Ligový Expres: Trapný, trapný, trapný... Proč se v Česku pomáhá mocným?

To byl víkend! Ve fotbalové lize doslova řádili Men in Black, tedy muži v černém. Jenže ti filmoví byli klaďasové, rozhodčí v Česku jsou většinou padouši. Ligový Expres si všímá toho, jak jdou na ruku velkým klubům.

„Trapný, trapný, trapný… To je český fotbal,“ vypálil do televizní kamery O2 TV Sport Tomáš Malinský, záložník Liberce, o poločase zápasu jeho týmu v Plzni. Byl naštvaný. A to právem.

Během první půle, za stavu 1:1 ho drsně sundal domácí kapitán Roman Hubník. V tu chvíli měl už žlutou kartu, měl být po druhém napomínání vyloučen. Bylo to úplně jasné, bez debat.

Zbyněk Proske si Liberec v Plzni pěkně povodil.

„Pan rozhodčí to má asi ze tří metrů, ale asi měl zavřený oči,“ láteřil Malinský. Asi ano.

Rozhodně je však Zbyněk Proske, letitý podporovatel Plzně, otevřel za pár minut. Za mírně nešikovný zákrok dal druhou žlutou libereckému Alexandru Balutovi. A vyhnal ho ze hřiště. Viktoria pak zápas zlomila.

Samozřejmě, není jisté, že by Slovan v Plzni uspěl. Ale prostě měl hrát přesilovku, místo toho byl v oslabení.

Navíc Proske opět ukázal, jak je mu Viktoria milá. Nebylo to poprvé, hlavní majstrštyk předvedl na konci září 2013 v Jihlavě.

Domácí střelec Haris Harba běžel sám na plzeňskou bránu a on ukončil poločas. Stalo se čtyři vteřiny před ukončením pětačtyřicáté minuty, byl to kardinální zářez. Západočeši nakonec na stadionu Vysočiny vyhráli…

Liberecký trenér Pavel Hoftych byl v Plzni z výkonu rozhodčích hodně rozladěný.

Plzeň je prostě dlouhodobě protežovaná, asi nejvíce ze všech ligových klubů. Ostatně za příklad lze vzít i nedávné osmifinále domácího poháru. Viktoria přijela do Chlumce nad Cidlinou, na hřiště třetiligového mančaftu. Sudí Ondřej Berka s asistentem Davidem Hockem drželi zápas pevně v rukou.

Byl to humus, který vyvrcholil za stavu 2:2, když domácím upřel Berka úplně jasnou penaltu. Plzeň to holt měla pořešené i proti soupeři o dvě třídy slabšímu…

Ale zpět do ligy. V uplynulém kole si totiž na rozhodčí nemohli stěžovat ani další mocní. Sudí postrčili k bodům Spartu i Slavii.

Rozhodčí Pavel Královec uchránil Spartu v Jablonci od prohry.

První tým uchránil Pavel Královec od prohry v Jablonci. Letenští tam vedli 2:0, ale opět zkolabovali, domácí vyrovnali a těsně před koncem dali na 3:2.

Jenže arbitr zapískal pofidérní faul Martina Doležala na Davida Lischku. „Kontakt tam byl,“ použil pak sparťan slavný výrok Davida Limberského.

To ano, ale z obou stran. Pískat se nemělo. Byla to krádež.

Jablonec dal Spartě těsně před koncem třetí gól, Pavel Královec ho však neuznal. Nesprávně.

A jsme u případu Slavia. Mistr ligy se dostal do vedení proti Teplicím, které nakonec zdolal 3:0, z pochybné penalty. Hostující Petr Kodeš podle Ondřeje Pechance nakopl ve vápně Petera Olayinku.

„Stačí vidět Peterovu nohu na ošetřovně po zápase. Pak lze diskusi o tom, zda se Kodeš trefil, či netrefil, považovat za ukončenou,“ napsal na Twitter slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

To je možné, jenže souboj měl jiný zádrhel. Jako první do něj šel faulem útočník červeno-bílých, do míče vlétl takzvaným šlapákem, tedy svrchu, nebezpečně.

Sudí Ondřej Pechanec pomohl Slavii porazit Teplice.

„Snažil jsem se odehrát balon, Olayinka tam šel šlapákem a já si myslím, že jsem trefil napůl jeho a napůl míč. Nevím přesně, protože to bylo hodně rychlé,“ vykládal Kodeš.

„Já rozhodčímu nezazlívám, že tu penaltu pískl, prostě měl takové postavení, ze kterého to vypadalo jednoznačně, ale proč se na tu situaci nešel podívat? Máme tady VAR a nikdo z videoasistentů se nad tou situací nepozastavil? Nikdo rozhodčího nezavolal? Asi byli někde na kafi, nebo co,“ rozčiloval se teplický kouč Stanislav Hejkal.

Nelze se mu divit, Severočeši byli poškozeni například i v nedávném střetu se Spartou. Tam uznali sudí Pražanům neregulérní gól a domácím upřeli penaltu.

Že by to bylo tím, že se vedení Teplic, jmenovitě předseda představenstva Pavel Šedlbauer, opakovaně postavil vedení asociace, především mocnému místopředsedovi Romanu Berbrovi, který rozhodčí ovlivňuje už léta?

Je to pravděpodobné, jak nakonec prohodil liberecký Malinský: „To je český fotbal…“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:48 úterý 10. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 49
  • 48
  • 48
  • 47
  • 47
  • 40