Ligový Expres: Když platí pokřik „Limberský, ty jsi hovado!“

Ne, největší zápas to nebyl, to je prostě pražské derby. Ale šlo o střet dvou v současnosti nejlepších týmů fotbalové ligy. Plzeň vs. Slavia. Vyhráli Pražané, jasně šturmují za titulem, ale Ligový Expres si všímá především dalšího úletu Davida Limberského, obránce Viktorie.

Celá liga zná pokřik (a ráda ho používá): „Limberský, ty jsi hovado!“

Slavia vyhrála v Plzni, ligu vede už o parník.

Na cizích stadionech je jeho význam jasně daný, Davida Limberského nemají nikde rádi. Občas je to nespravedlivé, ale z drtivé části si za to může plzeňský obránce sám.

V aréně Viktorie zní skandování rovněž velmi často. A to jako výsměch zbytku světa. Důkaz, že Plzeň je nad věcí, vždyť je nejúspěšnějším klubem tuzemského fotbalu posledních deseti let.

Blonďatý drzoun je navíc jednou z hlavních postav této epochy. Tak trochu symbol červeno-modrého mužstva: skvělý fotbalista, ale také často arogantní namyšlenec. Zkrátka celá Plzeň.

Vítězný gól Slavie v Plzni dal Josef Hušbauer.

V neděli, když se hrál velký zápas o první místo v lize, Plzeň vs. Slavia, navíc přidal další palivo k argumentům jeho kritiků. A to hned ze dvou pohledů.

Zaprvé z toho fotbalového. Limberský začal klasicky na levé straně obrany. Jenže po půlhodině hry se zranil pravý zadák Radim Řezník a kouč Pavel Vrba potřeboval přeskupit sestavu. Rozhodl se, že přesune Limberského doprava. Nebyl to dobrý nápad, co si budeme povídat…

Ač je pravák, už léta hraje na levé straně. Jak se říká, přes nohu. Ale právě tam se stal excelentním hráčem, tam je jeho místo. Rozhodně ne na druhém pólu hřiště. Proti Slavii to bylo vidět. Limberský nebyl ve své kůži. Jeho výkon sice nebyl totální propadák, ale on má prostě vynikat, být tahounem. To ani náhodou nebyl.

David Limberský vs. Peter Olayinka. Po faulu na slávistu měl být plzeňský obránce vyloučen.

Druhým průšvihem bylo jeho chování.

Především tedy zkrat na konci prvního poločasu. Ve 45. minutě skosil Petera Olayinku. Byl to faul plný frustrace, agresivity, bezohlednosti. Heslo „Respect“, jež razí evropská federace, znělo v tu chvíli jako výsměch.

Limberský šel do slávisty, který k němu byl zády, s jasným záměrem zranit, ublížit.

Měl být vyloučen.

Měl by dostat trest tak na pět zápasů.

Je nepochopitelné, že sudí Pavel Franěk Davida Limberského nevyloučil.

Jenže sudí Pavel Franěk mu ukázal jen žlutou kartu, což je stejný skandál jako obráncovo chování.

Abychom byli spravedliví, faul může ještě hodnotit disciplinární komise a hráče potrestat. Bylo by to namístě, šlo totiž o jeden z nejhorších ligových momentů poslední doby.

Nikoho nepřekvapí, že u něj byl právě Limberský…

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:39 úterý 25. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 52
  • 52
  • 49
  • 47
  • 43