Ligový Expres: Rozjíždí se Sparta? Zatím je to jen sladké mámení

Procpali se do skupiny hrající o titul, vyhráli pár zápasů, to je posun. Přesto na fotbalové Spartě nemohou výskat nadšením. Ligový Expres vysvětluje, proč není letenský klub stále vyléčený.

Po nějakém čase pronikli do elitní šestky tabulky, tedy do společnosti, která si to po třiceti kolech základní části rozdá o mistrovský titul.

To je první krok vpřed způsobený tím, že Sparta vyhrála v nejvyšší soutěži tři z posledních čtyř utkání. K tomu suverénně zvládla osmifinále v domácím poháru v Českých Budějovicích, které mají aktuálně slušnou formu.

Trenér Sparty Václav Jílek při zápase v Opavě

Druhý se týká sestavy. Kouč Václav Jílek navíc v poslední době ustálil na většině míst složení základní jedenáctky. A to je pro letenský klub ještě více než pár získaných bodů do tabulky ligy.

Oba faktory však mají svá proti. Jak už to na Letné v posledních letech opakovaně bývá.

Jaká? Výsledky Sparta nasbírala v poslední době slušné: V lize porazila po prohrách se Slavií a v Plzni Karvinou, Bohemians i Opavu, remizovala v Teplicích. V poháru smetla České Budějovice. Za těchto pět duelů dala čtrnáct branek, inkasovala jedinou.

Pěkné. Jenže… Znovu si přelétněte jména soupeřů. S výjimkou Teplic, které však trpí šílenými propady výkonnosti (navíc u nich dali Letenští neregulérní gól a sudí jim odpustil penaltu), jde o druhořadé protivníky. A to při vší úctě.

Vítězný gól Sparty dal v Opavě Andreas Vindheim.

„Je to objektivní pohled, že jsme se potkávali se soupeři, kteří jsou tabulkově v nižších patrech. Ale nechtěl bych je snižovat. V každém z těch utkání jsme měli pasáže, které jsme úplně nekontrolovali a soupeř je hrál velmi dobře. Vyhrát jakékoli venkovní utkání je velmi složité, i naprosto dominantní Slavia se o tom v Opavě a Karviné přesvědčila. Nikde není dopředu dané, že to zvládnete,“ pronesl trenér Václav Jílek po posledním úspěchu v Opavě.

Pravdu má v tom, že skvělá Slavia, suverén sezony, ztratila remízami v Karviné a Opavě. Jinak všechno vyhrála, na rozdíl od Sparty, že.

Druhé pozitivum se týká ustálení sestavy. Jílek už do složení zasahuje mnohem méně než v úvodních týdnech.

Je to ku prospěchu, to je logické. Automatismy naskakují, souhra se vylepšuje. Jde však o to, zda kouč vsadil na správné muže.

Andreas Vindheim nastoupil v Opavě poprvé v základní sestavě Sparty.

Ve středu obrany se totiž vedle výborného Davida Lischky usadil odepisovaný Semih Kaya. V posledních duelech hrál poměrně dobře, ale šlo právě o utkání se slabšími soupeři. Nezapomínejme, že má Turek rychlostní limity, které se dozajista projeví v těžších utkáních.

Zapeklitá situace je klasicky kolem Guélora Kangy. Gabonec sice dává góly, ale rozhodně nezaválel právě v klíčových střetnutích. Naposledy v Opavě si navíc nechal dát čtvrtou žlutou kartu, proto nenastoupí o víkendu proti silnému Jablonci.

Napomínán byl za chování při střídání.

Sparťan Guélor Kanga dostal v Opavě čtvrtou žlutou kartu a nebude moci nastoupit proti silnému Jablonci. Důvod? Při střídání neochotně opouštěl hřiště.

„To je věčná polemika. Myslím, že nikde není dané, jakou rychlostí má opouštět hřiště. Kanga odcházel, není nikde napsané, že má běžet nebo jít poklusem. Asi to vypadalo, že zdržuje, ale nemyslím si to,“ hájil ho Jílek.

Jenže trenér se v tomto mýlil. Kanga nebyl potrestán za pomalý odchod, ale za to, že v době, kdy Sparta vedla o gól, šel ke střídačkám. Podle nových pravidel však musí hřiště opustit v nejbližším místě.

On to neudělal, proto přišla sankce.

U Kangy to je klasika. Fotbalista je to skvělý, jenže také svéráz, a to i při plnění taktiky. Bohužel, jeho vliv na tým je tak velký, že když nemá den, když se mu nechce hrát to, co má, je velký problém.

Asi i proto se na Letné nějak nemají k prodloužení jeho smlouvy, jež skončí příští léto. V tuto chvíli to spíše vypadá, že k dalšímu pokračování spolupráce nedojde.

Zkrátka, na Spartě stále není klid. A na mužstvu je to vidět.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:55 středa 4. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 48
  • 44
  • 44
  • 42
  • 38
  • 36