Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ligový Expres: Jsme lepší, chvástali se slávističtí fanoušci. Nejsou

    Průšvih na druhou, tedy spíš na třetí či na čtvrtou, předvedli o víkendu fanoušci fotbalové Slavie. A nebylo to zdaleka poprvé. Ligový Expres tleská slávistickému obránci Vladimíru Coufalovi (a dalším hráčům), kteří se proti problémové části příznivců vymezili.

    „Nejsme jako oni,“ to byla léta mantra Slavie.

    Sama sebe pasovala do klubu na vyšší úrovni. Vždyť jí fandili prezidenti Edvard Beneš, Václav Havel i mnoho dalších úctyhodných jmen české elity.

    Část duelu Slavie s Olomoucí se hrála v mlze způsobené pyrotechnikou.

    „Jsem rád, že je Slavia taková, jaká je. Že to není vládní klub, že je to klub dobrých lidí-intelektuálů, což je vidět i podle našeho kotle, který je vynikající,“ vyznal se například v roce 2012, kdy klub slavil 120. výročí založení, někdejší skvělý hráč Ján Andrejkovič v rozhovoru pro web Slavia.cz.

    Krásná slova, krásná představa, jenže současnost – a vlastně několik posledních let – je úplně jiná. Slavia má velké problémy s vlastními fanoušky. S jejich chováním, agresivitou, hulvátstvím.

    Naposledy se to projevilo v neděli, kdy do Edenu přijela Olomouc. Domácí měli kvůli průšvihům v minulé sezoně zavřenou tribunu Sever, tedy až démonizované místo, kde se schází ti nejhlasitější příznivci, ti, co pomohli červenobílým k poslednímu titulu i velké jízdě v Evropské lize.

    Ale také ti, kteří opakovaně, mírně řečeno, zlobí.

    Ani zákaz nepomohl. Kotel se přesunul na druhou stranu stadionu a opět řádil.

    Při zápase s Olomoucí uklidňovali slávistické příznivce Milan Škoda s Tomášem Součkem.

    „Tři dramaticky vybojované body naprosto zakalené tím, co předvedla individua na TS/Jih. A i tak tu čtu názory, které to hájí. Z tohohle už bude podle mě zavřený celý stadion. Nečekal jsem, že klesneme na úroveň Bídy nebo Plzně. Smutný, myslel jsem, že jsme lepší,“ napsal po výhře 1:0 nad Olomoucí jeden z příznivců Slavie na Twitter.

    Bída je přezdívka Sparty. Ta funguje v mluvě slávistů trochu jako černokněžník Voldemort v sáze o Harrym Potterovi. Zkrátka: „Ten, jehož jméno, nemůžeme vyslovit.“

    Ale to jen na okraj.

    Důležitější je poslední věta pánova sdělení: „Myslel jsem si, že jsme lepší.“

    Jenže slávisté nejsou.

    Při zápase s Olomoucí měla Slavia zavřenou severní tribunu.

    Jsou stejní jako chuligáni hrající si na příznivce Sparty, Baníku či Plzně (dosaďte i další kluby). Vždyť i oni v neděli popadli pár rachejtlí a naházeli je do sektoru fanoušků Olomouce.

    To může udělat jen bezmozek, jak nazývá trefně tato individua televizní komentátor Jaromír Bosák.

    Navíc už v minulé sezoně měl mistrovský klub mraky průšvihů. Jen tak namátkou, jeho kotel vyhrožoval smrtí dětem trenéra Karviné Františka Straky. Na to už fakt musí mít člověk silný (ale hlavně zkažený) žaludek.

    Ale nebuďme jen negativní.

    Co slávisté po Olomouci zvládli, byla reakce týmu. Hráči sice přišli na tradiční děkovačku, ale absolvovali ji ve vlažném módu, žádné euforické nasazení. Navíc v rozhovorech po utkání chování odsoudili.

    Děkovačka hráčů Slavie s fanoušky byla po výhře nad Olomoucí vlažná.

    Obojí se zdá jako maličkost, ale příklady z minulosti to vyvracejí.

    „Oni jsou celý zápas skvělí a pak to takhle pohnojí. Pak se kvůli tomu nastavuje pět minut, jsme vyřízení, na stadionu se pomalu nedá dýchat. Tohle dělat nemůžou. Z posledních pěti zápasů máme skoro třikrát zavřenou tribunu Sever. To je hrozný průšvih a pak nám zavřou nejdůležitější část stadionu,“ řekl žurnalistům bek Vladimír Coufal.

    „Mrzí mě, co se během zápasu odehrálo. Fanoušci jsou náš hnací motor, ale bohužel se tam odehrály takové momenty, že naházeli dýmovnice do druhého kotle. To se nám hráčům ani ostatním fanouškům nelíbilo. Proto jsme k nim ani nešli při děkovačce, abychom jim ukázali, že nejsme pro, aby tohle dělali. Naštěstí se snad nic nestalo, že by třeba někoho popálili, ale tohle se nedělá,“ doplnil brankář Ondřej Kolář.

    Správný přístup. Teď ještě vyhnat ze stadionu ty, co ničí fotbal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:41 úterý 26. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      45
    • Trapas
      44
    • Haha
      43
    • Cože
      41
    • Sladký
      36
    • Tvl
      34