Ligový Expres: Nová doba, plzeňský stvořitel Vrba se pustil do svého týmu. Kdy odejde?

Jeho mančaft je druhý v ligové tabulce, to při současné kvalitě první Slavie není nic k zahození. Přesto je Pavel Vrba, kouč fotbalové Plzně, opakovaně podrážděný a nervní. Ligový Expres se snaží najít důvody proč.

V neděli udolala královna Viktoria, jak plzeňský tým titulují její příznivci, těsně 1:0 kousavé Bohemians.

Byl to klasický pozdně podzimní zápas. Fotbal nic moc, favorit se snaží přelstít urputného outsidera. Nakonec se mu to podaří, ale hra drhne. Na tribunách sice více než sedm tisíc diváků, to je pěkné číslo, ale na plzeňské poměry krutý podprůměr. Navíc ta kosa…

Je Pavel Vrba na odchodu z Plzně?

A k tomu v jednom kuse nabručený Pavel Vrba. Trenér svoji sluníčkovou náladu posledních měsíců opět demonstroval při pozápasovém hodnocení.

Když dostal otázku na nízkou návštěvnost, reagoval: „Zažil jsem tu daleko horší počasí s mnohem lepší kulisou. Je to asi i tím, že zápasů je větší počet, než tomu bývalo dřív. Ale je věcí fanoušků, jestli nás přijdou podpořit a pomoct nám, nebo zůstanou doma a dívají se na televizi.“

Nic moc uctivého vůči těm, co mrzli na stadionu. Devadesát devět procent koučů by na to šlo jinak. A Vrba nakonec také, kdyby byl v lepším rozpoložení. Pochválil by ty, co dorazili, poděkoval by.

Místo toho si rýpl.

Lukáš Kalvach střílí vítězný gól Plzně proti Bohemians.

Poté pokračoval ve stejném duchu, když hodnotil vystoupení týmu. Plzeň už dlouho není tím válcem jako dřív, vyhrává spíše z podstaty, vůlí, důrazem. Lehkost, kreativita, technika jsou pryč.

Proti Bohemians to bylo podobné.

„Sami jste asi viděli, že utkání bylo víc bojovné, než jsme si asi představovali. Určitě bych si představoval z naší strany víc gólových příležitostí,“ uznal Vrba. „Kdybychom měli v nejlepší formě Horvátha, Daridu a Hrošovského, tak by to bylo dobré, ale my je bohužel nemáme. Proto není možná tolik možností, tihle hráči byli v podpoře ofenzivy asi výraznější než ti současní, kteří tu teď půl roku nebo rok působí. Uvidíme, jestli to bude stačit,“ pokračoval.

Vrba se tak pěkně pustil do současného kádru, do nových hráčů. Ale ono není divu, z posledních posil se výrazně prosadil jen střední záložník Lukáš Kalvach z Olomouce a s výhradou levý zadák či středopolař Adam Hloušek z Legie Varšava.

Lukáš Kalvach, jediná letní posila Plzně, která se prosadila.

Jinak Plzeň stále táhnou stejná jména: David Limberský (toho času zraněný), Michael Krmenčík, gólman Aleš Hruška.

Z čeho Vrbova frustrace vychází?

Důvody jsou dva. Prvním je postavení mužstva a jeho ztráta na vedoucí Slavii. Ta je nyní jedenáctibodová, což je při kvalitě červeno-bílých prakticky nepřekonatelná propast.

Plzni se navíc v létě nepodařilo postoupit do základní skupiny jednoho z evropských pohárů, což ještě zvýšilo tlak na Vrbu. Viktoria totiž (na rozdíl od Sparty a Slavie) nemá v zádech extramovitého majitele, spoléhá na příjmy z pohárů, prodeje hráčů.

Michael Krmenčík, útočník Plzně

Zkrátka potřebuje výsledky, které v optice šéfů klubu, především tvrdého manažera Adolfa Šádka, nyní nemá. Proto Šádek už jednal s Adrianem Guľou, všeobecně uznávaným slovenským odborníkem, který pozvedl Žilinu a nyní působí na lavičce slovenské reprezentace do jedenadvaceti let.

Vztah Vrby s klubem zkrátka už není takový jako dřív. Navíc o úspěšného trenéra má velký zájem Baník Ostrava, Vrbova srdcovka.

Je prakticky jisté, že Vrba v Plzni v dohledné době skončí. Teď jde o to, zda se pouto přerve už v zimě, či až po celé sezoně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:33 úterý 31. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 53
  • 51
  • 46
  • 45
  • 42
  • 42