Ligový Expres: Zrušte video, křičí hvězda Slavie. „Derbyguláš“ však neuvařili jen rozhodčí

Tenhle víkend nebyl v české lize opravdu reklamou na fotbal. Po sobotním zmatku v Plzni bylo příšerné i nedělní derby, po němž Sparta brala bod za remízu 1:1 na Slavii. Ligový Expres upozorňuje, že za chabou úrovní největšího zápasu nestojí jen alibističtí rozhodčí.

Sparta neporazila Slavii pošesté za sebou. Při rozpoložení obou mančaftů (a potažmo celých klubů) to není nic překvapivého. I v neděli měla vyhrát Slavia. A to ze dvou důvodů. Zaprvé měla jasně víc šancí, zadruhé jí rozhodčí upřel jasnou penaltu.

Sparťanský brankář Florin Nita fauluje slávistu Josefa Hušbauera. Penalta se nekope...

Jenže zásadní dojem z derby není o tom, že slávisté Spartu válcovali, ale rozpaky. Zápas, který nemá v Česku obdoby, jen ukázal, že se v tuzemsku nehraje fotbal, který baví davy.

Viníků je několik, samozřejmě.

Začněme těmi nejviditelnějšími. To, co předvedli na Slavii rozhodčí, je na kriminál. Hlavní rozhodčí Karel Hrubeš dopustil, aby se ze zápasu stala bramboračka.

Důvod je lehce pojmenovatelný. Nemůže za to video, nemůže za to jedna chyba. Může za to jeho alibismus.

Na začátku zápasu nejprve odpískal penaltu pro Slavii. Správně. Gólman Florin Nita totiž srazil Josefa Hušbauera. Ač slávista mírně pádu přidal, faul to byl zřejmý. Hrubeš rozhodl správně.

Rozhodčí Karel Hrubeš zkoumá během derby videozáznam.

Jenže pak se šel radit s videoporadcem – a penaltu nesmyslně odvolal. 

„Neměl jsem k dispozici záběr, který by ji potvrdil,“ vysvětlil. To je nesmysl (lež), televize O2 Sport takový servis poskytla. A její vedení se také ohradilo proti slovům rozhodčího, jenž naznačoval, že viděl situaci jen ze dvou úhlů.

Zásadním problémem není však ani to, že Slavia penaltu nekopala, ale zoufalost sudího, jenž není schopný rozseknout situaci sám, byť šlo o jasnou věc.

Tomáš Souček poslal Slavii v derby do vedení.

„Video bych zrušil. Je to výsměch českému fotbalu,“ nadával po utkání Hušbauer a narážel tak i na sobotní událost: V Plzni dali domácí rozhodující gól proti Baníku z ofsajdu a hlavní rozhodčí odmítl situaci prozkoumat na záznamu.

Ale zpět na derby. Zápasu Hrubešova nerozhodnost uškodila. V Edenu se spustil boj plný faulů a invektiv. „Byla to válka, boj na život a na smrt,“ řekl kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Tak to má být, jenže tentokrát se (až moc) používaly podlé zbraně. Například šílené fauly. Slávista Lukáš Masopust brutálně zezadu skosil sparťana Marka Hanouska, přitom ještě na podzim spolu kopali za Jablonec.

Za co by měla přijít červená karta? To by musel Masopust, jinak velmi elegantní a slušný hráč, zlomit Hanouskovi nohu?

Klasika v podání Guélora Kangy. Slávisty provokoval i simulováním.

Na druhé straně zase klasicky zlobil Guélor Kanga. Každý střet dohrál do krajnosti, po každém ataku se dlouho válel na zemi. Nakonec dostal dvanáctou žlutou kartu v sezoně, poslední dva zápasy základní části si tak už nezahraje.

Jen díky shovívavosti sudího Hrubeše (stejně jako Masopust) derby dohrál. Minimálně ve dvou případech měl dostat druhou žlutou kartu a mazat za hřiště.

Střet byl prostě až příliš tvrdý. Nakonec to dokazuje i statistika faulů. Slavia–Sparta 15:18. Jaký rozdíl oproti dalšímu nedělnímu velkému utkání. V anglické lize se potkaly Liverpool s Chelsea a hráči celkem udělali jen čtrnáct nedovolených zákroků.

Tento rozdíl, bohužel, není v případě porovnání české ligy a nejlepších soutěží výjimkou.

Za Spartu vyrovnal na Slavii Srdjan Plavšič.

Co další viníci maglajzu v Edenu?

Fanoušci, jako vždy. Slávističtí jsou po posledních průšvizích v podmínce, přesto zase využili pyrotechniku. Je klidně možné, že budou mít na další zápasy zavřenou část hlediště podobně jako při Evropské lize proti Chelsea.

Hráči jim jistě poděkují. Blíží se rozhodující část sezony a Slavii se může stát, že ji za titulem nepožene maximální možná podpora.

Sparťané však nezůstali pozadu. Rasistický slogan ‚Jude Slavia!‘ řvali už při pochodu Prahou. V Edenu to opakovali. Škoda že stále kvůli zranění nemůže hrát Tal Ben Chaim, Izraelec v rudých službách.

Přes čáru bylo i chování hráčů a trenérů.

Guélor Kanga po derby hecoval slávistické fanoušky. Zase přestřelil...

Sparťan Kanga společně se spoluhráčem Nitou hecovali po remíze slávistický kotel. To se fakt nedělá. Není divu, že chtěl Kangu obr Simon Deli zbít. Zasloužil by si to.

Neudržel se ani trenér Slavie Trpišovský. Během první půle se doslova sápal na rozhodčí.

„Donesly se k nám informace, že některé situace nebyly úplně dobře posouzené, že to rozebírali i v televizi, a ve mně se to v tu chvíli prostě nahromadilo, všechno se sečetlo. Asi můžu být rád, že mě kolegové zachránili,“ vysvětloval.

Ne že by nebyl v právu, ale… Jeho reakce prostě zapadla do nepovedeného večera.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:30 úterý 13. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 11