Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Messi se Zlatým míčem mával synovi. Proč je popáté králem?

    Lionel Messi vyhrál popáté Zlatý míč. | foto: ČTK

    Nikdo jiný to nedokázal. Lionel Messi, prcek z Barcelony, získal popáté Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě. V překladu to značí: Tenhle génius míče kopaného je nejlepší na světě.

    Na vrcholu vystřídal arcirivala Cristiana Ronalda, který si nablýskanou cenu přivlastnil v minulých dvou letech. „Tohle je pro mě velmi speciální moment poté, co jsem jen sledoval vítězství Cristiana. Neuvěřitelné, že je to můj pátý Zlatý míč. To je mnohem víc, než jsem si vysnil jako malý chlapec,“ vykládal osmadvacetiletý Argentinec hrající od třinácti let za FC Barcelona.Na slavnost do Curychu dorazil s přítelkyní Antonellou Roccuzzo, s níž má dva kluky. Z pódia mával tomu staršímu, čtyřletému Thiagovi. Mateo, který se narodil na podzim, zůstal doma v Barceloně.

    Fotogalerie

    „Bylo by šílené, kdyby Messi nevyhrál. On dělá věci, které nejsou normální,“ vyznal se Thierry Henry, někdejší fenomenální útočník, který se s Messim potkal v kabině Barcelony.

    O tom, jak je Messi výjimečný, vypovídá také tweet Garyho Linekera. Bývalý anglický superstřelec je dnes televizním komentátorem a jedním z nejsledovanějších lidí na Twitteru celého fotbalového světa. Jeho glosy jsou trefné, perfektní. Vždyť jeho výrok o tom, že „fotbal je hra, kterou hraje dvaadvacet lidí a vždycky vyhrávají Němci“ je možná nejslavnější hláškou v dějinách.

    Právě Lineker na Twitter napsal po prvním zápase Barcelony v tomto kalendářním roce, v němž dal Messi tři góly: „Messi dal tři góly. Jsem šokovaný, že to přišlo tak pozdě.“ Bylo 9. Ledna, argentinský mimozemšťanem nemohl dát tří góly dřív...

    LM10 (Lionel Messi, číslo 10) je prostě neuvěřitelný. Za loňský rok dal v dresu Barcelony čtyřicet osm gólů – a to byl podstatnou část podzimu zraněný. Pokud by to tak nebylo, dozajista by zvládl minimálně stejnou porci jako jeho největší konkurent Cristiano Ronaldo. Ten se za Real Madrid trefil sedmapadesátkrát, jenže nebral žádné týmové trofeje. To Messi s týmem vyhrál Ligu mistrů, španělskou ligu, domácí pohár, evropský Superpohár i mistrovství světa klubů.

    09.ledna 2016 v 17:44, příspěvek archivován: 11.ledna 2016 v 23:21

    Messi has scored his first hat-trick of 2016. Shocked it took him so long.

    Vedle těchto dvou byl v konečné nominaci na Zlatý míč také ten nejmladší, třiadvacetiletý Brazilec Neymar, Messiho spoluhráč z Barcelony. „Oba jsou mými idoly. Doufám, že půjdu v jejich stopách,“ řekl útočník o konkurentech. Dá se předpokládat, že se také on v budoucnu dočká nejvýznamnější ceny.

    11.ledna 2016 v 20:35, příspěvek archivován: 12.ledna 2016 v 00:09

    Congratulations, Messi! #BallondOr 2009 #BallondOr 2010 #BallondOr 2011 #BallondOr 2012 #BallondOr 2015 pic.twitter.com/cR8Tlv9sEc

    Teď však žije v éře LM10 a RC7. Od roku 2008 má anketa jen tyto vítěze. Třikrát Ronaldo, pětkrát Messi. „Za mých časů se držitel Zlatého míče pravidelně střídal. Vyhrál jsem já, brazilský útočník Ronaldo, Zidane, Figo, Ronaldinho, Rivaldo, Cannavaro,“ upozornil Brazilec Kaká, vítěz z roku 2007. „Pak začala éra Messiho a Ronalda. Jenomže když se podíváte na jejich výkony, tak je to prostě fér.“

    Bude pokračovat jejich vláda i za rok?

    ZLATÝ MÍČ 2015

    FOTBALISTA ROKU

    1. Lionel Messi (Argentina, Barcelona) 41,33 procenta hlasů, 2. Cristiano Ronaldo (Portugalsko, Real Madrid) 27,76, 3. Neymar (Brazílie, Barcelona) 7,86, 4. Robert Lewandowski (Pol./Bayern Mnichov) 4,17, 5. Luis Suárez (Urug./Barcelona) 3,38, 6. Thomas Müller 2,21, 7. Manuel Neuer (oba Něm./Bayern) 1,97, 8. Eden Hazard (Belg./Chelsea) 1,33, 9. Andrés Iniesta (Šp./Barcelona) 1,24, 10. Alexis Sánchez (Chile/Arsenal) 1,18.

    FOTBALISTKA ROKU

    1. Carli Lloyd (Manchester United, USA - ve finále MS proti Japonsku nastřílela hattrick). 2. Célia Šašič (Německo, Frankfurt), 3. Aya Miyama (Japonsko, Okayama Yunogo Belle)

    JEDENÁCTKA ROKU

    Manuel Neuer (Německo, Bayern) - Dani Alvés (Brazílie, Barcelona), Thiago Silva (Brazílie, Paris St. Germain), Sergio Ramos (Španělsko, Real Madrid, Marcelo (Brazílie, Real Madrid) - Andrés Iniesta (Španělsko, Barcelona), Luka Modrič (Chorvatsko, Real Madrid), Paul Pogba (Francie, Juventus) - Lionel Messi (Argentina, Barcelona), Neymar (Brazílie, Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugalsko, Real Madrid).

    TRENÉR ROKU

    1. Luis Enrique (Španělsko, Barcelona), 2. Josep Guardiola (Španělsko, Bayern), 3. Jorge Sampaoli (Argentina, reprezentace, Chile)

    TRENÉR ŽENSKÉHO DRUŽSTVA

    1. Jill Ellisová (USA, reprezentace USA), 2. Norio Sasaki (Japonsko, reprezentace Japonska), Mark Sampson (Wales, reprezentade Anglie).

    GÓL ROKU

    Wendell Lira z nižší brazilské ligy.

    CENA FAIR PLAY

    Kluby a asociace, které pomáhají uprchlíkům a prostřednictvím fotbalu se je snaží začlenit do společnosti.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 středa 11. května 2016. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      8
    • Super
      7
    • Sladký
      7
    • Tvl
      6
    • Haha
      4
    • Cože
      4