Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ligový Expres: Sparťan Costa má imunitu? Kdy někomu zlomí nohy?

    Začala část sezony, kterou fotbalová liga v Česku ještě nikdy nepoznala. Hraje se nadstavba, skupina o titul, o Evropskou ligu, o záchranu. Ale nejen Ligový Expres si všiml, že některé konstanty zůstávají. Například brutální hra v podání sparťana Costy či nářky soupeřů Plzně na rozhodčí.

    Costa Nhamoinesu, jak zní celé jméno zimbabwského fotbalisty ve službách Sparty, je inteligentní chlap. To poznáte z rozhovorů pro média, z jeho chování. Domů posílá velké peníze, podporuje charitativní projekty.

    Ale na hřišti se někdy chová jako Tomáš Řepka.

    Sudí Pavel Královec dal sparťanu Costovi za šílený faul na ostravského Martina Filla jen žlutou kartu.

    Je naprosto neuvěřitelné, že za šest let v Česku dostal jen dvě červené karty. Vždyť jen za poslední dva týdny měl inkasovat další dvě.

    V poháru proti Slavii vlétl do Alexe Krále, sundal jednu z největších nadějí českého fotbalu. Slávista se sebral, ale mohl dopadnout špatně.

    V sobotu pak Costa v prvním utkání nadstavby bezohledně sestřelil ostravského rutinéra Martina Filla. Že záložník neskončil s těžkým zraněním, je jen otázka štěstí. Obráncova přezdívka Kostík se v tu chvíli zhmotnila až děsivě.

    Zápas s Baníkem se na Spartě nesl ve vzpomínkách na Josefa Šurala.

    Oba zákroky spojuje brutalita, ale také reakce rozhodčích. Ondřej Pechanec ani Pavel Královec Costu nevyloučili. Přitom ho měli hnát svinským krokem až do sprchy.

    „Už v duchu jsem mu za ten faul nadával. Když jsem viděl, že nemůže mít balon a nemůže ten skluz zastavit, hned jsem věděl, která bije. My takhle rozhodně hrát nechceme,“ prohlásil po utkání s Baníkem kouč Michal Horňák. Navíc naznačil, že náprava není moc pravděpodobná: „S ním to bude ještě dlouhá cesta.“

    Dlouhá cesta to bude také s rozhodčími, to se ví.

    Trenér Jablonce Petr Rada byl na konci duelu v Plzni vykázán na tribunu.

    Už je to ohraný hit, ale zase si stěžoval soupeř Plzně. Jmenovitě Jablonec, který na hřišti Viktorie vedl ještě deset minut před koncem 1:0, ale nakonec 1:2 padl. Jen malá odbočka: Jak by si Slavia přála, aby udržel alespoň remízu…

    Tentokrát nešlo o zářez v jednom momentu, spíše o pocit ze hry. Plzeň měla i díky sudímu Ondřeji Berkovi tlak. Dostatek standardních situací, vše nahrávalo jí. Nakonec i kouč Jablonce Petr Rada byl vykázán na tribunu.

    „Holeš šel sám na bránu, rozhodčí to nepískl, snad prý viděl simulování, to mě rozčílilo a on mě poslal na tribunu. Nic sprostého jsem mu neřekl. Nejsem první ani poslední, co byl vykázán na tribunu,“ hájil se trenér, známý to bouřlivák.

    Trenér Jablonce Petr Rada

    No, Rada si umí ulevit i sprostě, že. V zápise o utkání (tak se jmenuje oficiální dokument) stojí: „Berko, ty sračko jedna. Berko, ty se mi raději vyhýbej!“

    Jak to bylo? Kdoví. Každopádně to Rada bude muset vysvětlit na disciplinárce, jeho Jablonec nemá ani bod.

    A Plzeň může už v dalším kole, pokud vyhraje na Slavii, skočit na první místo v tabulce.

    Slávisté totiž nevyhráli v Liberci. Byl to zápas tvrdý, jak se čekalo. Vtipné na něm bylo především pozápasové hodnocení trenérů.

    Slovenský trenér Liberce Zsolt Hornyák

    Hostující Jindřich Trpišovský znovu ukázal, že je nad věcí, nemaluje nikomu med kolem hu…, ehm pusy. „Jinak než bez gólů to snad ani skončit nemohlo. Ani jedno z mužstev si nezasloužilo vyhrát,“ řekl trefně.

    To domácí Zsolt Hornyák, asi ohromený remízou s velkým favoritem, vykládal: „Věděli jsme, co Slavia hraje, jakou má sílu. Přesto bylo od první minuty cítit, že si na ni hráči věří. Myslím, že hlavně první poločas jsme Slavii přehrávali.“

    Ale ono lepší, alespoň je o čem mluvit. Nadstavba bude ještě napínavá.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:37 úterý 3. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      22
    • Super
      18
    • Cože
      16
    • Sladký
      15
    • Haha
      14
    • Tvl
      13