Ligový Expres: Zlomí Stanciu prokletí nejdražších hráčů? Pozor, už jednou zklamal

První zápas, první gól, další kouzla. Nicolae Stanciu začal pobyt na štaci ve Slavii impozantně. Teď jde o to, jak bude pokračovat… Ligový Expres připomíná, jak těžké osudy mají fotbalisté, za něž české kluby vydaly největší peníze.

Může za to balvan desítek milionů napsaných na cenovce, již mají symbolicky připnutou na dresu. K tomu smůla. Částečně složitost české ligy a jejího prostředí. Vysoká – až přehnaná – očekávání.

Nejnákladnější posily v dějinách české ligy rozhodně nejsou žádné terno. Nikdo z šesti nejdražších hráčů, s jedinou výjimkou cizinců, zatím nesplnil to, co se čekalo. U některých jde o klasické propadáky, kasovní průšvihy.

Nigerijec Peter Olayinka přišel Slavii na 83 milionů.

Jen si to proberme odzadu.

Semih Kaya stál Spartu 52 milionů. Ač se nyní vrátil do kádru, jde o jasnou střelu vedle. Turek nemá na Letné co dělat.

Sparta také vysázela 73 milionů za návrat českého reprezentanta Václava Kadlece. Ani tento obchod nevyšel. Útočníka drtí nestálost formy a především zdravotní problémy. Za poslední rok odehrál 27 minut, nyní je po další operaci.

Nicolae Stanciu, exsparťan v dresu Slavie

Izraelec Tal Ben Chaim je na Letné dva roky. Odkopal dvacet zápasů, gól nedal. Brzdí ho zdraví, ale také lenost. Po zranění kolena se nebyl zatím schopen dát kondičně dohromady. Přitom stál 76 milionů.

Rumun Nicolae Stanciu přišel z Anderlechtu do Sparty před rokem a půl za 96 milionů. Zdál se být trefou do černého, ale nezvládl pár klíčových zápasů a po roce zmizel za penězi do arabské ligy. Pro klub šlo (alespoň) finančně o dobrý obchod, za záložníka měl dostat 180 milionů, jenže zatím nedorazila ani koruna.

Rumun Alexandru Baluta stál Slavii 68 milionů.

Jenže ani Slavia zatím netrefuje střed terče. Prťavý Rumun Alexandru Baluta dorazil za 68 milionů, a sedí mezi náhradníky. Nigerijec Peter Olayinka byl ještě o 20 milionů dražší. Prosazuje se sice více, ale že by to bylo nějaké terno? To fakt ne…

Už by bylo na čase, aby se poměry změnily. Slavia to potřebuje, za Stancia, jenž v Arábii peníze dostával se zpožděním, což mu vůbec nevonělo, zaplatila před pár dny 100 milionů. Udělala z něj nejdražší posilu v historii. Stanciu tak v tomto žebříčku přeskočil sám sebe.

Teď má pomoci do Ligy mistrů, pozvednout nynějšího českého krále. „Podle mě to je nejlepší cizinec, který v české lize kdy hrál,“ ocenil posilu trenér Jindřich Trpišovský.

Trenér Jindřich Trpišovský posílá Nicolae Stancia do hry.

Kvalitu ostatně Stanciu ukázal hned v prvním zápase. V Teplicích si zahrál půl hodiny, dal gól, byl vidět. Přispěl k jasnému vítězství 5:1.

„Každá jeho minuta na hřišti je do plusu pro všechny. Určitě ukázal to, proč jsme ho přiváděli. Ať už tím, jak vyřešil gólovou situaci, nebo jeho kvalitou v prostoru mezi obranou a zálohou soupeře. Ukázal klid na míči. To jsou věci, které nám v uplynulé sezoně někdy chyběly,“ hodnotil Trpišovský. „Na druhou stranu pokazil spoustu míčů. Samozřejmě není ještě se spoluhráči sladěný. Dobrý debut, vítězný zápas. Naznačil své možnosti, jeho i nás ale čeká ještě hodně práce,“ dodal.

Je to tak. Stanciovo angažování totiž skrývá nejedno nebezpečí. Ta je potřeba vyřešit do třetího srpnového týdne, kdy se hraje play-off Ligy mistrů. Slavia v něm může narazit například na Ajax Amsterdam a Stanciu by měl být zásadní zbraní.

Jenže…

Zaprvé není Rumun fyzicky dostatečně připravený. Proto trénuje více než ostatní hráči a v lize bude zatím naskakovat jen do části utkání. Zadruhé musí zapadnout herně, což by ale při jeho kvalitě neměl být problém.

Zatřetí se musí oprostit od minulosti. Ještě před půl rokem byl kapitánem Sparty, sliboval, jak za ni bude bojovat. Rozhodně nebyl oblíbencem slávistických fanoušků. Musí je co nejrychleji přesvědčit, že nepřišel jen jako žoldák pro velké peníze.

Pokud tohle vše klapne, zmizí prokletí veledrahých posil. Jistotu však Slavia nemá, nakonec sám Stanciu už jednou v této roli zklamal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:39 úterý 19. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 43
  • 42
  • 42
  • 42
  • 40