Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh krále sportu Krpálka: Na první trénink přišel omylem, v sexy ženě má talisman!

    Nesmazatelným písmem se zapsal mezi legendy českého sportu. Už potřetí judista Lukáš Krpálek (31) opanoval prestižní anketu Sportovec roku. Vícekrát se to podařilo pouze oštěpaři Janu Železnému a gymnastce Věře Čáslavské, kteří se radovali celkem čtyřikrát. Nechybělo moc a fenomenální „Krpoš“ dělal úplně jiný sport!

    „Judo jsem si nevybral, judo si vybralo mě,“ říká často novinářům Lukáš Krpálek, jehož na vyhlášení ankety Sportovec roku doprovodila jeho krásná manželka Eva.

    „Eva je můj talisman,” prozradil nedávno Krpálek, který si dceru tenisového bosse Iva Kaderky vzal v roce 2015 a společně vychovávají dvě děti, Tondu a Mariánku.

    Dvojnásobný olympijský šampion se k judu dostal opravdu náhodou. Když mu bylo šest let, se svým bratrem Michalem hltali filmy se Sylvesterem Stallonem a Jeanem-Claudem van Dammem. 

    Michal i Lukáš chtěli umět to, co jejich oblíbení akční hrdinové, a proto požádali své rodiče, aby je přihlásili na nějaký bojový sport.

    „Původně jsme chtěli oba dělat karate, a tak nás rodiče přihlásili do oddílu. Až po třech týdnech jsme zjistili, že nechodíme na karate, ale na judo. Ale už jsme pak u něj zůstali,“ zavzpomínal v nedávném rozhovoru pro iDnes.cz Krpálek.

    Lukáš Krpálek s krásnou manželkou Evou

    Judo bratry naprosto pohltilo a dalo jim disciplínu. Lukáš, který překypoval energií a ve škole prý často zlobil, se snažil věnovat i dalším sportům. Hrál hokej, fotbal a chodil i do horolezeckého oddílu. Judo ale pro něj byla srdeční záležitost.

    Jako žák Krpálek ještě nijak nevynikal, první velké úspěchy přišly až v dorostu a v juniorech. Tehdy už bylo zřejmé, že má našlápnuto ke skvělé kariéře. Stal se mistrem Evropy a dvojnásobným mistrem světa.

    Krpálek skvěle zvládl přechod mezi dospělé a rychle se dostal mezi světovou špičku. 

    Poprvé na olympiádě se Krpálek představil už v roce 2012 v Londýně. Tehdy ale neměl natrénováno, trápila ho zranění a skončil už ve čtvrtfinále.

    Lukáš Krpálek

    V Riu bojoval za zesnulého kamaráda

    O čtyři roky později v Riu už Krpálek naplno ukázal, co v něm je. Těsně před olympiádou ho přitom zasáhla smutná zpráva o úmrtí kamaráda z dětství a oddílového parťáka Alexandra Jurečky, který se utopil během soustředění.

    Krpálek v tichosti před cestou do Brazílie slíbil, že pro svého kámoše vybojuje medaili. Slib splnil tím nejlepším možným způsobem. Ve finále si poradil Ázerbájdžáncem Elmarem Gasimovem a slavil zlatou medaili. 

    Po zápase Krpálek přiznal, že na zesnulého kamaráda celou dobu myslel a v duchu tak byl v medailových bojích s ním. Jurečkův obrázek si Lukáš vzal i na stupně vítězů.

    Zlatou medaili z Ria věnoval Krpálek svému zesnulému kamarádovi.

    Přechod mezi obry se vyplatil: Zlato i se zraněným prstem!

    Krpálek jen těžko mohl v kategorii do 100 kilogramů dokázat něco více, navíc musel před závody poměrně drasticky hubnout. Nedávno se tedy rozhodl, že přestoupí mezi těžkotonážníky.

    Tento krok se vyplatil, Krpálek patřil i mezi mohutnějšími judisty opět mezi nejlepší. 

    Stal se postupně mistrem Evropy i světa a letos v Tokiu navázal pět let staré zlato z Ria, když ve finále porazil Gurama Tušišviliho z Gruzie, obávaného světového šampiona z roku 2018, s nímž měl Krpálek do té doby negativní bilanci 0:2.

    Po zápase se Krpálek navíc svěřil, že ho během finálového duelu ještě limitovalo bolestivé zranění prstu.

    „Před čtrnácti dny jsem si trochu povyhodil prst na levé ruce. Skončil jsem trénink, navlékl jsem si prstýnek, přestože mě to hrozně bolelo. Do druhého dne mi to hrozně oteklo, myslel jsem, že si prstýnek budu muset uříznout,“ popsal pro deník Sport dvojnásobný olympijský šampion a jeden z nejúspěšnějších českých sportovců.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:04 pátek 22. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      28
    • Trapas
      7
    • Haha
      3
    • Sladký
      2
    • Tvl
      2
    • Cože
      1