Ligový Expres: Sparta padá na dno. Kdo je největší viník? Rosický!

Zase prohra. Už pátá v ligové sezoně, vítězství zapsala Sparta zatím jen čtyři… O víkendu padla v Plzni 0:1, kde vyhrála naposledy na konci srpna 2011. Ligový Expres hledá viníky pádu letenského týmu do českého průměru. Je mezi nimi i jméno největší: Tomáš Rosický.

Sparta je fakt na dně. Dokumentují to dvě události následující po nedělní podvečerní prohře v Plzni.

Nejprve fanoušci letenského klubu donutili hráče, aby se svlékli z triček. Měl to být jasný vzkaz do kabiny nyní osmého mužstva ligy: „Nejste hodni toho posvátného dresu!“

Ze Sparty je průměrný ligový tým. Nic s tím nenadělají ani Martin Frýdek, Libor Kozák či Semih Kaya.

Vyzýván byl i Václav Jílek, ten se měl zbavit své klasické sněhobílé košile, jež se pomalu stává symbolem nynějších černých časů. Kouč nereagoval, zůstal oblečený.

I když on i jeho Sparta jsou dávno svlečeni donaha…

„Úplně jsem se toho neúčastnil, kotel žádal moji košili. Viděl jsem, že hráči byli bez dresů. Nevím, co si o tom myslet, jestli nám to pomůže, abychom zvedli výkonnost a bodovali v dalším utkání,“ glosoval to. Jeho mírně ironická slova rozhodně nepomohou. Tým v krizi potřebuje dobrý vztah s příznivci.

Druhým potvrzením letenské bídy jsou slova vítěze, plzeňského trenéra Pavla Vrby. Ten, ač jej celá sparťanská veřejnost bere jako jednoho z úhlavních nepřátel, vlastně soupeře politoval.

Trenér Plzně Pavel Vrba zase porazil Spartu.

„Celkem není podstatné, kolikátá Sparta zrovna je. Pořád má nějakou kvalitu, ale sráží ji individuální chyby. Co se týče herní stránky, je připravena velmi dobře. Taková chyba vzadu se nestala poprvé,“ okomentoval na tiskové konferenci šílenou minelu obránce Davida Lischky, po níž rozhodl souboj střelec Michael Krmenčík.

„Trenér Jílek to má strašně těžké. Každý jej hodnotí za výsledky, ale on za spoustu věcí nemůže,“ upozornil Vrba.

A kdo tedy?

Vždyť Sparta je v tabulce osmá. Na první Slavii ztrácí šílených patnáct bodů po jedenácti zápasech. Na druhou Plzeň podobně propastných dvanáct. Zatím dala osmnáct branek, což není úplný průšvih. Ale stejný počet inkasovala a to je vskutku potupa.

Stoper David Lischka v Plzni fatálně chyboval.

Zásadními viníky aktuální mizérie jsou samozřejmě hráči. Většina z nich chybuje, především v obranné fázi. V Plzni to byl Lischka, před ním Lukáš Štětina, Uroš Radakovič, Florin Nita, Semih Kaya, Martin Frýdek, Libor Kozák, Benjamin Tetteh. Někteří hoří v obraně, útočníci v koncovce, najdeme i disciplinární prohřešky.

„Když to zlehčím, museli bychom mít hráče na joysticku a pak reagovat za ně, abychom zamezili individuálním chybám. Ale takhle to není,“ prohlásil Jílek.

To má sice pravdu, jenže on nese odpovědnost. Fotbalisty vybírá, staví sestavu, rozhoduje o herním plánu. On musí vědět, zda jsou dostatečně psychicky odolní, v daný moment fyzicky na potřebné úrovni.

Zkrátka dostatečně kvalitní na to, aby hráli za Spartu, což je sice stále prestižní, ale také nejsložitější angažmá v Česku.

Trenér Sparty Václav Jílek při utkání v Plzni

Zatím to Jílek nezvládá rozeznat. Chybuje při tvorbě jedenáctky i při střídáních.

A jsme u dalšího viníka současné mizérie. Ta celková je ještě hlubší, tu ovlivňuje nastavení klubu.

Ale už teď je jasné, že nebylo správné vsadit na kouče Jílka. To jde za Tomášem Rosickým, legendou klubu nyní v pozici sportovního ředitele. On si kouče vybral v Olomouci, on mu svěřil poslední roky rozháraný kádr.

Byla to další z řady chyb, které na Letné opakují. Proto už patři do jiné ligy než Slavia s Plzní.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:51 úterý 28. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 70
  • 61
  • 51
  • 50
  • 48