na místě činu se pachové stopy našly, ale Nečesaný přiznal, že v kadeřnictví byl. Jen tvrdil, že odešel, když ho majitelka odmítla ostříhat, protože už zavírala.

    Problém, na který poukázala obhajoba, a vrchní soud jí dal za pravdu, byl, že je policisté nezískali hned při prvním ohledání místa. Ale až na druhý pokus.

    To je podivné.

    Tento fakt zmínil při vysvětlení zprošťujícího rozsudku také soudce Mjartan. „Vrchní soud označil dokazování za nevěrohodné a nám uložil, abychom respektovali jeho názor,“ připomněl, že na jeho rozhodnutí měl velký vliv zásah vyšší instance.

    „Pachové stopy měly být odebrány jako první. Nemyslím, že by byl způsob jejich odebrání ústavně konformní,“ zkritizoval soudce práci policie.

    Po právu.

    Harry Potter

    Jedna ze svědkyň tvrdila, že viděla z okna svého bytu naproti kadeřnictví Nečesaného utíkat. V podvečer, byl únor, však bylo šero, proto obhajoba její úsudek zpochybňovala.

    A také soudce Mjartan se přiklonil na stranu Nečesaného. „Viděla kulaté brýle, prý vypadal jako Harry Potter,“ připomněl slova svědkyně. „Ale pan Nečesaný nosí obdélníkové. Její popis spíš odpovídal jiné osobě.“

    Osoba Nečesaný

    Nečesaný junior rozhodně nebyl v době, kdy se stal zločin v Hořicích, žádný svatoušek. Rodiče ho poslali z domova z Liberce k prarodičům kvůli velkým kázeňským problémům.

    „Byly tam krádeže v rodině, experimenty s drogami,“ připomněl soudce Mjartan.

    V Hořicích studoval Nečesaný střední školu, dostával kapesné stovku na den. To se zdá jako slušná suma, ale v poměrech velmi zámožné rodiny jde o drobné.

    Mladík měl dluhy – („Nevelké,“ glosoval soudce.) – a finanční profit byl zmiňován vyšetřovateli jako hlavní motiv útoku na kadeřnici. „Obžalovaný byl v té době nezodpovědný a lajdácký, což je v kontrastu s tím, jak se snaží působit dnes. Ale to neznamená, že by měl dispozice ke spáchání takového trestného činu. Osoba pachatele by měla vykazovat agresivitu, protože není jednoduché se dopustit takového činu,“ prohlásil.

    Kvůli těmto sporným bodům byl Nečesaný osvobozen.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 1:24 čtvrtek 22. března 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      6
    • Trapas
      6
    • Haha
      3
    • Cože
      3
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3