Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ligový Expres: Plzeň hrozí Slavii, že ji prožene. Může jí sebrat titul?

    V pátek to vypukne. Přes přívaly sněhu začne jarní část fotbalové ligy. S ní opět startuje rubrika Ligový Expres. Její první díl roku 2019 řeší, zda může druhá Plzeň ohrozit mistrovské ambice pražské Slavie. Viktoria rozhodně nehází flintu do žita.

    První dva týdny sezony budou brutálním testem. A také nápovědou, zda může fotbalová Plzeň myslet na obhajobu mistrovského titulu a další úspěchy v Evropské lize.

    „Únor hodně ukáže,“ ví i superúspěšný kouč Pavel Vrba. Tenhle pětapadesátiletý chlap přivedl kdysi podprůměrnou Plzeň ke třem mistrovským triumfům a stejnému počtu účastí v Lize mistrů, nejluxusnější soutěži světa. Jen minulý podzim v ní Viktoria vydělala 800 milionů.

    Trenér Plzně Pavel Vrba při zimním soustředění ve Španělsku

    Proč je Vrba tak napnutý?

    Je to jasné, jeho tým odehraje během čtrnácti dnů čtyři duely, které jej mohou vykopnout k velkým výkonům, ale také srazit dolů.

    Plzeň se v sobotu v lize představí v Mladé Boleslavi, která neskrývá touhu vylétnout tabulkou ligy do nejvyšších sfér. Ve čtvrtek 14. února se v Evropské lize postaví Dinamu Záhřeb a hned následující neděli dorazí na západ Čech Slavia vedená Jindřichem Trpišovským, prý novým Vrbou. Ostrý test uzavře odveta s Dinamem čtyři dny poté.

    Už po těchto týdnech bude možné hodnotit Vrbův výrok, který odhaluje jeho plány do jara: „Máme sílu Slavii prohnat. Potrápíme ji.“

    Trenér Slavie Jindřich Trpišovský vyhlíží mistrovský titul.

    Je to klidně možné. Vždyť Plzeň ztrácí na aktuálního lídra ligy pouhé čtyři body. Do konce ligy zbývá ještě šestnáct utkání. Jedenáct v základní části a pět v nadstavbě.

    Dva hlavní favorité na první místo se potkají ještě dvakrát, Plzeň má tedy ještě velkou šanci. Musí však zvládnout úvod. Pokud by hypoteticky ztratila v Mladé Boleslavi i doma se Slavií, náskok Pražanů by mohl naskočit do nedosažitelných čísel.

    Viktoria však nemá důvod ztrácet hlavu, byť se jí v posledních týdnech nedařilo. Na soustředění ve Španělsku nevyhrála ani jedno utkání. V zimní přípravě zdolala pouze celky z nižších českých soutěží.

    „Do ostrých zápasů v jarní části tak alespoň půjdeme s pokorou. V průběhu přípravy nás více zajímal způsob hry,“ řekl asistent trenéra Dušan Fitzel.

    Plzeňský trenér Pavel Vrba a posila z Opavy Joel Kayamba

    Styl chce Plzeň oproti podzimu mírně pozměnit. Zase chce být útočnější, dávat góly. V první části ročníku jich dala jen devětadvacet za devatenáct zápasů. To je na její poměry málo. Slavia jich nasázela o devatenáct více.

    Pomoci změnit poměry mají (na místní poměry) neobvyklé posily. V klubu vždy chtěli jít československou cestou, tentokrát však hmátli po cizincích. „Pokud nechceme být jen ta malá Plzeň, už se nedalo nic dělat,“ vysvětlil generální ředitel Adolf Šádek.

    Do týmu přišli Joel Kayamba z Opavy a Jean-David Beauguel ze Zlína. Oba mají výhodu, že jsou v české lize adaptovaní, navíc přinesou do již čitelného projevu svůj faktor X. Kayamba je bleskově rychlý šikula, Beauguel zajímavý borec na hrot útoku.

    K tomu je tu psychické rozpoložení. Od Plzně se – byť je obhájcem titulu – vlastně nečeká, že by přebohatou a rozjetou Slavii zastavila.

    A to je její největší zbraň.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:32 úterý 4. června 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      11
    • Super
      8
    • Cože
      5
    • Trapas
      5
    • Tvl
      5
    • Sladký
      4