Slušný oddíl a fotografie mrtvého kamaráda. Zlatá cesta famózního judisty Lukáše Krpálka

Vypadal jako dokonalá antická socha. Jen ty slzy v očích... Judista Lukáš Krpálek stál na tatami v Riu a slavil olympijské zlato. Byla to dojemná chvíle, tenhle triumf totiž judista věnoval kamarádovi, který před rokem tragicky zemřel při potápění.

Fotku Alexandera Jurečky měl Lukáš Krpálek celý zlatý den u sebe.

Luděk Sobota alias František Koudelka prostě ztratil status nejslavnějšího judisty v Česku. Hrdinu filmu Jáchyme, hoď ho do stroje zválcoval - stejně jako všechny soupeře - stokilový obr Lukáš Krpálek.

Na olympiádě v Riu se postaral o první české zlato. Byla to úchvatná podívaná, tenhle bojovník totiž na nic nečekal a všechny soky hnal do úzkých. Žádný kalkul, žádná obrana, jen drtivý útok. Elmara Gasimovova z Ázerbájdžánu zničil dvacet vteřin před limitem. Proto se teď Krpálkovi klaní celá země.

Byl to prostě zážitek, takhle se má vyhrávat!

Doma sledovala jeho jízda mladá paní Krpálková a ani ne dvouměsíční syn Antonín. Od nich dostal judista tu nejlepší gratulaci, videopozdrav. “Čau táto, jsme na tebe pyšní,” zaznělo v něm.

Krpálek, ten novodobý gladiátor a muž ze železa, byl v tu chvíli naměkko. “Já se hrozně těším domů, na rodinu, protože manželka mi každý den večer poslala všechny fotky za den. Jak byli na bazéně, co všechno dělali, takže se mi hrozně stýskalo,” povídal při oslavě zlata v Českém domě. “Furt jsem někde cestoval a nemohl jsem se rodině věnovat. Chtěl bych jim to teď vynahradit.”

V tu chvíli byl zase dojatý, oči měl vlhké. Nakonec slzy provázejí celý jeho zlatý příběh. Zatímco ty v Riu byly plné štěstí, na jeho začátku jsou chvíle smutku.

Před rokem totiž zahynul při potápění na překrásném italském jezeře Lago di Garda Krpálkův kamarád (a také judista) Alexander Jurečka. Pro něj se v Riu bil až do zemdlení, pro něj byl nezastavitelný.

“Strašně jsem chtěl medaili vyhrát pro mého kamaráda, co loni zahynul při potápění. Ještě před odjezdem do Ria jsem byl vyšlápnout na Lysou horu, kde má památník, rozloučil jsem se a slíbil, že medaili musím dovést. To byla moje povinnost. Byl tady se mnou. Jsem tak hrozně rád, že se to povedlo,” vykládal po triumfu českým novinářům.

Jurečkovu fotku měl celý zlatý den u sebe.

I vzpomínka na kamaráda ho tlačila za triumfem. Ten byl vytoužený, český machr za ním šel velmi tvrdě. Vždyť si připomeňme jen jeho přípravu na každý závod. Krpálek se pere ve váze do sta kilogramů. Jeho normální hmotnost je přitom o osm až devět kilo vyšší. Proto vždy shazuje, proto trápí tělo.

Ale s tím je konec. V Riu zatloukl zlatý hřebík a nyní se bude rvát v kategorii bez omezení. To je teprve výzva, uspět v elitní váze.

Jenže do ní vládci patří. A Krpálek je král.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:08 sobota 10. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8
  • 8