Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ligový Expres: Fotbalový videostop je k smíchu. A mistr z Plzně taky (trochu)

    Další víkend protažený o pondělní duel Sparty s Mladou Boleslaví v nejvyšší fotbalové soutěži je pryč. A zase to bylo k popukání, tedy především kvůli (ne)existenci videorozhodčích. Ligový Expres glosuje zmatky kolem sudích s kamerami či další zaškobrtnutí úřadujícího mistra.

    Zaprvé: Video je jistě bohulibá věc. Dodává fotbalu spravedlnost. Ač má mnoho much, je hra lepší s ním než bez něj.

    Nakonec je tady jasný důkaz. Roman Berbr, nejmocnější (bohužel) muž českého fotbalu, který vládne suitě všehoschopných rozhodčích, je proti němu. Video totiž může odkrýt prasárny.

    A to estébák Berbr rozhodně nechce. Takže když je zrovna on proti této novince, je jasné, že jde o dobrou věc. Viz další příklad, a to mládežnické akademie.

    Rozhodčí Pavel Orel ukazuje, že Mladá Boleslav nakonec nebude kopat penaltu proti Spartě.

    Jenže, jak už bylo zmíněno, má video své mouchy.

    Ta zásadní je v českých poměrech trochu pochopitelná. Videodohled je během ligového kola na dvou až třech zápasech. Tedy ne na všech.

    Může za to finanční stránka. Na pokrytí celé ligy by bylo potřeba kolem milionu a půl na kolo. Je nutné zaplatit přenosové vozy, vyškolené odborníky.

    Peníze by asi nebyly nakonec problémem, vždyť zastáncem videa je například majitel Sparty Daniel Křetínský, pátý nejbohatší Čech s majetkem téměř šedesát miliard korun. Jenže školení sudích trvá nějaký čas.

    A během minulého kola se zase ukázalo, jak je nutné, aby šlo fakt o machry.

    Na Spartě sudí Pavel Orel, jeden z nešťastníků s píšťalkou a dříve Berbrův chráněnec, zmatkoval.

    Sparťanský střelec Matěj Pulkrab

    Přitom on byl prvním, kdo v Česku správně využil video.

    Na jaře rozhodoval duel juniorské ligy mezi Spartou a Slavií. Po jednom ze soubojů zapískal penaltu, ale po debatě s videorozhodčím ji odvolal. V tom případě se mu to povedlo.

    V pondělí na Spartě to bylo horší. Zaprvé vše trvalo, zadruhé odvolal penaltu po zákroku domácího Uroše Radakoviče na boleslavského Nikolaje Komličenka. Po zákroku, který byl minimálně diskutabilní. Orel měl dát na svůj první dojem a nařídit pokutový kop. To by bylo v duchu hry. Orel na svůj první dojem, tentokrát bohužel, nedal.

    Slávistický brankář Ondřej Kolář zůstal ležet po kolizi s libereckým Janem Mikulou.

    Druhá chvilka, jež jako by vypadla z Videostopu, legendární to soutěže moderované Janem Rosákem, se udála v Liberci. Domácí zadák Jan Mikula vlétl do slávistického gólmana Ondřeje Koláře. A už ve 12. minutě zápasu viděl druhou žlutou kartu, proto byl vyloučen.

    Zápas to ovlivnilo. Z otevřené podívané se stala neúprosná bitva. Potíž byla v tom, že v tu chvíli se rozhodčí Radek Příhoda nemohl jít podívat na obrazovku.

    To je možné jen v případě, že udělí rovnou červenou. Kdyby šel, asi byl verdikt přehodnotil. Mikula šel sice za míčem jako buldok, ale přistrčil ho soupeř Ondřej Kúdela a jemu poté ujela noha. Proto trefil Koláře drsně kolenem do hlavy.

    Liberecký Jan Mikula byl podivně vyloučen v zápase se Slavií.

    Pokud by šel Příhoda k televizi, verdikt by (možná, asi, zřejmě, doufejme) přehodnotil. Jenže nestalo se. Proto zase odpůrci videa – a Berbr – slaví.

    Vedle videoprůšvihů zažila černou chvíli také Plzeň. Úřadující mistr zase nevyhrál venku, tentokrát remizoval na Bohemians. Viktoria nezvítězila venku potřetí v řadě. To pro udržení titulu rozhodně nebude stačit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:02 středa 20. února 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      14
    • Super
      10
    • Tvl
      10
    • Haha
      9
    • Cože
      9
    • Sladký
      8