Ligový Expres: Z oslavy bolí Spartu hlava. Co by jí mohlo pomoci v boji se supermany?

Měla to být pravá narozeninová party. Oblečky slušivé, gratulantů plný barák. Jenže menu se podávalo (zase) kyselé. Fotbalová Sparta slavila 125. výročí založení klubu. Zápas s Jabloncem však přesně zapadl do zmaru posledních let. Ligový Expres komentuje remízu 0:0, ale také možnosti Letenských dohnat zatím „supermanskou“ Slavii.

Natáhli opravdu fešácké černé retro dresy. Na prsou velké S, symbol největšího klubu v Česku – i Československu. Fanoušci vytasili perfektní choreo, připomínku, že Sparta je tady už 125 roků.

Gratulujeme!

Pak měla přijít velká jízda pánů v černém, demolice Jablonce. Na oslavu se to přece sluší.

Sparta slavila 125. výročí založení klubu. Proto proti Jablonci nastoupila v černých retro dresech.

Jak to dopadlo? Nechme vyprávět Matěje Pulkraba, mladého sparťanského útočníka, jednoho z mála klubistů a srdcařů v polepené partě žoldáků: „Pokazili jsme to, byla nádherná atmosféra, hymna, retro dresy. Výsledek, bohužel, chyběl. Jsou to ztracené body doma, navíc jsme nevstřelili gól, což je tragédie.“

Sparta hrála proti Jablonci bez zápalu, bez chtíče, bez srdce. Nakonec, to se jí stává docela často. Z Letné už zmizel pel klubismu, ta síla, která Spartu dělávala v místních poměrech skoro nepřekonatelnou.

Jako by ji odnesli před pár lety fotbaloví „hajzlíci“, které letenští mocní s lehkým mávnutím rukou poslali do Plzně: Daniel Kolář, David Limberský, Milan Petržela. A samozřejmě jejich velký kápo Pavel Horváth.

Brankář Jablonce Vlastimil Hrubý chytil proti Spartě penaltu. Neúspěšný střelec Nicolae Stanciu to kousal těžko.

Tihle zlobivci na hřišti i mimo něj pomohli stvořit na západě Čech bestii, která Spartě sebrala výsadní postavení. Za posledních deset let vyhrál pražský klub ligu jen dvakrát. To je potupa.

Bohužel, pro její fans, kterých má Sparta pořád nejvíce v republice, jak zpívá písničkář Pokáč, se v této sezoně těžko něco změní. Důvody jsou dva.

Zaprvé je to trvající úpadek týmu. Sportovní ředitel a trenér v jedné osobě Zdeněk Ščasný sice pořád tvrdí, že má nejlepší mužstvo v lize, ale to nejlepší mužstvo má po šestnácti kolech ztrátu na vedoucí Slavii devět bodů.

Rumunský brankář Sparty Florin Nita utěšuje po remíze s Jabloncem krajana Nicolae Stancia.

Jasně, tentokrát se nehraje jen třicet kol, ale i dalších pět v nadstavbě, ale v tuto chvíli nic nenapovídá tomu, že by se měl běh věcí změnit.

Sparta totiž pořád tápe. Vsadila na model individualit, které se jí nedaří propojit. Guélor Kanga si dělá na hřišti, co chce, proto už má na kontě osm žlutých karet a nehrál poslední dva zápasy. Nicolae Stanciu, jenž v neděli zazdil proti Jablonci i penaltu, potřebuje podporu, bez ní je poloviční.

Brankář Jablonce Vlastimil Hrubý zneškodnil v této sezoně penaltu proti Slavii i Spartě.

„Slávisti nejsou žádní supermani, můžou ztratit body stejně jako jiný mančaft,“ řekl přesto útočník Pulkrab.

To je sice pravda, ale zatím to tak nevypadá. Slavia, ač zdecimovaná zraněními i našlapaným programem, jede. V Karviné vyhrála naprosto v klidu. Takové zápasy Sparta (s čestnými výjimkami, jako byly domácí výhry nad Libercem či Mladou Boleslaví) nezná.

Co by se muselo změnit? Je toho dost. Ale zásadním by mohl být zimní příchod Bořka šikuly, tedy záložníka Dočkala. Nynějšímu kapitánovi reprezentace skončilo hostování v USA, měl by se vrátit do Číny, kde má smlouvu, ale vůbec se mu tam – a především jeho paní – nechce.

Slavia válí, potvrdila to i výhrou v Karviné.

Pokud by ho Sparta zlákala zpět (do Číny ho prodala za neskutečných 230 milionů), byl by to majstrštyk. Dočkal ukázal během podzimu v reprezentaci, že neuvěřitelně vyspěl herně i lidsky.

Je z něj, z dříve občas vzteklé primadony, jasný lídr. Přesně ten typ, který Spartě chybí. Samozřejmě, musela by se řešit případná symbióza s Kangou a Stanciem, ale to je druhotná věc. Dočkal by dodal týmu zásadní dovednosti i povahu.

Vítězný gól Slavie v Karviné dal z penalty Miroslav Stoch. Překonal domácího gólmana Martina Berkovce, bývalého hráče Slavie.

Zadruhé je tu síla Slavie, které začíná podléhat i úřadující mistr z Plzně. Viktoria v pátek remizovala v Liberci, na Slavii ztrácí čtyři body, Sparta ještě o pět více.

Tým z Edenu je v tuto chvíli v lize jasná jednička. Navíc spojení sportovního ředitele Jana Nezmara s koučem Jindřichem Trpišovským zaručuje, že by neměl spadnout do letargie.

Je už o mistrovi rozhodnuto?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:00 úterý 26. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7
  • 6