Ligový Expres: Když vidí ofsajd všichni, jen rozhodčí u videa ne aneb proti Plzni se nepíská

Zase v akci, či spíš „neakci“ video. Zase při zápase Plzně. Zase z toho vyšla Viktoria spokojená. Baník Ostrava totiž porazila ve fotbalové lize gólem z ofsajdu. Ligový Expres komentuje, jak je to možné.

Bývalý skvělý útočník národního mužstva, Borrusie Mönchengladbach a (ano) i Baníku Ostrava Václav Svěrkoš napsal v sobotu večer na Twitter jediné slovo: „Fraška!“

Čára ukazuje, že byl viktorián David Řezník při akci vedoucí k rozhodujícímu gólu do sítě Baníku v ofsajdu.

Tak ho naštval gól, jímž jeho klub prohrál ve fotbalové lize na stadionu mistrovské Plzně 1:2. Padl čtyři minuty před koncem, dal ho francouzský útočník v domácích službách Jean-David Beauguel – a neměl platit.

Obránce Radim Řezník (mimochodem ostravský odchovanec) totiž nahrával na branku z ofsajdu. Z těsného, ale z jasného. Ukázal to záběr televize O2 Sport, která utkání vysílala.

Svěrkoše dozajista naštvala prohra, ale slovo fraška použil ještě z jiného důvodu. Rozhodčí Pavel Orel totiž nešel přezkoumávat situaci v monitoru. Spolehl se na nahrávku videosudího Jiřího Adama.

Jean-David Beauguel střílí vítěznou branku Plzně s Baníkem.

Ten poté reportérovi vysvětlil: „Z ofsajdové kamery jsme si to několikrát pouštěli a nelze bez čáry říct, jestli se o postavení mimo hru jednalo.“

Pomiňme nyní, že to šlo, ze záběru je několikacentimetrové postavení mimo hru zřejmé. Řezník je opravdu rameny i hlavou za posledními hráči Ostravy.

Nikdo však nevysvětlil, proč nebyl Orel ochotný vzít odpovědnost na sebe a pro jistotu sám překontrolovat záběr. Přitom on byl přece hlavním rozhodčím, on je nositelem klíčových verdiktů.

Se sudím Pavlem Orlem diskutují Baníkovci Martin Fillo a Jiří Fleišman.

Nakonec, divil se tomu i baníkovský trenér Bohumil Páník. Ten – stejně jako Ligový Expres – ani tolik nekritizoval chybu rozhodčích, protože šlo o celkem složitou chvíli, ale právě neochotu pořádně moment rozklíčovat.

„Říkali jsme mu, aby se na to šel podívat, měli jsme signál, že ta situace nebyla fér. Od toho video přece je, aby se takový gól posoudil. Něco se v zápase kontroluje a něco ne, to je nelogické,“ láteřil Páník.

„Tohle byl kritický moment, který se má vždycky zkontrolovat, stejně jako nějaká jiná vyložená situace, penalta nebo tenhle gól. Než hráči dojdou po gólové akci na půlku, trvá to zhruba minutu a půl. Videorozhodčí má dát v té době sudímu signál, ať se na to jde podívat. Nevím, jaká jsou v tomhle přesně pravidla. Ale jestli jsou jiná, jsou špatná,“ dodal.

Bohumil Páník, trenér Baníku Ostrava

Hlavní arbitr opravdu nemusí jít sám kontrolovat k videu. Jenže tentokrát nešlo o jasnou věc, jak ostatně naznačují i slova videorozhodčího Adama.

Orel však pokrytecky baníkovské výhrady odmítl a jen tak přiživil až mýtické zkazky o plzeňském zákulisním vlivu.

V lize i tak dál platí pravda: proti Plzni se nepíská.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:39 pondělí 12. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 16
  • 15
  • 12
  • 12
  • 10